Hledáte trendy téma na vaši svatbu? Víme, s čím budete mít úspěch

Jak si vybrat svatební téma.

Svatební téma se může projevit v podobě výrazné stylizace, nebo jen prostřednictvím drobných detailů. Jak si vybrat to pravé, to si přečtěte v tomto článku.

Jak si vybrat svatební téma.
Pixabay.com

Když svatební téma máte, snadněji se vám ladí design, květiny, tiskoviny, ba dokonce i svatební šaty a doplňky. Vše se propojí do jednotného celku a svatba ve výsledku působí harmonicky a příjemně.

Pokud se rozhodnete žádné téma si neurčit, nic se nestane. Výhodou v tom případě bude větší volnost ve výběru, ale o něco více vám hrozí, že váš svatební design bude roztříštěný a necháte se svést každým trendem, který uvidíte. Proto alespoň obecné směřování doporučujeme coby vodítko při svatební organizaci.

Nemusí se jednat o téma hodné výrazné stylizace, jako jsou například odkazy na filmy, historická období nebo významné svátky. Stačí, když se rozhodnete třeba pro ladění v duchu tajné zahrady, zimní pohádky nebo tropického ráje. Tím nejmenším je pak barevné téma, které sjednotí vaše dekorace do určité barevné palety. Tato témata nevyžadují žádné extrémní dekorace a nápady, ale přípravu svatby vám usnadní stejně tak.

Jak si vybrat ideální svatební téma pro vás:

  • V jakém ročním období se svatba koná?
  • Je zde nějaký svátek, který máte rádi?
  • Je váš vztah nebo jeho začátek spojen s nějakým tématem – například jste se seznámili na lodi nebo jste vášniví horolezci?
  • Hodí se k tématu vaše oblíbené barvy?
  • Jste hravé typy, takže vám bude sedět detailně propracované, přesně určené téma?
  • Cítili byste se lépe jen v obecnějším navození určité nálady?
  • Jste zapálenými fanoušky nějakého filmu, hry, historického období nebo hudebního stylu?
  • Máte vysněné místo pro svatbu a hodí se k němu vaše téma?
  • Je téma finančně nákladné a bude na něj stačit váš rozpočet?
  • Shodnete se na něm oba?
  • Je to téma vhodné pro slavnostní akci, jakou svatba je?

Možná se po zodpovězení některých z výše uvedených otázek téma samo vynoří. A pokud ne, inspirujte se našimi tipy.

Trendy témata pro rok 2022

Udržitelnost

Pokud vám leží na srdci stav naší planety, svatba vám může udělat nejednu vrásku na čele. Obvykle totiž není zrovna moc ekologická. Připravujete spoustu jednorázových dekorací, potřebujete mnoho květin a svatební šaty také nebývají kusem oděvu, který byste potom nosily do práce.

Jak vybrat svatební téma - udržitelná svatba.
Lovemydress.net

Udržitelnost se přesto může stát vaším svatebním tématem. A v posledních několika sezónách, včetně té letošní, to je téma velmi populární. Pořiďte si ohleduplné svatební šaty z ekologického materiálu a v takovém provedení, že se dají využít i po svatbě. Recyklujte, co se dá. Jděte na svatbu pěšky nebo se dopravte hromadně. Objednávejte lokální sezónní potraviny, vsaďte na květiny, které právě kvetou a využijte přirozenou zeleň v okolí.

TIP – přečtěte i naše starší články o tom, jak si uspořádat eko svatbu.

Zapojení všech smyslů

Žhavým hitem je aktuálně multisenzorická svatba, při které využijete pro vytvoření atmosféry a zážitku pro svatebčany všech pět smyslů.

Jak najít svatební téma - zapojení všech smyslů.
Etsy.com
  • Potěšte sluch využitím náladové hudby. Jak vybírat písně k obřadu a hudbu pro první tanec? Přečtěte si.
  • Zrak bude nasycen krásnými předměty, harmonickými barvami a květinami.
  • Ty navíc často voní, takže na své si přijde i čich. Nejste si jisti, jak na svatbě pracovat s vůněmi? Psali jsme o tom!
  • Chuťové buňky si budou lebedit při slavnostní hostině, nezapomeňte vyladit chuť svatebního dortu a dezertů, stejně jako drinků.
  • Hmat zapojíte pomocí různých textur a materiálů – začít můžete už od svatebních pozvánek, využijte různé drapérie, závěsy, dřevěné či kovové dekorace.

Svatba na zámku

Stylem letošních svateb je elegance, zdobnost a maximalismus. To je ideální pro luxusní, honosné, královské téma.

