Slow fashion svatební šaty jsou nutností pro každou ekonevěstu

Ekologické svatební šaty

Svatební šaty patří mezi nejcitlivější položku pro ekologicky smýšlející nevěsty. Jsou nádherné, ale v tradičním pojetí přírodu zrovna moc nešetří. Pokud tuto otázku právě řešíte, využijte možnosti, které nabízí slow fashion a udržitelná móda.

Udržitelné svatební šaty
Prevlikarna.cz

Nádherné bělostné svatební šaty zdobené výšivkami a korálky, s dlouhou vlečkou a závojem, vypadají jako sen. Ale pro nevěstu, která chce mít zelenou svatbu, mohou být noční můrou. Obzvlášť, když na první pohled je tu jediná volba – buď tradiční svatební róba, která je ale absolutně neekologická, nebo svatební šaty sice udržitelné, avšak zoufale obyčejné.

Hnutí slow fashion, které se k módě snaží přistupovat jinak, nabízí třetí možnost. Mít skutečně jedinečné, módní a dechberoucí svatební šaty, a přitom šetřit přírodu. Jak je to možné?

Co je to slow fashion: Móda vyrobená v souladu s touto filozofií je vyráběná v menším množství, nejde o žádnou masovou produkci, zákazník zná původ a příběh zboží. Klade se důraz na kvalitu, která déle vydrží. Tvůrci používají lokální zdroje, udržitelné a recyklované materiály, střihy jsou nadčasové. Vyznavači udržitelné módy se nebrání obléknout si jeden model víckrát nebo si pořídit kvalitní zboží z druhé ruky.

Slow fasion svatební šaty
Luciekomarkova.com

Svatební šaty udržitelně

Pokud vaše srdce bije v rytmu ekologie, ale nechcete mít jako nevěsta na sobě obyčejné bílé letní plátěné šaty, máte prakticky tři cesty ke svatebním šatům:

  • Kupte si je z druhé ruky. Výhoda – na jejich výrobu už nebudou vynaloženy další zdroje, energie, materiály, určitě ušetříte finance. Nevýhoda – už je někdo měl, nemusí být ve 100% kondici, nemusí vám bezchybně sedět, při jejich výrobě a dopravě mohly být použity syntetické a neekologické materiály a postupy, o původu šatů se od předchozí majitelky obvykle nemáte šanci dozvědět.
  • Využijte půjčovnu. Výhoda – jedny šaty jsou použity mnohokrát, poté vám nebudou ležet ve skříni, je to levnější. Nevýhoda – střídají je nevěsty, mohou být obnošené, mohly vzniknout velmi neekologickým způsobem. Existují salony zaměřené na eko svatební šaty – musíte je však hledat (nebo čtěte dál náš článek).
  • Nechte si ušít svatební šaty v souladu s principy slow fashion u návrhářky, která v tomto duchu pracuje. Výhoda – budete mít jedinečný model, který pravděpodobně obléknete i po svatbě, k tomu dobrý pocit, že kvůli vzniku šatů neutrpěla příroda, podpoříte lokální tvůrkyni. Nevýhoda – vyšší cena.
Eco-friendly svatební šaty
Monikamongol.cz

Jak si pořídit ekologické svatební šaty

Jdete třetí cestou? Pak si ve svém okolí vyhledejte značky, které šijí udržitelným způsobem a vyznávají zásady slow fashion. V rámci ČR (případně SR) je výhodou, že dojet i na druhý konec republiky není nijak zvlášť náročné – pro vás ani pro přírodu. Tvůrců pracujících tímto způsobem je i u nás dostatečné množství, aby se některý trefil do vašeho vkusu.

K již renomovaným tuzemským značkám patří třeba Sobje, Leeda, Hana Prchalová a TO.GET.HER, Yoora, Lucie Komárková, ze salonů zkuste třeba Férovky, Oui Boutique nebo Momenty.

Udržitelné svatební šaty
Ouiboutique.cz, svatební šaty Leeda

Pokud přesto nenajdete, co hledáte, zkuste se obrátit i za hranice. Je to sice už méně ekologické s ohledem na nároky dopravy, ale udržitelně smýšlí i některé velké módní domy, jako např. Stella McCartney s její veganskou řadou, či značky jako Safiyaa nebo Reformation, jejichž modely oblékají slavné osobnosti.

Pokud si eco-friendly svatební šaty pořizujete, ptejte se, z jakého materiálu jsou ušity a jaké doplňky jsou na ně použity, kde vznikly, kdo na nich pracoval. Může vás oslovit veganská tvorba nebo upcyklace (přešití) jiných modelů.

Tip: Svatební šaty po mamince v moderní úpravě přímo na vás jsou přece tak romantické! Ve stejném stylu se koneckonců vdávala britská princezna Beatrice, která měla na sobě upravené šaty půjčené od své babičky královny.

Ekologické svatební šaty
Ouiboutique.cz, svatební šaty WWO

Někteří čeští návrháři vyznávající udržitelnost a slow fashion nabízejí, že po svatbě vaše svatební šaty obarví, abyste je vynosila i na jiné příležitosti. Opakované využití pak snadno umožňuje i dvoudílný set topu a dlouhé sukně (může být rovnou barevná). Udržitelná svatba je také skvělou příležitostí obléknout si barevné svatební šaty, svatební overal nebo kostýmek.

Zdroj úvodní fotografie: Essensedesigns.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close