Bezodpadová svatba: 12 tipů, jak na ni

Bezodpadová svatba, ekologická svatba, nevěsta a ženich

Věnujete ve svém životě pozornost ochraně přírody, snažíte se žít udržitelně a chcete, aby taková byla i vaše svatba? V tom případě si přečtěte naše tipy na eko bezodpadovou veselku!

Bezodpadová svatba, ekologická svatba, eko svatba

Svatba je mimořádná životní událost, kterou si chceme vystrojit a prožít slavnostně a se vší parádou. Padne na ni spousta dekorací, pití teče proudem, stoly se prohýbají pod pochutinami, snoubenci i svatební hosté se nádherně obléknou… Výsledkem může být záplava zbytečného odpadu a velká ekologická zátěž. My ale víme, jak se s tím poprat tak, aby vaše svatba byla nejen nádherná a mimořádná, ale také šetrná k životnímu prostředí.

Jak na bezodpadovou svatbu

1. Místo

Zvolte si ideálně takové, kde můžete prožít vše – obřad, oslavu i ubytování přespolních hostů. Ušetříte tak pohonné hmoty i čas, které by padly na přejezdy, zatížíte svou akcí jen jedno místo a ne tři. Při výběru se zajímejte, jak v dané lokaci přistupují k udržitelnosti, jaké používají suroviny, co dělají s kuchyňským odpadem…

2. Svatební pozvánky a další tiskoviny

Dnes už není nic mimořádného rozeslat svatební oznámení a pozvánky e-mailem nebo je zveřejnit na webu. Pokud máte starší příbuzné, kteří papírové pozvání očekávají, udělejte kompromis a připravte několik kousků jen pro ně.

Menu můžete vytisknout jen jednou a umístit u dveří, nebo hostinu rovnou koncipujte jako překvapení. Na jmenovky využijte recyklovaný papír, přírodninu, něco na zub nebo drobnost, která poslouží zároveň jako suvenýr ze svatby – inspirujte se.

3. Svatební šaty a oblek

Neostýchejte se zajít do půjčovny, existují už i ty, které dbají na udržitelný původ nabízených šatů. Jiným řešením je svatební bazar, čeští ekologicky založení módní tvůrci nebo svatební šaty, které se dají „zrecyklovat“ a využívat i po svatbě.

Bezodpadová svatba, udržitelná svatba

Z podobných zdrojů se může obléknout i ženich. U toho se nicméně vyplatí kvalitní oblek, klidně na míru, který může nosit ještě dlouhá léta.

4. Snubní prsteny

Nechte si předělat staré šperky nebo využijte snubní klenoty po předcích, bude to nejen krásné, ale i romantické a s příběhem.

5. Květiny

Velké téma poslední doby jsou ve velkém pěstované a ze zahraničí dovážené květiny plné pesticidů a herbicidů. Pokud sázíte na udržitelnost, vyberte si vlastnoručně natrhané zahradní či luční kvítí nebo využijte tuzemské květinové farmy, kde se kytky pěstují ekologicky a navíc k vám nebudou cestovat světa kraj. Vyhněte se všm umělým ozdobám ve svatební kytici. Tu si po svatbě usušte – získáte tak krásnou vzpomínku a dekoraci. Nebo, pokud neobsahuje nevhodné součásti, ji po uvadnutí dejte na kompost.

Když už budete chtít vývazky, tak je lepší jen klasika z myrty, klidně i bez mašliček. Zato odznaky a ozdobné špendlíky vynechte, stejně skončí na dně skříně. Na květinovou výzdobu můžete vybrat kytky v květináčích, které si pak dáte na balkon nebo rozdáte hostům.

Bezodpadová svatba

6. Svatební dekorace

Bez nějaké té výzdoby se svatba neobejde. Trn z paty vám vytrhne recyklace a upcyklace, tedy kreativní využití různých materiálů a věcí, které už máte doma. Oblíbené jsou nastřádané lahve od vína, zavařovačky, staré záclony, vánoční světýlka, přírodniny. V každém případě vynechte vše umělé – konfety, fábory, girlandy, nafukovací balónky nejsou tím, co hledáte.

