K módě a designu jsem určitě tíhla od malička, možná to bylo i tím, že rodiče měli rádi pěkné a kvalitní věci, vzpomíná Sandra Švédová

Dnes jsme se rozhodli pootevřít dveře do českého návrhářského světa. Pro ty, kteří stálé přemýšlí nad vysněnou svatební róbou to může být příjemná inspirace a motivace sáhnout i po této možnosti. Do svého života a pracovního yákulisí nás tentokrát nechala nahlédnout česká návrhářka Sandra Švédová.

 

  1. Sandro, co bylo pro Vás nejdůležitější, když jste se rozhodovala, čím se budete živit? A co stojí za rozhodnutím stát se designérkou a návrhářkou? Co vše tato profese obnáší?

V dospívání jsem doma viděla, jak je podnikání náročné. Moje maminka s ním začala, když jsem se narodila. V tehdejší době se šít na zakázku moc neoplatilo, přestože to maminku velmi bavilo. Vždy se věnovala sériové výrobě a postupem času si vypracovala vlastní firmu, která přežila i velký boom, kdy se vše začalo šít v Číně. Jako jedna z mála šicích dílen to ustála. Nikdy mě to moc nelákalo, dělat to, co ona, ale neměla jsem ani jiné plány, a tak jsem se rozhodla pro oděvní školu a obor návrhářství. K módě a designu jsem určitě tíhla od malička, možná to bylo i tím, že rodiče měli rádi pěkné a kvalitní věci, to mě jistě také ovlivnilo.

 

 

  1. Je o Vás známo, že Vaší vášní jsou také boty, které také navrhujete. Co Vás přivedlo k tomuto odvětví?

Ano, boty jsou další vášní, kterou mám od dětství, proto když jsem se dozvěděla o oboru na vysoké škole, tak jsem to chtěla zkusit a klaplo to. Tehdy jsem si nepodala přihlášku na žádný obor v oděvu. V tu dobu jsem si nevěřila a konkurence byla dost velká. Přesto však tíhnu spíše k oděvu, hlavně kvůli zázemí, které mám doma, veškeré stroje, které jsou do začátku potřeba a nejsou nejlevnější. S botami je to těžké, znám jen hrstku lidí, kteří se tím dokážou uživit. Je to náročná práce a je zde málo lidí, co ji dokážou ocenit a zaplatit. Pokud se budu věnovat botám, tak těm dětským, protože sama vidím, jaké jsou na trhu nedostatky a kolik lidí je neznalých po stránce toho, jak správně obouvat své dítě.

 

  1. Co je Vaší inspirací, z čeho čerpáte své nápady? Máte vždy dopředu rozmyšlenou tvorbu na dané období, nebo je to spíše nárazová činnost?

Letos se mi zadařilo kromě nespočtu nevěst udělat i dvě vlastní kolekce, na té druhé právě pracuji. Inspirací mi je život, to, co se mi líbí, co mě ovlivňuje, a to, co tuším, že by se mohlo líbit ostatním. Většinou se jedná o velmi minimalistické modely, které jsou ženské.

 

4. Existuje nějaký materiál ve Vaší tvorbě, který patří mezi Vaše nejoblíbenější? Nebo nějaký prvek, který Vás vystihuje?

 

Ráda pracuji s krajkou, buď anglickou, nebo španělskou. To jsou velmi kvalitní krajky a práce s nimi je radost. Favorité jsou splývavé materiály, hedvábí, šifon. Letos i třásně a barvy spíše zemité, pudrové, mám ráda černou.

 

 

 5.  Jelikož jsme svatební blog, který se snaží poradit čtenářkám i něco málo k chystané svatbě, byli bychom rádi, kdybyste nám prozradila, čeho by se budoucí nevěsta měla držet ve výběru šatů. 

 

Nevěsta by měla být především sama sebou. Každá chce být za princeznu, ale pokud jde o slečnu, která preferuje sportovní styl, tak je velký kýč, když se nechá obléci do korzetových šatů s velikánskou sukní, která připomíná dort. Šaty by měly korespondovat k typu postavy, ale i charakteru dané ženy, proto dejte na sebe při výběru a ne na prodavačku v saloně.