Velké svatební šaty, tiáry či korunky do vlasů, hodně bohatě zdobených dekorací, elegantní svatební floristika a samozřejmě odpovídající lokace takovéto veselky – hodí se na zámek či do luxusního hotelu – to přenese do reality vaše sny o princeznách.

Jak vybrat svatební téma - zámecká svatba.
Parishappypictures.com

Přijet můžete v kočáře taženém koňmi a do své svatební palety využít metalické barvy, především zlatou.

Inspiraci koneckonců můžete najít i ve známých pohádkách. Takový Disney jí nabízí nepřeberné množství. Chcete se cítit jako Popelka, Elza nebo Bella z Krásky a zvířete? Podívejte se, jaké barvy v těchto pohádkách převažují, sežeňte šaty podobného stylu jako měla vaše oblíbená princezna a dodejte pár nezaměnitelných detailů.

Venkovský statek

V konkurenci velkolepě pojatých svateb se stále drží rustikální a venkovská témata, kterým odpovídá svatba ve stodole a se zvířaty.

Pořiďte si dekorace z přírodních materiálů, využijte staré zemědělské pomůcky a vybavení, sežeňte bytelné selské nádobí. Vyfotit se můžete na kraji obilného pole nebo s roztomilým zvířátkem.

Jak najít svatební téma - svatba ve stodole.
Rockmywedding.co.uk

Mohla by se vám líbit také cottagecore svatba. A napadlo vás zapojit i vašeho kočičího mazlíčka?

Exotické cesty

Protože jsme teď dva roky seděli doma, své lákavé kouzlo ještě zvýšily exotické dálky. Inspirujte se cestováním a vystrojte si tropickou svatbu, veselku v marockém stylu, nechte se unést temperamentem Mexika nebo vyrazte na Safari.

Jak najít svatební téma - marocká svatba.
100layercake.com

Cestovatelská témata mají jednu velkou výhodu. Snadno se naplňují. Každá z uvedených destinací má své typické barvy, květiny, rytmy, vzory, dekorace i jídla.

Jak najít svatební téma - safari svatba.
Ruffledblog.com

Pokud je některá země vaší srdeční záležitostí nebo se pojí k vašemu vztahu (například jste tam léta žili), budete to mít snadné, detaily asi znáte. Pokud se vám jen líbí daná tematika, zkoukněte pár cestopisů, prohrabejte se internetem a jistě najdete způsob, jak svou vysněnou svatební destinaci vytvořit i na dvorku za humny.

Témata podle ročních období

Jaro

Svatba s přírodninami. Protože na brzkém jaře nekvete ještě mnoho květin, můžete vsadit na přírodní materiály a udělat z nich hlavní téma designu vaší veselky.

Pastelová svatba. Jaro a jasné, něžné barvy, které rozjasní svět po dlouhé zimě, to je doslova symbol optimismu a nových začátků v novém, manželském životě.

Jak najít svatební téma - jarní pastelová svatba.
Theganeys.com

Velikonoce. Silné téma, které můžete naplnit mnoha způsoby. Od využití velikonoční symboliky po folklórní veselku.

Léto

Slunečnice. Léto nabízí témat celou záplavu. Určitě zabodujete, když využijete sezónní květiny. Mezi top témata patří slunečnicová svatba. Zajímavé mohou být také růže nebo třeba sukulenty.

Svatba na lodi. Jste duchem námořníci nebo se plavíte na jachtě? Vystrojte si námořnickou veselku! Kormidla, lana, modrobílá kombinace se zlatými nebo červenými doplňky, kapitánské čepice, to je jen pár drobností, které vás v okamžení přenesou na palubu. No a nebo si rovnou pronajměte třeba parník na Vltavě.

Jak najít svatební téma - námořnická svatba.
Inspiredbythis.com

Plážová svatba. Víte, že se můžete cítit jako na pláži, i když nevytáhnete paty z domova? Inspirujte se naší přímořskou veselkou.

Podzim

Plody podzimu. Dýně, jablka, jeřabiny, barevné listy. To vše se může stát inspirací pro vaše svatební téma od babího léta, až po příjezd svatého Martina.

Svatba ve vinohradu. Babí léto, to je také doba zrajícího vína. Proč si tedy rovnou neuspořádat tematickou svatbu na vinici a vinném sklepě?

Jak najít svatební téma - svatba na vinici.
Weddingchicks.com

Halloween. Tento tajuplný svátek nabízí spoustu možností, jak se i ve svatební den designově vyřádit. Pokud vás nelákají prvoplánové dekorace spojené s americkým stylem oslav, třeba vás zaujme jen zamlžená melancholie deštivých podzimních dní.

