50 odstínů bílé: Vyberte si ten pravý odstín svatebních šatů podle svého barevného typu

Bělostné svatební šaty jako mořská pěna jsou idealizovanou představou nevěsty. Ne každé ženě ale čistě bílá skutečně sluší. Svatební návrháři proto nabízejí i další odstíny bílé, jako je ivory, krémová nebo champagne. Poradíme vám, jak si vybrat odstín svatebních šatů podle vašeho barevného typu.

Pxhere.com

Barevná typologie pracuje s jedinečnou kombinací odstínu pleti, vlasů, očí a dalších součástí našeho vzhledu, které dohromady tvoří určité barevné vyznění. Různé barvy oblečení a doplňků pak umí buď podtrhnout rysy a dodat vám zářivost, nebo naopak vyvolat starší a unavený dojem.

Někomu tak lépe sluší chladné barvy, jinému teplé odstíny. Pokročilé systémy pracují i s barevnou intenzitou či kontrastem. Někdo potřebuje syté a tmavé barvy či velký kontrast, jiný zase jemné odstíny s malými barevnými rozdíly. A i když krása nevěsty v její velký den většinou vychází z vnitřního štěstí, takže je krásná v jakýchkoliv šatech, určitě každá chce, aby jí svatební šaty lichotily.

Skvělý dojem tak podtrhne dobře zvolený střih, stylizace (romantika vs. elegance) a právě i výběr správného odstínu šatů a doplňků. Podle svého barevného typu můžete dokonce ladit i hlavní barvu svatby – vše bude pak harmonicky sjednocené.

Pixabay.com

Hlavní barevné typy

Tradiční učení rozlišuje čtyři hlavní typy.

Jarní typ je světlý, zářivý, má zlatistý odstín pleti, světlé oči, může mít pihy, ve světlých vlasech má teplé odlesky. Potřebuje teplé a svěží barvy, sluší jima pastelové odstíny, svěží jarní zelená, lososová, korálová, velboudí. Podle míry kontrastu a tmavosti v obličeji pak můžeme rozlišovat např. teplý jarní typ, kterému svědčí čistě teplé tóny, světlý jarní typ, který vynikne ve světlejších odstínech a jemnějších kombinacích, nebo kontrastní jarní typ, který chce jarní barvy ve vyšším kontrastu. Nevhodné jsou chladné a tmavé barvy, stejně jako čistě bílá a černá.

Style-yourself-confident.com

Letní typ je tlumenější, má chladný odstín pleti a často popelavý odstín vlasů. Oči a vlasy mohou mít barvy z celého spektra, od světlých jemně modrých po hnědé, od chladné popelavé blond po hnědou. Tyto ženy v nevhodných barvách často působí jako šedé myšky. Tento typ má mnoho podtypů, proto je poměrně těžké ho určit, ale zároveň patří v našich končinách mezi velmi častý. Ideální jsou chladné barevné odstíny, ale v jemnějším, jako zapudrovaném provedení. Pudrově růžová, levandulová, jemná fuchsiová, šedomodrá, zelenomodrá, střední modrá, šedá.

Style-yourself-confident.com

Podzimní typ typicky známe jako zrzky se zelenýma očima. Mohou to být ale také hnědovlásky i blondýnky s teple čokoládovýma očima. Důležité je, že jejich pleť září teplými tóny, takže místo růžové tvářenky se hodí spíš broskvová, a ve vlasech i očích jsou také teplé podtóny. Budou jim slušet teplé barvy s tlumenějším nádechem, jako je khaki, béžová, mechově zelená, cihlová, lososová, hořčicová, hnědá. Nehodí se pro ně příliš tmavé, ostré barvy a odstíny s velkým kontrastem, vhodná není ani černá.

Style-yourself-confident.com

Zimní typ je typem s obecně vyšším kontrastem. Světlá pleť, zářivé oči a tmavé vlasy tvoří jeden podtyp, jiný pak tmavé jižanské krásky. Důležitý je chladný tón pleti i očí a různá míra kontrastu. Chladný zimní typ nesnese ani kapku teplých tónů, kontrastnímu typu zase budou slušet ty nejvýraznější barvy. Zimní typ obecně skvěle unese velké kontrasty i vše třpytivé a blýskavé, aniž by působil lacině. Ledové modrá, ostrá bílá, fuchsiová, chladná smaragdová, královská modrá či ultra fialová jsou ty pravé barvy. Tejména tmavý zimní typ vypadá dobře i v černé.

