Prodat nebo uložit? Co se svatebními šaty po svatbě

Co s použitými svatebními šaty po svatbě

Velký den je za vámi, je z vás vdaná paní a svatebky visí použité na ramínku? Teď je třeba se rozhodnout, jak s nimi dál naložíte. Máme pár tipů.

Co se svatebními šaty po svatbě

I když jste úplně vyčerpaní, bezprostředně po svatbě si moc nevydechnete. V první dny totiž máte celou řadu povinností. Od společenských, jako je poděkování hostům za účast a svatební dary, přes úřední, jako je výměna dokladů a ohlášení případné změny jména, až po smluvní, ke kterým patří úhrada nedoplatků a včasné vrácení zapůjčených věcí – mobiliáře, dekorací, doplňků a svatebních šatů z půjčovny. Anebo se rozhodnout, co se šaty podniknete, pokud jsou vaše.

Co s půjčenými svatebními šaty

V tomto případě je to opravdu jednoduché. Musíte jen dodržet termín, do kdy je musíte vrátit, a to je obvykle vše. Půjčovna šaty nechá vyčistit a případně poopravit drobná poškození.

Vypůjčení svatebních šatů tak má hned několik výhod:

  • často nižší náklady
  • obvykle dostatečný výběr
  • eko přístup a udržitelnost
  • žádné starosti se šaty po svatbě

Jen je nesmíte zničit a je nutné si pohlídat termín vrácení.

Co s vlastními svatebními šaty

Jestli jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodla pro svatebky vlastní, pak vás čeká trochu víc přemýšlení a starostí. Šaty si můžete nechat na památku, prodat je, darovat, nechat přešít a znovu využívat, nebo je zničit.

Čištění

Ať už se však rozhodnete jakkoliv, nejdříve je musíte vyčistit. Jak na to?

  • Nastudujte si informace na štítku na šatech. Obvykle jsou ušity z materiálů, které se nemohou prát a musíte je nechat vyčistit profesionálně.
  • Prohlédněte je kvůli poškozením a skvrnám. Obvykle je třeba se při ohledání zaměřit na spodní lem, okraje živůtku a ozdobné aplikace.
  • Zaneste šaty do čistírny a upozorněte obsluhu na objevené defekty, skvrny a další speciality, o kterých by měli vědět. Například, pokud jsou některé aplikace nalepené, určitě to nezapomeňte zmínit.
  • Pokud čistírna provádí i drobné opravy, dohodněte si rozsah a např. umístění znovu připevněných aplikací, abyste se pak nedivila obráceně našité krajce.

Pozor si dejte na pot, olej, bílé víno a podobně. Na šatech nemusí být vidět hned, ale až po určité době, kdy začnou oxidovat. A pak, obvykle po nějaké době uskladnění, vystoupí na povrch v podobě nevábných žlutých skvrn nebo zabarvení. Zejména bílé oblečení je na to náchylné. Řešením je vyčistit šaty co nejdříve (a stejně tak bílá trička a halenky prát po každém nošení). Proto čištění neodkládejte, i když byste po velké akci raději relaxovala.

Jestli jsou na šatech větší defekty, sežeňte si také švadlenku, která vám je opraví. U šatů kupovaných budete muset zapátrat, u modelu ušitého na míru není nic jednoduššího, než se domluvit s jejich autorkou.

Když jsou šaty zase ve skvělém stavu, je třeba se rozhodnout, co s nimi dál.

Prodej

Použité svatební šaty můžete nabídnout na nějakém svatebním bazaru, Vinted nebo běžném inzertním portálu. Další možností je výměna. Zjistěte si, kdy se u vás koná nějaký swap a jaké typy věcí se tam mění, nebo se mrkněte do swapových skupin na Facebooku.

Darování

Šaty lze samozřejmě také darovat. Ať už konkrétní známé nebo třeba do charitativních obchodů, jaké provozuje třeba Adra, Charita a další organizace. Zbavíte se šatů a pomůžete tak dobré věci.