 

6. Co vše obnáší si nechat ušít své originální svatební šaty? Jak celý proces probíhá? A jak je to časově náročné?

 

Nejdříve se nevěsta dostaví na konzultaci, řekne mi své představy, pokud nějaké má a dáme dohromady šaty, které budou ideální, bavíme se o materiálech, střihu, barvě, ceně. Já je nakreslím a nevěstu si poměřím. Potom je první zkouška, na které se ujistíme, že jdeme správnou cestou. Celý proces vyžaduje většinou 2 – 4 zkoušky, trvá cca 4 – 6 týdnů, konzultace se dělá dopředu, aby se mohl objednat materiál. Každá nevěsta je jiná, proto i každá tvorba je jiná a velmi individuální, vše je na domluvě.

 

 

7. Pokud se rozhodneme pro Vaše služby, jakou časovou rezervu musíme mít, a jak Vás můžeme kontaktovat pro možnou spolupráci?

 

Samotné šití trvá 4 – 6 týdnů, konzultace se dělají dřív, aby měla nevěsta jasno a pak už je na ní, kdy chce mít šaty připravené. Kontaktovat mě můžete přes webový formulář, telefonicky, nebo pomocí sociálních sítí. Zázemí mám na Moravě, ale když je nevěsta z Prahy, tak mám k dispozici prostory v centru a po domluvě tam přijedu.

 

8. Častou otázkou při přípravách svatby jsou samozřejmě finance, ale i přesto jsou svatební šaty důležitým prvkem, hlavně pro samotnou nevěstu, Jak moc může být rozdílná cena ušitých šatů oproti těm na zakázku?

 

Mé ceny nejsou o dost vyšší než ceny půjčoven, navíc mají šaty svou hodnotu, jsou přímo na míru, jsou jedinečné, šité s láskou a nevěstě zůstanou. Ještě žádná je nedala pryč. Šaty, které máte jen Vy, jsou Vaším odrazem, si zamilujete.

 

9. Prozradíte nám jaké nové trendy zavládnou v  následujícím roce 2016 co se týče svatebního světa?

 

Nejsem návrhář trendů, snažím se je znát a vždy si na ně udělám vlastní názor a nevěstu s nimi obeznámím, ale především musí být nevěsta sama sebou. To je totiž trendy, zbytek je jen třešnička na dortu. Tvrdím, že vše už zde bylo, teď už jde jen o sezónní záležitosti. To, že korzety a šněrování jsou pasé snad nemusím zmiňovat

 

 

10. Nemůžeme samozřejmě opomenout jeden z Vašich úspěchů, a to tvorbu finálové róby pro Českou Miss Earth 2014. Co Vám tato zkušenost přinesla a jak Vás to ovlivnilo? Róby připravované na tento večer byly opravdu krásné a jedinečné, čím jste se u těchto šatů inspirovala?

 

Spolupráce s Nikolou mi přinesla spoustu zkušeností a moc si jich vážím. Šaty sklidily úspěch, s postupem času trošku lituji svojí ovlivnitelnosti a toho, že jsem šaty netvořila více autorsky, ale podle zaběhlých konvencí celosvětové soutěže, možná i proto byly jedny výherní Dnes bych na to šla asi jinak, ale za stříbrnou róbou jsem si stála a vím, že jsem udělala dobře. Tu miluji dodnes, to byla srdcovka.

 

 

11. Poslední otázka je zaměřena na to, kde se vůbec s Vámi můžeme potkat, zda se účastníte i svatebních veletrhů či jiných designerských eventů? Pokud ano, tak kde a kdy ?

 

Trošku jsem vycítila, že svatební veletrhy nejsou moc pro mě, ale spíše pro půjčovny šatů, snažím se účastnit módních přehlídek se svou kolekcí a svatební šaty jsou pro mě záležitost na zakázku, osobního setkání s nevěstou a následné spolupráce. Teď se s týmem chystáme rozjet nějaký projekt, ten je však ještě v plenkách. Jde o hudbu budoucnosti, která když se podaří, tak bude šťastná nejedna nevěsta, ale o tom víc říct nemůžu. Momentálně mě čeká diplomová práce a poslední rok studia, spousta nevěst, které už mají místo v diáři roku 2016 a především má rodina a mateřství na plný úvazek

 

 

Zdroj: Sandra Švédová

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close