11 věcí, které je dobré probrat ještě před svatbou

O čem si promluvit před svatbou

Berete se z lásky a máte pocit, že o sobě navzájem víte všechno. Ale přesto jsou věci, o kterých byste si měli výslovně promluvit ještě předtím, než si řeknete svoje ano.

O čem si promluvit před svatbou
Unsplash.com

I když na to v předsvatebním nadšení asi nemáte moc myšlenky, najděte si chvíli na své manželské plánování. Udělejte si kafíčko, vyhraďte si klidnou chvilku a popovídejte si o tématech, v nichž je dobré mít do manželství jasno. Předejdete tak do budoucna různým nedorozuměním.

Co pro vás znamená manželství. Možná to zní divně, ale ujasněte si, proč se berete. Jaký význam pro vás manželství má? Je to speciální závazek, potřeba mít papír, snaha o finanční a životní stabilitu? Bude pro vás manžel/manželka prioritou nebo budete chtít trávit i nějaký čas o samotě s přáteli? Jsou věci, přes které pro vás nejede vlak, jako je například týdenní dámská jízda jednou za rok o prázdninách či každotýdenní nedělní oběd u maminky?

Svatba. Určitě se domluvte, jak velkou svatbu chcete a v jakém duchu se má nést. Měla by se líbit oběma snoubencům, takže to nepodceňujte. Důkladně proberte také svatební rozpočet dřív, než z něho začnete utrácet.

Příjmení. Po svatbě si můžete vzít příjmení jednoho z vás (kdo to bude – obvykle si mění příjmení žena, ale není to vždy nutné, také muž si může vzít příjmení po své manželce), nechat si svoje příjmení nebo jeden z vás může mít zdvojenou verzi.

Finance. Jak budete po svatbě hospodařit? Zřídíte si společný účet, nebo budete mít každý svůj? Necháte úpravu svého majetku na zákonu, nebo uzavřete smlouvu, v níž některé věci vyloučíte ze společného jmění manželů? Budete mít nějaké spoření, pojištění, investice a podobně?

Děti. Plánujete děti? Kolik byste rádi? A co když to nepůjde, jak byste řešili případné potíže? Jste otevření umělému oplodnění nebo adopci? Kdo bude s dětmi doma a jak dlouho, jaká je vaše představa o výchově? Tady bývá často kámen úrazu.

Zdraví. Většinou o případných zdravotních omezeních svého protějšku víte, ale přesto se může stát, že pro některá témata v minulosti prostě nebyla příležitost. Pokud je něco, co by měl partner o vás vědět, je nejvyšší čas to říct.

O čem si promluvit před svatbou
Unsplash.com

Bydlení. Jak si představujete společné bydlení v budoucnu? Jste spíše bytové typy nebo vás láká domeček za městem? A šli byste do hypotéky?

Vaše původní rodiny. Pokud spolu navzájem skvěle vycházíte, asi to nebude téma. Ale všichni víme, že ne vždycky tomu tak je. A vtipy o tchyních nevznikly jen tak… Ujasněte si proto pár pravidel. Jak moc jste a chcete nadále být v kontaktu? Voláte si a navštěvujete se každý den, nebo se spokojíte s návštěvou na narozeniny a Vánoce, nebo snad něco mezi tím? A co se stane, když bude něco potřebovat současně manželka i maminka, na čí stranu se postavíte v případném sporu?

Případné spory a dohody. Co se stane, když se dostanete do sporu nebo bude potřeba vyřešit nějakou aktuální věc, která nastane v průběhu manželství? Domluvte si, co bude moci naplánovat každý z vás samostatně a na čem se budete muset vždy dohodnout (třeba nové investice, půjčky, koupě auta, změna práce, dovolená, školy pro děti a podobně).

Problémy ve vztahu. A co když ucítíte, že to ve vašem vztahu skřípe? Je nám jasné, že o tom se na růžovém předsvatebním obláčku bavit nechcete, ale je to pragmatické. Jste ochotni na vztahu pracovat a když to bude potřeba, vyzkoušíte manželskou poradnu nebo nějakého prostředníka?

Poslední věci. Aniž bychom chtěli být morbidní, možná je pro některého z vaší dvojice důležité, jak se s jeho tělem, případně majetkem nebo účty na sociálních sítích, naloží, až už tady nebude. A manžel/manželka bývají obvykle těmi, na koho starost o ony věci padne.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv z těchto témat, udělejte si na to čas, uvařte kafíčko nebo si nalijte skleničku vína, vytvořte si příjemnou atmosféru a zachovávejte si otevřenou mysl. Pak se snadno dohodnete a můžete se už opět chystat na svůj společný velký den.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close