Přešití a další využití

Možná je vám blízký udržitelný styl života a slow fashion a pořídila jste si šaty, které se dají vynosit i v běžném životě. Pak máte vše vyřešeno. Šaty či jejich části vyperte nebo nechte vyčistit, uložte do skříně a vyrazte v nich, kdykoliv se vám to bude hodit.

Některé jednodušší svatební šaty je také možno přešít či upravit do civilnější podoby. Například se dají přišít, odstranit či zkrátit ramínka a rukávy, zúžit a zkrátit sukně, odpárat svrchní ozdobná vrstva. Tu lze případně nahradit nějakou barevnou krajkou nebo tylem. Civilněji šaty zapůsobí také s barevnou stuhou nebo páskem. Nedoporučuje se běžné svatební šaty barvit, protože bývají ušity z látek, kterým nesvědčí ani voda, natož barvení.

Pokud jste nezvolila šaty už s vidinou dalšího využití, bude přešití asi nejvíce diskutabilní řešení. Dobře zvažte, jestli takový styl šatů opravdu unesete mimo výrazně slavnostní atmosféru svatby, jak jste na tom s nošením bílé a světlých barev. Aby vám nový model potom zbytečně nezabíral místo v šatníku, zatímco by mohl dělat radost jinde.

Zničení

Pokud se nejedná o obzvlášť drahé, značkové a designové šaty, můžete je nechat rozstříhat a látku využít například na dekorace do bytu nebo vybavení pro děti. Dalším tipem je využít šaty na nějaké extrémnější svatební focení – ve vodě, zacákat barvami a podobně a zbytky potom buď dále využít na tvoření nebo zkrátka vyhodit.

Uschování

Chcete si svatební šaty nechat na památku pro sebe nebo je plánujete po letech darovat své dceři? Pak je musíte správně uskladnit, aby nedošly k úhoně.

Šaty uchovávejte zavěšené na ramínku, pokud jsou tenké nebo z křehkého a citlivého materiálu, kterému by uškodilo skládání a přehyby (některé druhy krajek, hedvábí, len). V takovém případě si pořiďte široké polstrované ramínko, šaty na ně pověste a přehoďte speciálním obalem na šaty – nikoli však igelitovým, aby látka mohla dýchat. Použít můžete také čistý bílý povlak na peřinu, do něhož vystřihnete díru pro ramínko.

Složit se doporučují šaty těžké, bez ramínek nebo s tenkými ramínky, která by tíhu modelu dlouhodobě neunesla. Sežeňte si dostatečně velkou krabici s víkem, aby v ní šaty nebyly natěsnané a nemusela jste dělat více skladů, než je nezbytné. Krabice by měla být bez lepidel a potisků, aby tyto látky později textil nepoškodily. Šaty obalte do jemného, například hedvábného papíru (samozřejmě nebarveného a bez potisku) nebo netkané textilie a opatrně složte tak, aby látka šatů byla vždy proložená vrstvou obalu. Tímto papírem/textilií můžete vyložit také celou krabici. Nahoře pak šaty znovu překryje a zavřete víkem, ale nezalepujte ho.

Ať už svatební šaty skladujete na ramínku nebo v krabici, najděte pro ně suché a tmavé místo se stálými podmínkami. Tedy optimálně v hlavním obytném prostoru. Garáž, sklep nebo půda nejsou bohužel ideálními místy, pokud chcete šaty zachovat v použitelném stavu.

Jednou za čas (cca 2 roky) šaty vybalte, zkontrolujte, vyvětrejte a přeskládejte.

Je toho na vás hodně? Šaty prodejte, darujte nebo jiným způsobem pošlete z domu, a na památku si nechte třeba rukavičky, svatební podvazek, střevíce, kabelku nebo závoj. I o ten se sice musíte starat, ale potřebné místo je menší a celkově je s tím méně práce.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close