Nechte si ušít svatební šaty na míru! Víme, proč je to skvělá volba!

Svatební šaty jsou v popředí zájmu většiny nevěst. Nabídka na trhu je naštěstí opravdu široká, takže si vybere skoro každá. A nebo ne? Pokud chcete něco jiného, než nabízejí klasické půjčovny, nebo máte třeba nekonfekční postavu, můžete mít po chvíli pátrání pocit, že ty pravé šaty nenajdete. I pro vás je ale řešení: nechte si ušít šaty na míru. Ostravská fashion designérka Magda Samlíková vám poradí, jaké jsou výhody a nevýhody šitých šatů a jak se přitom vlastně postupuje.

V prvé řadě se musíte rozhodnout mezi šaty z půjčovny a koupenými/ušitými. Hlavní výhodou vlastních šatů je, že vám už zůstanou. Buď si je uchováte na památku nebo necháte předělat na společenské šaty, nebo je koneckonců můžete prodat. Během svatby na ně taky nemusíte dávat až takový pozor, když si je nenávratně ušpiníte nebo potrháte, může vás to mrzet, ale nečeká vás žádný poplatek půjčovně za poškozené zboží. Někoho zrovna tato věc může během svatebního dne dost stresovat a omezovat.

Pokud tedy dojdete k závěru, že chcete své svatební šaty vlastnit, máte celou řadu možností, jak na to:

  • bazary  mnoho nevěst své šaty po svatbě prodává
  • svatební salony  mívají i šaty k prodeji
  • e-shopy  české i zahraniční, zde vede zejména Čína
  • nechat si šaty ušít  toho se může zhostit jak vaše oblíbená švadlena, tak renomovaný návrhář nebo přímo specialist(k)a na svatební šaty

Když si necháte ušít šaty na míru, budete originální a budou vám sedět. Alespoň, pokud najdete dobrého tvůrce. Mezi specialisty na svatebky s vynikající pověstí pečlivosti, individuálního přístupu a kvality patří Magda Samlíková. Sídlí sice v Ostravě, ale to nebrání nevěstám, aby za ní na zkoušky dojížděly až z jižních Čech nebo dokonce z Francie.

Sama designérka má na svých stránkách podrobného průvodce tvorbou svatebních šatů na zakázku a vysvětluje výhody toho, když si necháte ušít šaty právě u ní:

  • budete originální
  • šaty budou jedinečné, vymyšlené právě pro vás  a to nejen tak, aby seděly na vaši postavu, což je jedna stránka věci, ale také tak, aby odrážely váš charakter, abyste se v nich cítila, jako že jste to vy, a bylo vám v šatech dobře
  • zaručuje kvalitní provedení  střih vybraný s ohledem na vaši postavu, který podtrhne její přednosti a zahalí nedostatky
  • jedná se o ruční a osobní výrobu, proto také Samlíková přijímá omezené množství zakázek, aby zachovala pečlivost práce
  • dbá na precizní vyhotovení  a to nejen navenek, ale i z rubové strany, a přidává různá „jistítka“ proti nehodám
  • používá kvalitní materiály  s levnými umělými náhražkami u Magdy Samlíkové nepochodíte; a po našem velkém materiálovém manuálu už víte, jak se v látkách orientovat, takže tady jste jako ryby ve vodě

„Den sňatku považuji za zcela výjimečný okamžik v životě ženy. Proto volím pro výrobu svatebních šatů osvědčené druhy látek, nejčastěji hedvábí v různých variantách (satén, šifon, duchesse – tuhý satén) a krajky. Nechci a neumím jít cestou levných náhražek. Polyester a další syntetické náhražkové materiály vždy ve výsledku uberou na kráse šatů a naopak jen posílí dojem lacinosti. Ověřila jsem si to mnohokrát za svou mnohaletou praxi,“ uvádí Magda Samlíková.

Jak budete vypadat

Marná sláva, každý z umělců, ať už se jedná o hudebníka, malíře nebo módního návrháře, má svůj styl. I když jistě přijdete s určitou představou, zároveň už vybíráte podle toho, co se vám osobně líbí a co vám sedí. Chcete-li velkou róbu se spodnicemi a volány, nevyberete si autora, který si libuje v minimalismu, a naopak. Co tedy nabízí Magda Samlíková?