Style-yourself-confident.com

Svatební šaty pro jednotlivé typy

Pokud se správně zařadíte do některého barevného typu (ideální je na to šátková metoda, kdy si zakryjete vlasy a k nenalíčené tváři si přikládáte látky různých barev a sytostí a pozorujete, co vás rozzáří a co vyvolá nezdravý dojem), můžete snadněji vybrat vhodný odstín šatů. Vždy však konzultujte zrcadlo, ideálně na denním světle, které nezkresluje. Nechte si poradit i od zkušených asistentek svatebního salonu, kde si šaty vybíráte – tipy na dobré salony a půjčovny máme v aplikaci Bride Advisor. Nebojte se zkusit i jiné odstíny, ať si potvrdíte, co vám skutečně sluší.

TIP: I když se zamilujete do barvy, která vám tak úplně nesedí, často se dá udělat spousta kouzel použitím šperků, doplňků (např. kytice) a líčení ve vhodných barvách. Pomůže také hlubší výstřih, kdy se barva dostane dál od obličeje a tolik ho neovlivní.

Unsplash.com

Že bílá není jediná barva, o tom asi žádnou ženu není třeba přesvědčovat. Ledová bílá, lesklá bílá, tlumená a matná bílá, krémová, slonovinová (ivory), smetanová, champagne, cappuccino… Tyto odstíny se ve svatební oblasti řadí mezi bílé tóny, takže vidíte, že máte z čeho vybírat.

A pokud si nevyberete, pořád je tady ta možnost vdávat se v šatech barevných nebo alespoň s barevnými aplikacemi.

Zibbet.com

Bílá pro jarní typ

Jak už víme, jarní typ potřebuje teplejší odstíny, bílá by proto měla obsahovat žluté pigmenty. Bude se hodit champagne s narůžovělými nebo zlatistými podtóny, alabastrová nebo krémová. Vhodná je i světle béžová. Můžete také najít šaty se zlatavými odlesky nebo zlatým vyšíváním. Ty jsou pro vás jako stvořené, dodají patřičnou teplotu a zářivost. Krásně vás rozjasní zlaté šperky.

Pinterest.com

Bílá pro letní typ

Chladný odstín bílé vám sluší, ale nesmí to být příliš ostrý tón. Zvolte matnou, zapudrovanou bílou, barvu vaječných skořápek či popcornu, případně jemnou ivory, která má nejméně žlutých pigmentů. Hodit se budou také odstíny, které vypadají jako starožitné, nebo tzv. přírodní bílá (off-white). Může mít také našedlý či namodralý nádech nebo aplikace. Jemné šperky spíš ve stříbrných tónech, budou vám slušet i perly.

Etsy.com

Bílá pro podzimní typ

Tady se čistě bílá opravdu nehodí. Jemný, sametový typ vynikne v jemně béžových odstínech, zastřené champagne, barvě cappuccino či smetanové. Barvy podzimního typu jsou oproti jarnímu méně lehké, spíš zemité a zastřenější. Podzimní bude krásný s jemně zlatými šperky, hodí se i růžové zlato, měď či zemité vintage odstíny. Podzimní tóny dodá i měděná výšivka.

Bellethemagazine.com

Bílá pro zimní typ

Nevěsty zimního typu mohou s klidem sáhnout po jasné, ledové (polární, mrazivé) bílé, může být i lehce třpytivá. Stříbřitý nádech bude také tím pravým. Zejména chladná zima by se měla vyhnout jakémukoliv teplému pigmentu. Může zato podpořit kontrast, například ostrými barvami kytice nebo výraznými šperky. Zářivé stříbro či jasně barevné drahé kameny vás rozsvítí.

Weddingforward.com

Inspirujte se krásnými odstíny

Weddingforward.com
Semidasposa.com
Eonline.com
Babyonlinewholesale.com

 

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close