Doprava na svatbě: Jak sestavit svatební kolonu

Svatební auto, ženich a nevěsta v autě.

Pokud plánujete v rámci svatebního dne nějaký přesun auty, pravděpodobně budete vytvářet tzv. svatební kolonu. Poradíme, jaká pravidla při jejím sestavování platí.

Svatební auto, svatební kolona.
Unsplash.com

Kolona svatebních vozů se využije vždy, pokud zrovna nejdete na veselku pěšky. Je to hezká tradice pro svatebčany i okolí. Kdo z nás někdy nemával na řadu vyzdobených a troubících aut a nesnažil se v tom posledním zahlédnout nevěstu? Víte, proč auta v koloně troubí, kdo jede první a s kým sedí nevěsta? Po přečtení našeho článku vás už podobné otázky nezaskočí.

Kolona směrem k oddavkám

V hlavních vozech jedou nejdůležitější svatebčané pouze na zadním sedadle, řidič vpředu sám. U ostatních hostů pak v rámci úspory dopravních prostředků již můžete improvizovat.

Svatební kolona, svatební konvoj.
Pixabay.com

Pořadí a obsazení svatební kolony je celkem jednoduché:

  • V prvním autě jede ženich se svou maminkou. Chcete-li jít ještě dál, usaďte ženicha za řidiče a maminku vpravo vedle ženicha – to je nejvýznamnější místo v autě.
  • V druhém autě jede maminka nevěsty a otec ženicha, opět sedí muž vlevo a žena vpravo.
  • Pak jedou ostatní hosté dle vlastního uvážení.
  • Jako předposlední jede auto s oběma svědky. Ti mohou v případě méně formálních svateb jet v autě také s těmi, komu svědčí.
  • A svatební konvoj uzavírá vůz s nevěstou, kterou doprovází její otec. Dle etikety opět žena sedí vpravo a muž vlevo za řidičem.
Příjezd nevěsty na svatbu.
Unsplash.com

Když se všichni včetně nevěsty usadí, můžete vyrazit. Svatební konvoj má jet spíš pomaleji a pohromadě, ale pozor na křižovatkách. Projíždět na červenou nebo blokovat křižovatky není dobrá praxe. Kolona jako celek rozhodně nemá nárok na přednost v jízdě. Zejména na semaforech respektujte dopravní předpisy, můžete poté na vhodném místě na sebe počkat. Na běžných křižovatkách vám sice zpravidla ostatní auta vyjdou vstříc a dají přednost, i když nemusí, ale není vhodné na to spoléhat nebo si to nějak vynucovat!

Při příjezdu kolony pak myslete také na správné parkování. Nejdůležitější je, aby měla nevěsta privilegované místo. To je třeba dohodnout se všemi řidiči, aby jí ho některý nevyfouknul a nemusela se na vlastní svatbu trmácet zpoza rohu. Její příjezd přece musí stát za to!

TIP: Krátce před příjezdem může řidič posledního auta zpomalit, aby nevěsta dorazila efektně až ve chvíli, kdy jsou všichni na místě a připraveni ji uvítat. Nezapomeňte jí také při vystupování pomoci – obvykle se toho ujímá nevěstin řidič nebo samotný ženich.

Příjezd nevěsty na svatbu.
Unsplash.com

A co když se s hosty scházíte až na místě obřadu? Ve většině případů i tak jedou aspoň snoubenci, rodiče a svědkové, a to už je na takovou malou skromnou kolonku aut dost.

Jak vybírat a zdobit auta do kolony

Vyberte hezká, reprezentativní auta, samozřejmě musí být umytá a naleštěná. Pro nevěstu, popř. i ženicha, se pak hodí něco extra. Nemáte-li ve svém rodinném vozovém parku nějaké „dělo“, zvažte pronájem svatebního auta. Může to být dlouhá limuzína, luxusní klasický vůz, sporťák nebo třeba veterán.

Auta se samozřejmě také zdobí. Běžným svatebčanům postačí bílé stuhy a mašle, výrazněji pak odekorujte vozy významných členů svatebního konvoje.

Nejokázalejší je výzdoba auta nevěsty. Často se používají květinové aranže, popř. další dekorační prvky jako lýkové srdce, šifonové stuhy apod. Stále ještě jsou k vidění také medvídci nebo panenky. Květinovou výzdobu můžete sladit se svatební kyticí a zbytkem květinové výzdoby. Vezměte také v úvahu, jestli pojedete pomalu po městě, nebo třeba i po dálnici.

Nazdobené auto nevěsty.
Unsplash.com

Méně výrazná je pak výzdoba vozu ženicha, zde stačí menší květinové dekorace, stuhy, můžete dekorovat zpětná zrcátka nebo kliky u dveří. Častým motivem jsou také medvídci nebo cylindr.

TIP: Floristku, která vám auto vyzdobí, najdete snadno s pomocí mobilní aplikace Bride Advisor. Stahujte zdarma!

Kolona po obřadu

Ač jsou trendem posledních let svatby na jednom místě, kdy maximálně přejdete pár metrů od obřadního koutku do restaurační místnosti, častý je i případ společného přejezdu všech do restaurace.

Tady už je to jednoduché. Hlavním pravidlem je, že novomanželé jedou spolu v nevěstině autě, a to jako první v pořadí. Auto někdy může lehce změnit výzdobu, např. se může přimontovat značka Novomanželé, Just married a podobně.

Odjezd novomanželů, nevěsta a ženich v autě.
Unsplash.com

Za novomaželi jedou rodiče nevěsty, rodiče ženicha, svědkové a nakonec v libovolném pořadí ostatní svatebčané. Pokud měla nevěsta dlouhou limuzínu, je také možnost, že se k novomanželům vejdou i rodiče, popř. svědkové.

A jak je to s tím troubením? V minulosti kolony svatebních povozů doprovázelo práskání bičů, troubení, zpěv a pořikování hostů. Hluk měl od novomanželů odehnat zlé duchy a neštěstí. Dnes se už bičem nepráská, místo toho se troubí. Protijedoucí auta mohou odpovídat. Je to zkrátka jedinečná příležitost, jak si jednou užít opravdu impozantní cestování.

Nevěsta u auta.
Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close