7. Svatební hostina

Podávejte pokrmy, na které se hodí sezónní a lokální suroviny. Ideální je, když se restaurace nebo cateringová služba vyhne už při nákupu zbytečným obalům. Menu a množství jídel sestavte a spočítejte tak, aby se ze surovin zpracovalo pokud možno vše, vhodné zbytky z kuchyně kompostujte.

Alkohol nakupujte ve skle, nealko nápoje vyrobte z domácích zdrojů (ovocné a zeleninové čerstvě vymačkané šťávy – žádné džusy v krabicích, čistá voda s citrónem, domácí limonády).

Nedojezené jídlo buď zabalte hostům s sebou, nebo darujte potřebným. Zvažte zařazení alespoň některých veganských chodů, jsou ekologičtější než produkty živočišné výroby.

Samozřejmostí by měla být eliminace jednorázového vybavení: žádná jednorázová brčka a nádobí, papírové ubrousky nahraďte látkovými, cukr do kafe nabídněte v cukřence místo sáčků, kávu si nechte připravit už s mlékem a nemusíte řešit „mlíčka“ v plastových kalíšcích, citron nebo med do čaje podávejte ve skle, koktejly se obejdou bez deštníčků, míchátek a vůbec všeho, co se nedá zkonzumovat.

Bezodpadová svatba, udržitelná svatba, eko svatba

8. Dárky pro hosty

Jistě se obejdete bez zjevných zbytečností, jako jsou už zmíněné odznaky a přívěsky. Lepší je něco k jídlu, květina v květináči, semínka atd.

9. Beauty pro nevěstu

Nebojte se krásně nalíčit a učesat! Jen vynechte jednorázové plastové ozdoby do vlasů, využijte bio vlasovou kosmetiku a líčidla. Tip: nechte se nalíčit od ekologicky zaměřené profesionální vizážistky, nebudete si muset kupovat nová líčidla, pro která už pak nebudete mít další využití.

10. Fotky

Pokud vysloveně natrváte na tradičním albu, ponechte svatební fotografie v digitální podobě. Vytvořte digialbum, diginástěnku, kde vaše fotky uvidí všichni svatebčané.

Udržitelná svatba, eko svatba,

11. Svatební dary

Dejte hostům najevo, co si přejete a nepřejete, aby se vám pak doma nesešla hromada zbytečností. Bezodpadovým darem jsou peníze. Nebo hosty požádejte, ať přispějí na nějakou charitu.

Dejte jim najevo, že nechcete papírová přáníčka, raději ať vám pošlou zdravici na web. Nebo připravte jedno místo, kam vzkaz napíšou všichni. Poslouží např. pasparta obrazu, do nějž si po svatbě zarámujete tu jednu vybranou svatební fotografii, a celou kompozici si doma pověsíte. Taková dekorace pak bude stále na očích, zatímco samotná přání by možná skončila v koši nebo zapomenutá někde v šuplíku.

12. Doprava

Pokud není možné dostat se na místo konání svatby pěšky, zorganizujte hromadnou přepravu a spolujízdu.

Jak se nezbláznit

Přijde vám bezodpadová svatba jako skvělý nápad, ale některé detaily je pro vás obtížné zorganizovat? Máte tradičně smýšlející příbuzné? Jsou věci, jichž se prostě nedokážete vzdát? Klid, svatba je o vás a vašem pocitu. Největším zdrojem odpadu je vše jednorázové, tomu se snažte skutečně pokud možno vyhnout. U ostatních věcí vyberte klíčové detaily, zvažte, které dekorace a potřeby jsou nezbytné a bez kterých se snadno objedete. Jděte takovou cestou, která vám umožní si svatbu užít nejen s čistým svědomím, ale i s radostí.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close