Je svatba doma pro vás? Zjistěte, jaké má plusy a mínusy

Svatba doma

Máte skvělý dům a velkou zahradu a uvažujete, že byste si rádi řekli ano právě tady? Svatba doma je v poslední době stále populárnější. Zapátrali jsme, jaké jsou její výhody a nevýhody a na co při zařizování takovéto akce myslet.

Svatba doma
Indianexpress.com

Svatby v domácím prostředí nejsou ničím novým. Berou se tak nejen snoubenci, kteří chtějí ušetřit, ale i mnohé celebrity kvůli ochraně soukromí. Tichou a romantickou vánoční svatbu doma měli Miley Cyrus a Liam Hemsworth, Angelina Jolie a Brad Pitt nebo Julia Roberts a Danny Moder. Chcete se zařadit mezi ně? Zjistěte, jestli svatba doma je pro vás tou pravou cestou.

Svatba doma
Laurawillsphotography.com

Výhody domácí svatby

Domácké, známé prostředí. Nespornou výhodou je, že jste na daném místě ne „jako“, ale skutečně doma. Můžete se zde cítit v bezpečí a pohodlí. Ideální řešení pro introverty.

Svatba doma
Tannerburgephoto.com

S vyloučením veřejnosti. V době COVID-19 je tichá a skromná svatba ve vlastním domě také možností, jak se vyhnout pobytu na veřejnosti a snížit tak riziko kontaktu s cizími lidmi. Samozřejmě je ale i v tomto případě nutné dodržovat nařízení vlády ohledně shromažďování a počtu svatebních hostů.

Vše na jednom místě. Máte-li doma obřad i oslavu, vše se odehraje na jednom místě bez nutnosti přejíždět. A večer se jen odeberete do vlastní ložnice.

Vše přesně podle vás. Ve vlastním prostředí se nemusíte omezovat představami majitelů restaurace nebo provozovatelů zámku. Chcete-li házet rýži, házejte. Chcete-li balónky, mějte si je. Chete obědvat v 15:30? Proč by ne?

Svatba doma
Theknot.com

Intimní nálada. Svatba ve vlastním bývá ve většině případů spíš menší záležitost a mívá speciální, intimní náladu.

Finanční úspora. Pokud netrváte na nejdražších dekoracích a řadu věcí zvládnete sami se zapojením přátel, můžete si třeba vypůjčit party stan od místních dobrovolných hasičů a nádobí posbírat po sousedech, vytyčíte si priority a bez toho nedůležitého se obejdete, je při svatbě doma možné výrazně ušetřit.

Nevýhody domácí svatby

Nedostatek místa. Vždy záleží, jak velké prostory máte k dispozici a kolik hostů hodláte do svého království pozvat. Máte dostatek místa na svatební tabuli, taneční parket a odpočinek hostů? Promyslete, kam případně uložíte svrchní oblečení a kde budou hosté parkovat. TIP: Jak je na tom vaše WC, zvládne takový nápor? Pokud ne, zvažte pronájem mobilního WC.

Chybějící vybavení. Asi doma nemáte profesionální lednici, velký stůl či takové množství nádobí, aby vyšlo na všechny hosty. Buď můžete svatbu pojmout jako co dům dal a klidně usadit každého hosta na jinou židli, nebo si vše, co jde, objednejte u cateringové služby. Mnohé dodávají nejen jídlo, ale i kuchyňské a servírovací vybavení, nádobí a příbory či dokonce obsluhu. Myslete na to, že budete potřebovat také nějaký přístřešek pro případ deště a elektřinu pro DJ a osvětlení. TIP: Nevíte, kam uložíte svatební dort? Domluvte se s dodavatelem, aby jej doručil na váš práh až v den veselky nebo dokonce těsně před hostinou.

Svatba doma
Thekrazycouponlady.com

Je to na vašich bedrech. I když si najmete svatební koordinátorku a objednáte catering, stejně budete jako hostitelé cítit starost, aby se hosté cítili dobře a vše fungovalo. TIP: Pověřte někoho, komu důvěřujete, řešením provozních drobností, jako rozlitá káva nebo docházející toaletní papír.

