Všechno o keramických snubních prstenech. Jaká jsou jejich pro a proti a kde je sehnat

Keramické snubní prsteny

Vybíráte snubní prsteny a hledáte něco originálního? Máte omezený rozpočet a rádi byste něco pěkného, za co ale neutratíte dvě výplaty? Keramické snubní prstýnky by mohly být vaším řešením. Než se rozhodnete, přečtěte si o nich vše potřebné.

Keramické snubní prsteny
Sangrealrings.com

Netradiční snubní prsteny jsou stále častější volbou snoubenců, kteří raději utratí významnou část svého svatebního rozpočtu na něco jiného, než jsou šperky. Vedle nejoblíbenějšího zlata, platiny či chirurgické oceli se prosazují i nové materiály, jako je karbon, tungsten (wolfram), dřevo nebo právě keramika.

Poslední materiál může znít na první pohled překvapivě, protože keramiku nebo porcelán si spojujeme s jídlem, případně lékárnou. Máme zafixováno, že se jedná o materiál rozbitný, s kterým se musí zacházet velmi opatrně. V případě prstenu tomu tak ale není, právě naopak.

Keramika na šperky nevzniká z hlíny jako hrnky a jiné výrobky, které jste nosili z keramického kroužku ze ZUŠky. Šperkařská keramika je směsí oxidů různých přírodních materiálů, která se zahřívá na vysoké teploty blížící se 3000 stupňům Celsia a poté se zpracovává vysokotlakým lisováním. Výsledkem je velmi tvrdý a odolný materiál. Uvádí se, že se tvrdostí blíží diamantům. Díky tomu snadno odolá poškrábání či odření a zůstává krásně lesklý.

Udržitelně a zodpovědně smýšlející snoubenci ocení také to, že na rozdíl od kovů není tento materiál příčinou válek, drancování přírody a vykořisťování obyvatel v rozvojových zemích. Keramika je výhodná také pro alergiky nebo pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou mít na sobě kovy (namátkou lidé pracující s elektřinou).

Zaujalo vás to a zvažujete, že si keramické snubní prsteny pořídíte? Tady je seznam pro a proti, abyste se mohli snadno rozhodnout.

Výhody keramických snubních prstenů

Odolnost. Jak už jsme uvedli, jsou velmi tvrdé, a proto odolné proti oděru, horku i poškrábání. Pořád vypadají krásně leskle.

Pohodlí. Keramika je lehký materiál, na prstu ji proto skoro neucítíte. Skvělá pohodlná volba i pro ty, kdo na nošení prstýnku nejsou zvyklí.

Design. Tyto prsteny jsou nyní velmi módní a stylové. Vypadají atraktivně a originálně. Ve své základní podobě jsou však nadčasové a minimalistické, zároveň se dají pěkně kombinovat s jinými kovy či kameny.

Snadná údržba. Pro větší lesk stačí tu a tam otřít měkkým navlhčeným hadříkem, pokud se prsten umaže, stačí běžný saponát. A je opět jako nový.

Cena. I když se jedná o módní záležitost a najdete už i exkluzivní kousky s diamanty, kde cena zákonitě stoupá, celkově lze keramické prsteny ocenit jako levné a úsporné řešení.

Hypoalergenní. Pokud máte obavy z kovových šperků kvůli případným alergiím, u keramiky můžete být v klidu. Ne nadarmo se tento materiál používá i ve zdravotnictví a lékárenství.

Nevýhody keramických snubních prstenů

Nelze upravovat velikost. Oproti kovům je toto asi největší nevýhoda keramických šperků. Jakmile je jednou vyrobíte, velikost je neměnná. Je tedy třeba dobře měřit.

Obtížné rytí nápisu. Stinnou stránkou vysoké tvrdosti keramiky jsou obtíže při pořizování tradiční rytiny. Fungují jen speciální lasery, takže rytí se může poněkud prodražit a ne všude ho dělají.

Křehkost. Keramika je sice tvrdá, takže ji jen tak snadno nepoškrábete, ale je poměrně křehká. Při vyvinutí vysokého tlaku se může takový šperk rozdrtit. Oproti tomu kov se pouze zdeformuje.

Prestiž. Přiznejme si to, keramika je krásná a moderní, ale není zdaleka tak tradiční a hodnocená jako kov. Pokud si právě na tradice potrpíte, může to být vaším hlavním mínusem.

Cena. Někomu může keramický prsten připadat až moc levný. Pokud rádi obdivujete vzácné kvalitní šperky nebo do snubních prstenů chcete investovat, protože předpokládáte, že je po vás zdědí vaši potomci, volte raději zlato nebo jiný vzácný kov.

Kde je koupit

Velký výběr minimalistických snubních prstenů z keramiky má e-shop Ocelotek.cz, pěkné a luxusní ocelové snubní prsteny s keramikou a diamanty koupíte na Goldex.cz. Elegantní kombinaci oceli, keramiky a zirkonů mají na Hodinky-klenoty.cz. Originální design nabízí Helios prsteny. Jestli chcete jít cestou malých řemeslných tvůrců, podívejte se na unikátní autorské šperky Harpie na Fleru. Netradiční prsten koupíte na e-shopu Prosperk.cz, Marre.cz, Trendhim.cz.

Tip: Pokud se nechcete omezovat jen na českou kotlinu, nechte si na zakázku vyrobit kouzelné prsteny kombinující keramiku a písek: keramický základ je doplněný transparentní vrstvou a prostor mezi nimi je naplněný pískem dle vašeho výběru. Dělá Sangrealrings.com. Velký výběr keramických šperků mají také na tržišti Etsy.com.

Inspirace pro keramické snubní prsteny

Stále ještě jste rozhodnuti jít do keramiky? V tom případě tady pro vás na závěr máme malou inspiraci.

Chirurgická ocel s keramickým proužkem a diamanty:

Keramické snubní prsteny
Goldex.cz

Ocel, zirkon, keramika:

Keramické snubní prsteny
Hodinky-klenoty.cz

Originálně tvarované, autorská tvorba:

Keramické snubní prsteny
Fler.cz/harpie

Bílé, minimalistické:

Keramické snubní prsteny
Ocelotek.cz

Barevný vnitřek:

Keramické snubní prsteny
Embr.com

Černý s fazetami:

Keramické snubní prsteny
Marre.cz

Růžové zlato a keramické ornamenty:

Keramické snubní prsteny
Eterling.com

Plněný pískem:

Keramické snubní prsteny
Etsy.com

Mat a lesk:

Keramické snubní prsteny
Helios-zlato.cz

Proplétaný:

Keramické snubní prsteny
Prosperk.cz

Šedý:

Keramické snubní prsteny
Trendhim.cz

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close