Levná svatba: tipy, které vám pomohou šetřit svatební rozpočet

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby

Budete se brát, ale váš svatební rozpočet nepatří k největším? Nevadí, i levná svatba může být krásná a nezapomenutelná. Přinášíme pár tipů, jak na ni.

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby

Současná doba zrovna nepřeje velkým akcím. Ve chvílích nejistoty, zda se svatba vůbec uskuteční, kolik hostů bude povolených nebo jestli budou fungovat restaurace, je jakékoliv plánování velmi obtížné. Vydávat finance zbytečně se nikomu nechce.

Do popředí se proto dostávají komorní události s menším rozpočtem. Pokud ale chcete, aby i přesto byla vaše levná svatba nádherná a vyplnila vaše dívčí svatební sny, inspirujte se, jak pořídit kouzelnou veselku za hubičku.

Jak můžete ušetřit

Požádejte o pomoc místo svatebních darů. Zapojte hosty a poproste je, aby vám místo svatebního daru pomohli s přípravami. Spousta lidí má různé koníčky, dejte jim příležitost zazářit. Nechte si uvázat květiny od sestřenice – hobby floristky, dort objednejte u tety, která je svými výtvory proslulá, o oznámení požádejte bratra grafika…

Proškrtejte seznam hostů. Můžete pozvat hromadu lidí, kterým nabídnete laciný zážitek, nebo raději pečlivě vybranou skupinu nejbližších, kterým ale zajistíte den na úrovni. Je to sice jeden z nejtěžších úkolů, ale vyplatí se věnovat mu čas. Podívejte se na svůj guest list a proškrtejte ho o 20 %. Jako první vymažte lidi, které ani pořádně neznáte nebo vám nejsou nijak blízcí, ale cítíte se povinováni je pozvat ze slušnosti. A potom to celé udělejte ještě jednou, dokud nebudete spokojeni se složením i počtem hostů.

Najděte správné místo. Pro váš rozpočet bude výhodné, když budete mít svatební obřad na radnici, protože neplatíte žádné další poplatky za uzavření sňatku mimo úřední místnost a za pronájem místa. Má někdo z vašich příbuzných dokonalou velkou zahradu či pozemek u lesa? Máte kamarády, kteří vlastní restauraci nebo například vinný sklep? Zeptejte se, jestli u nich můžete mít svatební hostinu. Možná budete mít krásné místo úplně zadarmo nebo vám aspoň nabídnou vstřícnou cenu. Dobrým tipem je také hledat místo poblíž domova. Ušetříte za ubytování i cestu.

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby

Vyberte výhodné datum. Levněji vás vyjde svatba mimo sezónu, popřípadě v pracovní den. Některé matriky oddávají v pátek, stačí se jen zeptat.

Ulovte šaty za pár korun. Ano, je to tak! Netrváte-li na modelu od věhlasného tvůrce svatební módy, ušetřit se dá i na šatech pro nevěstu. Prošmejděte půjčovny, nádherné modely z předchozí sezóny seženete za zlomek ceny. Velmi výhodně vás mohou vyjít i svatební šaty z druhé ruky, když víte, na co si dát při bazarovém nákupu pozor. Koruny vám překvapivě mohou ušetřit i svatební šaty ušité na míru. Poohlédněte se po dodavatelích v mobilní aplikaci Bride Advisor nebo na Svatebním blogu!

Využijte fotografickou vášeň hostů. Tady doporučujeme aspoň malou investici do profíka, protože i levná svatba stojí za zaznamenání. Profesionální fotograf vám nafotí obřad a portréty tak, abyste měli ty nejkrásnější a současně reprezentativní vzpomínky. Nemusíte si ho ale najímat na celý svatební den! Chvíle před obřadem, stejně jako svatební party zdokumentují svatebčané svými mobily. Fotili by nejspíš tak jako tak, proto jejich vášeň využijte. Uvidíte tak svou svatbu očima svých hostů. Můžete vytvořit stránku, kam budou fotky vkládat, nebo si je potom nechte poslat mailem.

Omezte květinovou výzdobu. Je nádherné, když se svatba topí v kytkách, ale nutné to není. Květy opravdu nemusí být všude, možná i lepší efekt zajistí, když je rozmístíte jako akcenty tu a tam. Základem jsou: pro nevěstu svatební kytice, pro ženicha korsáž, menší kytičky pro maminky. Se zbytkem si můžete pohrát, uplatněte kreativitu, buďte originální.

Vynechte dary pro hosty. Je to zvyk hezký a milý, ale ne nezbytný a levná svatba se bez něj obejde. Tradicí je u nás výslužka se svatebním cukrovím, kterou můžete doplnit například ručně psaným osobním vzkazem s poděkováním. Hosté to dokonce možná ocení víc, než 125. zrcátko v sezóně.

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby

Oslovte studenty. Dejte příležitost mladým talentům. Spojte se se školou v okolí a nabídněte studentům brigádu v oboru. Můžete tak získat levné, ale přitom nadšené vizážistky, kadeřnice, tým do kuchyně a číšníky, ale i floristy nebo hudebníky.

Zajděte za koordinátorem. I když nepotřebujete komplet svatbu na klíč, zvlášť, pokud vás organizační aktivity kolem veselky baví, zvažte konzultaci u svatební koordinátorky. Taková schůzka vás může nasměrovat, poradit, kde co pořídit levněji, na co si dát pozor, ať neproděláte, a může se tak ve výsledku stát skvělou vstupní investicí, díky níž celkově výrazně ušetříte.

DIY svatba

Jednou z cest, jak ušetřit, může být svépomocí realizovaná svatba. Je ale třeba vše důkladně promyslet, abyste kvůli různým přešlapům a opravám naopak neprodělali. Přečtěte si, jaké jsou výhody a pasti do-it-yourself veselky.

Vyrobte si dekorace podle nekonečného množství návodů na internetu. Řadu z nich najdete i v našich článcích.

Využijte sousedy a známé. Někdo umí krásně líčit, jiný peče koláče, další mohou navařit jídlo na svatební hostinu. Jistě, některé věci domluvíte lépe například na tradiční vesnici, kde jsou sousedské vztahy více provázané, lidé vědí, na koho se s čím obrátit, a svatba se tak mnohdy stane událostí, kterou prožívá celé společenství. Věřte, že takové existují, jak dokládá i příběh naší nevěsty Lenky.

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby
Livingonthecheap.com

I městské nevěsty ale zvládnou mnoho drobností udělat samy, o to více peněz pak zůstane na kvalitního dodavatele např. cateringu nebo fotografií. Vyberte si, co je pro vás důležité, a do toho investujte, ušetřete na detailech, na kterých vám tolik nezáleží.

Jak udržet rozpočet na uzdě

Pokud pracujete s omezeným rozpočtem, je také důležité pečlivě plánovat a hlídat si, kolik a za co už jste vydali. Sestavte si seznam svatebních priorit a z něj důsledně vycházejte.

Řešením může být excelová tabulka, ale o dost pohodlnější to bude se speciální aplikací. Bride Advisor si můžete zdarma stáhnout do mobilu, takže máte přehled o financích vždy u sebe.

Kromě toho zde najdete spoustu inspirace i tipů a kontaktů na prověřené kvalitní svatební dodavatele. Nechybí ani prostor pro vlastní poznámky a náš plánovač vám také připomene, kdy je pravý čas pustit se do zajišťování nějaké položky. Vyzkoušejte ho, za to nic nedáte, maximálně ušetříte jak finance, tak i vlastní nervy.

Levná svatba, jak ušetřit při plánování svatby

Zdroj fotografií: Unsplash.com, Livingonthecheap.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close