Svatba na Islandu – uspořádejte svůj velký den v zemi ledu a ohně

Také vás uchvátila krajina gejzírů, hor a téměř nedotčené přírody? Vybrali jste si pro svůj velký den Island? Dáme vám pár tipů, kde co zařídit a poradíme, jak na všechny formality se svatbou v zahraničí spojené. Svatba na Islandu bude jistě naprosto nezapomenutelným zážitkem pro všechny zúčastněné.

Photo by Jon Del Rivero on Unsplash

Island je malá ostrovní země na hranici Atlantského a Severního ledového oceánu. Jak název napovídá, Island opravdu znamená ledová země (z anglického Iceland) a teploty, které tam během roku panují, tomu nasvědčují. V létě nepřesáhnou 15°C, ale v zimě se drží okolo nuly.

Photo by André Filipe on Unsplash

K vidění tu jsou četné horké prameny, vodopády, gejzíry i bahnité sopky, řeky, stromy byste tady hledali marně, nalezneme zde pouze vrby menšího vzrůstu a jalovce. Na Islandu je také mnoho aktivních sopek, leží totiž na zlomu tektonických desek. Vychladlá láva tvoří unikátní přírodní útvary, které rozhodně stojí za přibalení páru pohorek a prozkoumání – třeba o líbánkách.

Půvab a lehce tajemná atmosféra islandské krajny je jako stvořená pro tak jedinečné okamžiky, jako je svatební obřad.

Tipy na místa pro svatbu na Islandu

Nejprve bude vhodné vybrat správné místo, přinášíme několik tipů, kde je možné váš velký den uspořádat.

První z nich je Hótel Búðir, pouhé dvě hodiny cesty z Rejkjavíku. Luxus a dechberoucí výhledy na nadotčenou krajinu. Toto místo vás uhrane svým kouzlem. Svatby zde běžně pořádají, a proto vám vyjdou nanejvýš vstříc. Výhledy z oken hotelu jsou naprosto okouzlující a svatebními fotografiemi zde pořízenými se nemůže chlubit každý.

Pokud hledáte ubytování spíše levnější varianty, a svatbu budete například plánovat jen v přírodě i pro tuto variantu jsme našli ověřené místo. Místo se jmenuje The White House villa Iceland.   Adresa místa je: 

Bjarkarbraut 19 806 Selfoss. Místo má samozřejmě i svůj Facebook, kde se mžete blíže seznámit s lokací Golden Circle. Jedná se v podstatě o krásný rodinný gesthouse, který si můžete pronajmou, jak v podobě pokoje nebo jako celý dům. Více informací zjistíte na webu ZDE.

Dalším krásným místem, které stojí za zmínku, je oblast Skógafoss, jeden z nejkrásnějších vodopádů Islandu. Má více než 60 metrů na výšku a 15 metrů na šířku. Leží jen pár kilometrů od jižnho pobřeží, nachází se u něj i vyhlídková plošina, ze které si můžete vodpád prohlédnout.

Naprosto unikátním místem pro svatbu je pak přímo jeden z islandských ledovců. Je v něm dokonce vytesaná kaple s lavicemi pro hosty. Langjökull, druhý největší ledovec na Islandu, se může stát i vaším významným místem.

Míst s neopakovatelnou atmosférou je na Islandu mnoho, přinášíme ještě jeden tip a potom už se podíváme na to, jak zařídit formality ohledně svatby. Reynisfjara a Vík je asi nejznámější pláží na Islandu. Jen 2,5 hodiny od Rejkavíku, pláže s černými čedičovými útesy a divoký oceán. Je to ale pláž veřejná a v případě nepříznivého počasí se zde není moc kde schovat, proto by bylo vhodné zjistit možnosti v nedaleké vesnici Vík a případně tam zařídit mokrou variantu obřadu.

Jaké formality je potřeba vyřídit?

  • snoubencům musí být více než 18 let
  • všechny dokumenty je potřeba vyplnit a zaslat minimálně 3 týdny předem (originály stačí doručit 5 dní předem)!
  • vyplnit oznámení o sňatku
  • pokud chcete mít svatbu přímo v Rejkjavíku, obřady se konají ve všední dny na Hlíðarsmári 1, Kópavogur v 14:00, 14:20, 14:40 a 15:00 (správní poplatek činí 7.700 IKR), domluvit se můžete na gifting@syslumenn.is
  • jestliže plánujete svatbu mimo Rejkjavík, kontaktujte územního úředníka
  • rodné listy obou snoubenců (originály), přeložené do angličtiny soudním překladatelem
  • potvrzení o rozvodu nebo úmrtí předešlého partnera, opět přeložené soudním překladatelem do angličtiny
  • platné pasy obou snoubenců
  • všechno zaslat na adresu:

Þjóðskrá (The National Registry Office)
Borgartún 24
105 Reykjavík
Iceland
Tel.: 354 515 5300
E-mail: skra@skra.is
www.skra.is

Po obřadu je možné získat oddací list z Národního registru v angličtině.

A co takhle si třeba jen užít rozlučku ze svou nejlepší kamarádkou?

I tak se dá pojmout cestování s vaší nejlepší kamarádkou. Stačí najít ten správný „hot spring“ a skvělé šampaňské a legrace může začít.  V našem podání to bylo krásné místo jménem Gamla Laugin, které se nachází přímo uprostřed města, a to přesně: Hvammsvegur, 845 Flúðir, Island. 

Krásné místo na relax a párty v jednom. Krásná příroda a horká voda, která vře přímo z pramenu. Prostě kouzelné místo uprostřed čisté a mrazivé islandské přírody. Island prostě má co nabídnout a věřte, že to bude pro vás nezapomenutelné momenty.

Tak co, kdy vyrážíte vy? 

 

Zdroje:

Foto: Martin Frolih
Adventurousmiriam.com
Hotelbudir.is
Anothericeland.com
Followmeaway.com
Skra.is
Iceland.is

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close