Zima

Svíčky a světýlka. V zimě je brzy tma, proto si budete chtít posvítit. Udělejte proto z osvětlení téma.

Sněhové vločky. Zimní příroda sama nabízí kouzelné téma. Zkuste sněhobílou svatbu nebo se zaměřte na téma sněhových vloček, které se mohou objevit na vašich svatebních oznámeních, šatech, v kytici i na svatební tabuli!

Jak najít svatební téma - zimní pohádka.
Elegantweddinginvites.com

Vánoce. To je tak silné svatební téma, že jsme o něm psali už několikrát. Využijte tuzemskou nebo mezinárodní vánoční symboliku nebo si vyberte třeba jen vánoční strom jako centrální svatební dekoraci. Najděte inspiraci na stránkách SvatebníhoBlogu.cz!

Svatební téma podle kulturních fenoménů

Filmy a seriály

Pokud jste filmoví či televizní fandové, nenechte si ujít příležitost vyladit svouji veselku do stylu vašeho oblíbeného kinematografického díla. K vděčným témtům patří Hra o trůny, Star Wars, Harry Potter, Zaklínač nebo například Velký Gatsby. Velkým hitem je také seriál Bridgertonovi s jejich stylizací do doby těsně po Napoleonských válkách.

Jak najít svatební téma - Bridgertonovi.
Ederajewelry.com

Hudba

Pro milovníky hudby se nabízí rock’n’rollová, rockabilly nebo punková svatba s koženými nebo džínovými bundami, botami na platformě a kolovými sukněmi. Zaprovokovat můžete i černou barvou na svatbě! Dekorace gramofonových desek, hudebních nástrojů, rádií či dobových mikrofonů pomohou téma doladit.

Jak najít svatební téma - rocková svatba.
Cedarwoodweddings.com / Elmorecourt.com

Umění a design

Milovníci umění budou nadšeni z pop-artového či třeba surrealistického svatebního tématu. Neokoukaný je také komiks nebo manga.

Jak najít svatební téma - pop art.
Cakesdecor.com

Zpátky do minulosti

Antika

Velmi zajímavým výletem do historie bude antická svatba. Pořiďte si rozevláté svatební šaty v antickém střihu, využijte vlající drapérie a zřídit můžete třeba salónek, kde budou hosté odpočívat a hodovat na lehátkách místo klasických židlí! Chybět by nemělo středomořské menu se spoustou vína. Svatba bude s tématem ladit, pokud bude pod širým nebem a jako dekorace poslouží nápodoby antických soch.

Jak najít svatební téma - antická svatba.
Weddingforward.com / Wedluxe.com

Secese

Secese a obrazy Alfonse Muchy jsou také nepřebernou studnicí inspirace. Pokud milujete květiny, styl a luxusní uvolněnou eleganci, toto téma by u vás mohlo zabodovat.

jak najít svatební téma - secesní svatba.
Joanneflemingdesign.com

První republika

Retro styly jsou vždycky trefou do černého. Pro svatební den se hodí stylizace v duchu 1. republiky. Dobová zdobná elegance se krásně napodobuje a slavnostní náladu svatby perfektně podtrhne.

Jak najít svatební téma - 1. republika.
Bridesupnorth.com

Padesátá léta

50. léta. Další vzhledově vděčné historické období. Zkuste sukni nad kotníky bohatě podloženou naškrobenými spodničkami a rudou rtěnku, místo závoje vezměte klobouček a samozřejmě přijeďte dobovým veteránem. Styl 50. let vytvoří také typický minimalisticky elegantní nábytek a nádobí zdobené jemnými barvami a drobnými vzorky. V tomto období má své kořeny i slavný bruselský styl z dob Československa.

Jak najít svatební téma - 50. léta.
Wedding-venues.co.uk

Sedmdesátky

Lákají vás raději 70. léta? Inspirujte se disco stylem a jako hlavní dekoraci použijte disco kouli. Svatební party se vám v takové dekoraci rozjede úplně sama.

Jak najít svatební téma - disco 70. let.
Weddingchicks.com

Další témata

Boho chic svatba

Uvolněné bohémské styly se spoustou květin a přírodních materiálů, barev, etnických detailů či vlajících stuh jsou pro svatbu jako stvořené. Současné pojetí boho svatby akcentuje nenápadný luxus v tzv. moho stylu.

K boho tématům se hodí také macramé a bohaté zapojení pampové trávy.

Jak najít svatební téma - macramé, boho svatba.
Whimsicalwonderlandweddings.com

Úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close