Nepořádek. Po svatbě se budete muset vypořádat se spoustou uklízení, abyste dům uvedli zpět do obyvatelného stavu. TIP: Objednejte si úklidovou službu.

Sousedi. Nemusí jim být po chuti zvýšený hluk ve vaší zahradě, velké množství aut v ulici nebo hudba do nočních hodin. Před svatbou sousedy rozhodně informujte, co se chystá. TIP: Jste s nimi zadobře? Pozvěte je také! Když se budou sami bavit, nebudou mít čas přemýšlet, jestli už překračujete čas nočního klidu nebo ne.

Svatba doma
Intimateweddings.com

Parkování. To může být problém. TIP: Jestli místa nemáte dost, poproste sousedy, aby mohli vaši hosté parkovat před jejich domy. Hosté se také mohou, pokud to je možné, dopravit společně, aby se ušetřily vozy.

Může se prodražit. Pokud budete veškeré vybavení pronajímat, může se vám svatba prodražit, i přesto, že je v domácím prostředí. Kromě peněz vám vezme také čas, který padne na zajištění všeho potřebného. TIP: Chcete-li mít svépomocně zorganizovanou svatbu mimo restauraci, ale na veselku doma se necítíte nebo nemáte dost prostoru, můžete zkusit pronájem místní sokolovny, společenského sálu, starého statku apod. Finančně to vyjde nastejno, ale odpadne vám mnoho starostí.

Zvláštnosti svatby doma

Kromě zmíněných věcí musíte vyřešit, co v případě deště. Ideální je objednat si party stan, šapitó nebo teepee. Mít hlavní část oslav uvnitř doporučujeme jen, je-li byt dostatečně prostorný nebo chystáte tajný event jen pro vás dva a svědky. V tom případě takovou domácí svatební oslavu zvládnete i ve 2+1.

Svatba doma
Greenweddingshoes.com

Je to jistý zásah do soukromí. Zvládnete, že vám po domě chodí celý den hosté, ale také personál, fotograf, kameraman a další lidé?

Zatímco v zahraničí je relativně běžné mít na vlastní zahradě i obřad, u nás můžete narazit. Vše záleží na ochotě dané matriky. Podle zákona se má uzavření manželství odehrát na důstojném místě a úředníci proto někdy nejsou ochotni oddat vás jinde, než na jimi určených místech, kde mají jistotu, že literu zákona naplní. TIP: Pokud by to bylo důvodem, proč svatbu u vás odmítnou, mějte po ruce reprezentativní fotku té části zahrady nebo interiéru, kde si chcete říct ano, a dokažte, že prostředí bude vyhovující.

Svatba doma
Greenweddingshoes.com

Pokud zrovna nedisponujete několikahektarovou louhou nebo kusem vlastního lesa za chalupou, pak jsou v podmínkách průměrné české zahrádky domácí svatby vhodné pro malé svatby do cca 20 lidí. Máte-li ale prostor větší a není zrovna vyhlášeno žádné vládní omezení, nenechte se ničím svazovat.

Svatba doma nahrává neformálnímu a pohodovému pojetí. Vše může podtrhnout třeba noční táborák s opékáním špekáčků nebo zpívání při kytaře, je-li to váš styl.

Na co myslet při zařizování domácí svatby

Velikost svatby, potřebné vybavení a počet hostů odvozujte od velikosti a vybavení vašeho domova.

Svatba doma
Somethingturquoise.com

Využijte celý pozemek, vnitřní i venkovní prostory a skrytá zákoutí zahrady. Ozdobené či osvětlené stromy i plot se mohou stát krásnou dekorací, skryté místečko u zídky poslouží jako relaxační koutek atd.

Nezapomeňte vyhradit soukromé místnosti pro oblékání snoubenců.

Vyberte takovový styl, barevnost a výzdobu svatby, které ladí s vaším domem, jeho vybavením a stylem.

Svatba doma
Bridalmusings.com
Svatba doma
Brides.com
Svatba doma
Washingtonian.com

Zdroj úvodní fotografie: Laurawillsphotography.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close