28 tipů na luxusní podzimní svatební menu, které vás zahřeje a nasytí

Podzimní svatební menu

Podzim je oficiálně tady. Teploty klesají a příroda vydává své plody. Přizpůsobte těmto změnám také svoje svatební menu. Zařaďte podzimní suroviny a jídla, která vaše hosty i vás zahřejí na těle i u srdce.

Podzimní svatební menu
Wedding-spot.com

Horké letní dny a nekonečné večery jsou pasé. Svatební oslavy se pomalu přesouvají dovnitř, lidé se chtějí zahřát. Mají chuť na syté, avšak chic jednohubky, upřednostňují hutnější jídla, jako jsou omáčky, uzená masa a pečeně.

Vyjděte jim vstříc a nabídněte výživné, barevné pokrmy, využijte sezónní suroviny, chutě a barvy: dýně, kukuřičky, fíky, jablka a hrušky, kořeněná jídla. Rozprostřete na tácy záplavu uzenin, sýrů a sezónního ovoce. Uspořádejte táborák s opékáním špekáčků nebo si upečte brambory v popelu.

Podzimní svatební menu
Weddingideasmag.com

TIP: Pro jednodušší plánování svatební hostiny využijte mobilní aplikaci Bride Advisor, která vám pomůže s harmonogramem příprav, připomene jednotlivé úkoly, pohlídá svatební rozpočet a přidá spoustu praktických i designových tipů. Ke stažení je zdarma!

Hlavní jídla

1. Husté vývary. Tradiční česká svatba si žádá poctivý vývar z kostí. Hovězí nebo slepičí polévka plná kořenové zeleniny a masa je to pravé do žaludku podzimních hostů.

2. Krémové mixované polévky. Svěží jiskru vašemu svatebnímu obědu dodají krémové polévky ze sezónní zeleniny: dýňová, pórkovo-bramborová, mrkvová s červenou čočkou a další.

Podzimní svatební menu
Thelodge-scotland.com

3. Klasická česká svíčková. Při podzimu můžete podávat klasické omáčky, které se v létě někomu mohou zdát příliš těžké. Zato v chladnějších dnech přijdou vhod.

4. Hovězí po burgundsku. Masový chod plný podzimní zeleniny, hub a hlavně vína potěší oči a rozehraje koncert chutí a vůní.

Podzimní svatební menu
Inspirelle.com

5. Maso na houbách. Využijte sezónní nabídku našich lesů a zakomponujte do svého svatebního menu čerstvě nasbírané lesní houby. Pro milovníky hřibů každé jídlo ozvláštní, ale kdo houby nemusí, snadno je odloží stranou a pochutná si na měkkém masu.

6. Plátky panenky s pečenou podzimní zeleninou. Nemusí to ale být jenom omáčky. Taková dobře ochucená, šťavnatá, růžovoučká vepřová panenka se dokonale snoubí s pečenou podzimní zeleninou.

Podzimní svatební menu
Food.com

7. Kuře s jablečno brusinkovou nádivkou. Doplňte čerstvou chuť masa sladkými tóny ovoce.

Předkrmy a raut

8. Zeleninová polévka s krutonky do kalíšku. Dáte k obědu přednost vývaru, ale krémovou polévku máte také rádi? Malé kalíšky teplé polévky s krutonkem z pečiva, zeleniny nebo sýra budou tím pravým na malý odpolední hlad.

9. Minisendviče s grilovaným sýrem. Rozpalte gril a udělejte lahodné sendviče na jedno sousto s grilovaným sýrem. Je to chutné a syté občerstvení.

Podzimní svatební menu
Stylemepretty.com

10. Datle zabalené ve slanině. Klasika, která se k podzimním chutím i barvám dokonale hodí.

11. Grilovaná zelenina. Podzimní zelenina je lehkým a zdravým občerstvením. Upečená a ochucená bylinkami a kořením chutná jako příloha i samostatně.

Podzimní svatební menu
Brides.com, foto Ambitious Kitchen

12. Grilovaná masa s dipy a omáčkami. Grilování je oblíbenou zábavou pro letní i podzimní večery. V chladnějších dnech si můžete dovolit těžší masa, více koření i výživnější omáčky. Zkuste brusinkovou, švestkovou, dýňovou, medovou. Samozřejmě domácí!

