Spodní prádlo pod svatební šaty: jak se měřit, aby správně padlo

Spodní prádlo pod svatební šaty

Padnoucí spodní prádlo pod svatební šaty je jeden z předpokladů pro pohodu, s níž prožijete svůj svatební den. Jak na koupi prádélka v době, kdy hrozí, že si ho nebudete moci vyzkoušet? Především se dobře změřte.

Výběr spodního prádla pod svatební šaty.
Lovefind.co

Spodní prádlo patří, stejně jako například boty, k artiklům, které je nejlepší si před zakoupením dobře vyzkoušet. Jde nejen o velikost, ale i střih a styl. Měření a zkoušení se i v kamenných obchodech věnuje spousta pozornosti a k ruce jsou vyškolené asistentky.

Současná doba pandemie COVID-19 je bohužel studnicí nejistot. Nikdy nevíte, jak se změní pravidla a kdy se opět zavřou obchody. To je jeden z důvodů, proč můžete skončit tak, že si spodní prádlo pod svatební šaty budete kupovat on-line. No a nebo chcete něco, co ve vašem blízkém okolí nemají.

Pečlivé měření se ale může hodit i tehdy, když budete nakupovat naživo. Pokud přijdete s mírami, usnadníte tak prodavačce výběr vhodného kousku.

Spodní prádlo pod svatební šaty.
Camillestyles.com

Jak měřit podprsenku

Ideální podprsenka pod svatební šaty je asi největší oříšek. Může vám výrazně pomoci, ale také uškodit. Škála potíží sahá od pouhého nelichotivého vzhledu, přes nepohodlí, až po bolestivé otlaky a útisk prsou. Jak tedy na bezchybné měření?

  • Pokud je to možné, povolejte na pomoc kamarádku. Pohlídá, jestli metr vede správně, a pomůže vám, když budete potřebovat jedny ruce navíc.
  • Oblékněte si svoji padnoucí podprsenku, ideálně nevycpanou, nebo jen jemně vyztuženou.
  • Vezměte si krejčovský metr.
  • Zjistěte, jaký má mít vaše podprsenka obvod: Změřte velikost pod prsy (A), resp. tam, kde máte lem vaší současné podprsenky. Metr musí vést vodorovně, tedy rovnoběžně s podlahou ve všech místech – hlídejte, aby hlavně na zádech nevyjel nad lopatky nebo naopak nebyl prověšený. Měřte opravdu těsně a ve výdechu, nezapomeňte, že lem je pružný.
  • Potom se změřte v nejplnějším místě vašeho dekoltu (B). Obvykle to bude ve výšce bradavek. Pozor: ruce mají být podél těla, aby se hodnota nezkreslila. A metr musí být opět vodorovně. Naměřený údaj bude podkladem pro velikost košíčků (C).
  • Tu spočítáte tak, že odečtete obvod pod prsy od hodnoty naměřené přes prsa (B – A = C).

Údaje A a C poté porovnejte s tabulkou daného výrobce a zjistíte velikost své podprsenky.

Jak měřit podprsenku pod svatební šaty.
Realsimple.com

Praktický tip: Skutečný obvod vybírejte o cca 5 cm menší, než jste naměřili, protože látka během dne trochu povolí a podprsenka by pak mohla vyjíždět nahoru.

Správně padnoucí podprsenka má tak silná a dlouhá ramínka, aby se nezařezávala do ramen, přiměřené košíčky, z nichž nic nepřetéká vrchem ani se nevytváří faldík v podpaží, spodní lem umístěný rovně (nevyjíždí nad lopatky).

Jak vybírat podprsenku pod svatební šaty.
Lovefind.co

Jak měřit kalhotky

Tady je to mnohem, mnohem jednodušší. Stačí změřit obvod boků, neboli nejširší části přes hýždě. Tentokrát naopak příliš neutahujte, menší kalhotky by vám dělaly nežádoucí bochánky.

Pokud plánujete body nebo kalhotky s vysokým pasem, budete potřebovat ještě jeden rozměr: obvod pasu. To je pro změnu nejužší místo vašeho trupu, obvykle bývá ve výšce pupíku.

Během měření stůjte rovně, paže volně podél těla, chodidla od sebe asi tak na šířku boků a obě nohy mějte zatížené stejně, nepřenášejte váhu nebo nevystrkujte jeden bok. Prostě v pozoru, ale uvolněně.

Jak měřit spodní prádlo pod svatební šaty.
Sizechart.com

Chcete vědět, jak vybrat design a styl kalhotek a podprsenky pod svatební šaty? Přečtěte si to v našem dřívějším článku.

A co pánové?

Jak jsou na tom muži? Pro ně platí při měření spodního prádla stejná poučka, jako při koupi dámského spodního dílu – změřit boky, případně pas.

Z druhů doporučujeme boxerky, které přiléhají, takže si na ně cokoliv snadno obléknete – nehrnou se jako volné trenýrky. Současně ale nestahují tolik, jako slipy (plus okraje slipů mohou být taky vidět, na to pozor!). Pokud jste na ně zvyklí, můžete zvolit i pánská tanga, která se také nebudou pod kalhotami rýsovat.

A ještě jedna drobnost. Vezměte si svoje správně vybrané padnoucí spodní prádlo pod svatební šaty a oblek, když si je budete zkoušet. Aby se vám nestalo, že prádlo, jehož výběru jste věnovali tolik úsilí, vám nakonec pod zvolené šaty nebo oblek nebude pohodlné nebo nepadne střihově. Salony, kde vám se zkoušením šatů s tím správným spodním prádlem pomůžou, najdete v mobilní aplikaci Bride Advisor. Tak si ji stáhněte.

Spodní prádlo pod svatební šaty.
Myonewedding.co.uk

Zdroj úvodní fotografie: Insideweddings.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close