Pomoc, odřekl mi svatební DJ! Návod, jak řešit komplikace s hudbou. A 5 tipů, jak jejich vzniku předejít

Hudba má na svatbě nezastupitelnou roli. Přináší radost a zábavu – tedy, pokud se nic nepokazí. Ale protože komplikace se dějí, zeptali jsme se zkušených profíků z hudební agentury KV-Production, jaké zádrhely mohou nastat, jak se dají vyřešit a na co si při sjednávání DJ či kapely dát pozor, abyste problémům předešli.

Protože i muzikant je jen člověk, snadno se stane, že produkci krátce před termínem konání odřekne. Popřípadě přijede pozdě nebo na plac nastoupí někdo jiný. Z méně fatálních, ale o nic méně otravných chyb můžeme jmenovat: hraje příliš krátkou dobu nebo si za překročení doby produkce vyžádá příliš vysoký příplatek, hraje písně, které nemáte rádi nebo odmítá hrát na přání, kapela si své věci balí příliš dlouho, takže vám pronajimatel sálu napaří nájem za další hodinu navíc…

Krizovka – co s tím

Pokud se jedná jen o drobnosti nebo o pár korun překročený rozpočet, nejspíš to překousnete a v rámci zachování klidu nad tím mávnete rukou.

Jestliže ale narazíte na vyloženě neprofesionální chování, využijte sankce plynoucí ze smlouvy. Pokud nic takového nemáte, můžete to zkusit vyřešit po svatbě s dotyčným hudebníkem dohodou např. o snížení honoráře, nicméně nebyl-li to profesionál v průběhu akce, asi moc nepochodíte.

Pak vám zbývá jen napsat negativní hodnocení na nějaké nevěstovské fórum nebo Facebookovou skupinu.

A co když DJ nebo kapela vůbec nepřijede? Možná by vás ani nenapadlo, jak je tento případ častý. Anička Gajdičiarová z KV-Production nám potvrdila, že je letos snad závod v odmítání termínů… Důvodem jsou bohužel velmi často peníze, kdy muzikant bez ohledu na předchozí závazek k vám vezme lépe zaplacenou práci. Samozřejmě jsou i jiné příčiny, stát se může opravdu cokoliv – nemoc, výpadek aparatury apod., ale v tomto případě zodpovědný muzikant nabídne řešení a na nápravě spolupracuje.

No dobře, ale co tedy dělat v prekérní situaci, kdy zkrátka hudba krátce před dnem D (ne-li samotné ráno toho velkého dne – ano, i takové případy se stávají) definitivně vybouchne?

  • vzát to: za skřípění zubů strávit den bez hudby a tance, na obřad v rychlosti splašit jakékoliv CD (nebo flashku s hudbou) nebo využít univerzální nabídky obřadní síně
  • poradit si svépomocí: expresně sehnat aspoň přiměřené náhradní reprobedny s notebookem a pouštěním hudby pověřit nejbližšího hudebně gramotného příbuzného nebo hosta
  • požádat jiného profíka: toto je řešení elegantní, ale spíš než na jednotlivého muzikanta se obraťte na agenturu – jednotlivci bývají v sezóně obsazení a než najdete volného, utelefonujete se, zatímco agentura má obvykle více možností, jak vám pomoci

Poslední bod ostatně potvrzují i naši poradci z KV-Production. Už se stalo, že vyjížděli „do akce“ v ten samý den, kdy byli povoláni, což bylo možné jen díky tomu, že mají vždy nějakého DJ v záloze.

Jak předejít zklamání v 5 bodech

1. Vybírejte obezřetně

Zvolte si hudebníka ne podle ceny, ale podle ověřitelných referencí. Pokud máte doporučení od někoho z vašeho okolí, je to ještě lepší. Sledujte i webovou prezentaci – má tam hudebník veškeré informace, např. co vše zahrnuje cena, technické požadavky, doprava? Najdete ukázky tvroby, stylu, písní? Může hrát na přání? Je schopen pobrat, které písně nesnášíte a hrát je nemá? A pokud tyto informace na webu nejsou, je ochoten vám je na dotaz poskytnout?

Máte-li z toho všeho obavy, můžete se také svěřit specializované agentuře. Ty mají profesionální zázemí, určité standardy fungování a s tím i více možností, jak vám vyjít vstříc.

2. Chtějte osobní schůzku

Ne, opravdu to není ztráta času, rozhodně ne v případě takových osobních služeb, jako je právě DJ, ale třeba i kameraman či fotograf. Strávíte spolu většinu dne a vyžadujete po nich vytvoření významné atmosféry/vzpomínky/záznamu událostí. Musíte si sedět umělecky i lidsky. A také je při osobním kontaktu složitější mlžit a vy se na vše můžete podrobně vyptat.

Není-li osobní schůzka možná, trvejte aspoň na nějaké formě videohovoru.

3. Vyptávejte se

Na všem se pečlivě domluvte. Ptejte se, jaká je cena služeb, co zahrnuje a co naopak ne, kolik si hudebník účtuje za překročení doby produkce, zda vyžaduje zálohu a popř. jaké jsou podmínky storna z vaší strany. Zjistěte, jak dlouho může hrát, zda potřebuje přestávky, umí moderovat, zda bude předem potřebovat něco od vás apod. Důležité je také domluvit se na technických požadavcích, zázemí a potřebném prostoru, mít přehled, kdy bude na místě před začátkem produkce a jak dlouhou dobu potřebuje na sbalení aparatury nebo nástrojů.

4. Žádejte exkluzivitu

Chcete-li výhradně tohoto umělce, zajistěte si smluvně, aby službu odvedl výslovně a pouze on. Zeptejte se, zda hrává v jeden den na více akcích, protože pak hrozí zpoždění a komplikace. A jaké nabízí řešení v případě, že z nějakého důvodu nebude moci hrát – nemoc, výpadek techniky atd. atd.?

5. Podepište smlouvu

Smlouva o poskytnutí služeb je nutnost. Měla by obsahovat jasné určení smluvních stran a pokud je to pro vás důležité, tak také osob, které službu osobně poskytnou (nemusí to být vždy totéž), datum a místo svatby, rozsah produkce, přesnou cenu, zálohu, způsob platby. Můžete navrhnout i smluvní pokutu za nedodržení povinností a storno podmínky. Smlouvu je možné uzavřít i e-mailem.

Formální smlouvu může někdy nahradit alespoň písemná (e-mailová) objednávka potvrzená od DJ či kapely, ale zřejmě budou chybět sankce.

V každém případě, nějaký závazný dokument vám profesionál odchotně podepíše, ba nejspíš i sám nabídne. Jestliže se začne vykrucovat, zbystřete. Možná ani nemá v úmyslu své sliby dodržet, a potom je raději lepší jít o dům dál.


Těchto 5 bodů se vám bude hodit nejen při domlouvání hudební produkce, ale v podstatě jakéhokoliv dodavatele, od fotografa, přes dekoratérku, až po cukráře. Možná budete mít pocit, že na to jdete moc vážně a přísně, ale ušetříte si tak hodně nervů a zajistíte pohodu na svatbě.

 

Zdroj informací: Anička Gajdičiarová, KV-Production

Zdroj fotografií: Pixabay.com, Unsplash.com

 

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close