13. Bruschetta s chutney z máslové dýně a jablka. Dýně a jablka, to je chuť a vůně podzimu! Vytvořte z nich směs, která bude výborně chutnat na čerstvém opečeném krajíčku chleba.

Podzimní svatební menu
Thefeedfeed.com

14. Empanadas – plněné taštičky s podzimní směsí. Dýňová, bramborová, masová, houbová nebo sýrová náplň vyvolají v ústech tu pravou podzimní náladu. Na sladko to pak mohou být jablka či hrušky. Tyto malé plněné taštičky se navíc dobře konzumují, takže se po nich jen zapráší.

15. Masové minikuličky v rajské omáčce. Jako hlavní chod to na svatbu není příliš slavnostní. Ale na podvečerní zakousnutí jako jednohubka je tato kombinace trefou do černého.

Podzimní svatební menu
Brides.com, foto Belathee Photography

Sladkosti

16. Svatební dort. Máte v oblibě dorty smetanové, šlehačkové nebo máslové? Ty se na horké léto příliš nehodí, protože jsou těžší a suroviny v horku dlouho nevydrží. Pokud ale plánujete podzimní svatbu, dovolit si je už můžete – teď už se neroztečou. Vyberte si k tomu podzimní design a ohledně podzimní dekorace svatebního stolu máte vystaráno!

17. Churros s horkou čokoládou. Španělské pečivo z odpalovaného těsta je výborné, když ho obalíte ve skořicovém cukru a namáčíte do horké čokolády.

18. Jablkové, dýňové a hruškové koláče. Využijte, co zraje na podzim v zahrádkách. Drobenkové koláče s podzimním ovocem jsou klasikou, kterou miluje snad každý. Variací jsou malé tartaletky s touto náplní.

Podzimní svatební menu
Spendwithpennies.com

19. Švestkové knedlíky sypané strouhankou. Lahůdka, na kterou budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat, také patří do zlatého fondu české kuchyně.

20. Krupicová kaše sypaná skořicí. Klasika pro děti jako dezert na svatbě? Překvapí vás, že když ji místo na talíř naservírujete do malého kalíšku a elegantně nazdobíte, stane se z ní zdatný soupeř takových pochoutek, jako jsou moderní raw chia pudingy nebo italská panna cotta.

21. Jablkový závin. Dokonale harmonická kombinace jablek, oříšků, skořice a jemného těsta prostě k podzimu nerozlučně patří.

Podzimní svatební menu
Schaer.com

22. Jablkové donuty zdobené glazé z javorového sirupu. Moderní akcent vnesou donuty s podzimně laděnou výzdobou.

23. Skořicové šneky. Skořice je evergreenem podzimních dezertů. Využijte ji proto na maximum!

24. Jablka v županu nebo karamelu. A co by to bylo za podzimní oslavu bez dezertu z jablíček?

Podzimní svatební menu
Brides.com, foto Yoga for Cooking

Nápoje

25. Jablečný cider. Nápoj z kvašeného jablečného moštu je u nás stále populárnější. Jeho výhodou je, že v létě ho můžete popíjet dobře vychlazený a v zimě horký. Jeho zlatým obdobím je ovšem právě podzim, kdy zraje nejvíc jablek. Takže pokud potřebujete vytvořit podzimní atmosféru, cider vezměte do úvahy. Nealko verzí může být domácí čerstvý mošt.

Podzimní svtaební menu
Brides.com, foto Joshua & Rachel

26. Burčák. Pokud se s vaší svatbou trefíte do burčákové sezóny, určitě nabídněte tento skvělý vinný nápoj. Nic vás tak nenaladí na babí léto!

27. Podzimní koktejly. Využijte podzimní ovoce, chuti a barvy také za barem. Můžete si nechat namíchat hruškovo-zázvorový shooter, javorovo-dýňový koktejl, zázvorovo-jablečný cooler, skvěle se k době hodí také kvalitní rum a jablko…

28. Teplé nápoje. A pomalu přichází také sezóna teplých nápojů. Svařené víno, horký džus, kakao nebo káva se budou hodit v pozdější večer, kdy klesnou teploty, ale vy nechcete, aby klesla také nálada hostů.

Podzimní svatební menu
Marthastewartweddings.com

Zdroj úvodní fotografie: Foodandwine.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close