Většinou spíš jednodušší styl s důrazem na detail, splývavé střihy podtrhující postavu. Často uvidíte kratší nebo delší krajkové rukávky, specialitou jsou odhalená záda, která dodávají modelům na rafinovanosti. Pochodíte zde, pokud máte zájem o něco nekonvenčního: krátkou či průsvitnou sukni, oblíbenou variantou designérky jsou dva oddělené prvky  jednoduchý živůtek a samostatná sukně, případně ještě doplněné kabátkem.

Výhodou tohoto uspořádání je variabilita, kdy jednotlivé části se dají později nosit zvlášť a v různých kombinacích pak působí vždy jiným dojmem.

Ale pozor, to neznamená, že si zde nemůžete nechat ušít šaty s bohatou sukní se spodničkou, i tu je možné mezi tvorbou Samlíkové najít, jen to většinou nejsou volány a skládaná látka à la šlehačka, ale spíš hladké typy, popř. sukně připomínající tutu styl.

Modelům obvykle nechybí krajka, ať už v podobě ozdobných detailů nebo jako hlavní materiál třeba na kabátek nebo už zmíněné rukávy. Časté je také vrstvení, hra s průsvitností materiálu nebo barevné akcenty. A nakonec, i barevné svatební šaty si můžete nechat ušít, proč ne.

Samlíková umí vytvořit padnoucí šaty i pro objemnější nevěsty tak, aby vypadaly pěkně a přirozeně a ne jako nacpané do obalu o několik čísel menších. Poradí si s větším poprsím i nevěstou sportovního typu.

Jdete do toho? Co vás čeká

Vše začíná objednávkou. Vzhledem k tomu, že proces tvorby svatebních šatů přirovnává Magda Samlíková k uměleckému řemeslu, mějte na paměti, že nějakou dobu trvá. Proto je vhodné obrátit se na ni co nejdříve, klidně i rok před svatbou. Nejen proto, aby se vše stihlo, ale i proto, aby byl volný termín. Už teď se jí například začínají plnit termíny na rok 2019…

Nejdřív proběhne úvodní osobní schůzka, na které vyberete styl a střih šatů, poměříte se a dohodnete se na všech detailech včetně doplňků. Domluvíte jednotlivé kroky, které budou následovat – počet zkoušek, postup tvorby atd. Dostanete kalkulaci ceny a uhradíte zálohu.

Poté bude vyhotoven zkušební model šatů, který má za úkol ověřit, že vám tento styl sedí. V této chvíli ještě můžete vše změnit tak, aby výsledek byl opravdu dokonalý. Drobné detaily se potom ladí i mezi jednotlivými zkouškami. Veškeré změny i v té nejmenší drobnosti se dějí jen s vaším souhlasem.

„Výroba každých šatů je odlišná. Typ postavy, model šatů a druh materiálu – společně s požadavky zákaznice – způsobují, že v mezidobí jednotlivých zkoušek hledám tu nejideálnější variantu, kterou následně zákaznici nabídnu,“ píše designérka.

Finálně se šaty začnou šít asi 8 týdnů před termínem vaší svatby.

Na každou zkoušku musíte mít spodní prádlo a boty, které budete mít v den svatby. Jinak tvarovaná nebo dokonce vykukující podprsenka a odlišná výška podpatků může totiž výsledný dojem celkem hodně pokazit.

Kolik zaplatíte

S ohledem na osobní, a podle referencí i velmi přátelský a vstřícný, přístup, kvalitu materiálů a pečlivost provedení, se nám zdá, že cena za šaty ušité na míru není u Samlíkové tak vysoká. Zaplatíte 12  20 tisíc korun.

Cenu vám designérka vypočte na první schůzce podle toho, jaká máte přání a na jakých materiálech se domluvíte. Tehdy taky zaplatíte zálohu, která činí polovinu z ceny šatů. Zbytek se pak platí, když si šaty odnášíte.

Příběhy a inspirace

Pořád ještě váháte? Je to pochopitelné. Šaty jsou pro nevěstu velká věc. Ať už sníme o tom, že se na jeden den staneme vznešenou princeznou, éterickou vílou nebo toužíme po minimalistickém modelu, vybíráme dlouze a pečlivě. Přečtěte si příběhy některých modelů na webu Magdy Samlíkové nebo na jejím blogu, doplněné o pohled samotných nevěst, které jejích služeb využily. Chcete šaty vidět nejdřív v akci? Mrkněte na videa ze skutečných svateb. A taky na závěr tohoto článku najdete, jako obvykle, trochu inspirace.

 

Zdroj: Magdasamlikova.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close