Napište si svatební sliby. Víme, proč je potřebujete a jak na ně

Jak si napsat svatební sliby

Taky slzíte, když si ve filmu snoubenci slibují věrnost a vyznávají si před oltářem svou lásku? Jestli toužíte takovou romantickou chvíli prožít i na vlastní svatbě, směle do toho. Jako první krok si přečtěte vše o svatebních slibech.

Jak si napsat svatební sliby

V českém prostředí probíhá civilní svatba obvykle tak, že oddávající má proslov, poté se zeptá snoubenců, zda dobrovolně vstupují do manželství, ti odpoví ano, vymění si prsteny, polibek – a je hotovo. Tento postup však není povinný.

Pro samotné uzavření manželství je nutné pouze svobodné a úplné prohlášení obou snoubenců, že spolu vstupují do manželství. Tedy obvykle ona otázka oddávajícího a odpověď ano. Zbytek si můžete poskládat podle svého. Pokud tedy zařadíte i něco navíc v podobě svatebních slibů, vaše velká chvíle může získat ještě romantičtější a osobnější nádech.

Pravděpodobně také vyvoláte spoustu emocí, proto kapesníky s sebou.

Manželský vs. svatební slib

Manželský slib pronášejí snoubenci při církevní svatbě. Je to pevná součást uzavření manželství.

V katolickém obřadu má stanovené znění:

„Já, XY, odevzdávám se tobě, AB, a přijímám tě za manželku/manžela. Slibuji, že ti zachovám lásku, úctu a věrnost, že tě nikdy neopustím a že s tebou ponesu všechno dobré i zlé až do smrti. K tomu ať mi pomáhá Bůh. Amen.“

Možná je také verze:

„Já, XY, odevzdávám se tobě, AB, a přijímám tě za manželku/manžela. Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých, ve zdraví i nemoci, v hojnosti i nedostatku. Chci tě milovat a ctít po celý svůj život, dokud nás smrt nerozdělí.“

Evangelické obřady jsou v tomto volnější a můžete si po konzultaci s knězem napsat i vlatní sliby.

Jak si napsat svatební sliby, svatební slib vs. manželský slib.

Svatební slib oproti tomu je neformální a nepovinná součást civilního sňatku, při níž získají snoubenci prostor vyjádřit svoji vzájemnou lásku, říct, co na svém partnerovi milují, nebo si slíbit respekt, věrnost a podporu v právě uzavíraném manželství. Může se ale klidně nést i v humorném duchu.

Tip: Protože svatební slib není běžnou součástí českých svateb, domluvte se předem s oddávajícím (matrikou). Možná budete muset kvůli vymezenému času obětovat nějakou jinou obvyklou část obřadu, například hudební skladbu, která často bývá mezi úvodem a samotnou oficiální částí uzavření manželství.

Proč mít svatební sliby

Pravdou je, že v našich končinách sliby nepatří mezi obvyklou součást svatebního obřadu. Přesto stojí za zvážení. Proč?

  • Je to romantické.
  • Obřad bude více osobní.
  • Můžete tak vyjádřit své city.
  • Je to překvapivé osvěžení tradičního obřadu.

Tip: Pokud nechcete pronášet sliby přímo u obřadu, máte možnost zařadit nějaké svatební vyznání kdykoliv během svatebního dne. Ideální chvíle je během proslovů rodičů a svědků před zahájením hostiny nebo třeba před krájením dortu.

Jak si napsat svatební sliby

1. Předně byste se svatebními sliby měli souhlasit oba dva. Pokud je jeden z vás introvert, kterého jakékoliv veřejné projevy děsí, pravděpodobně mu zaděláte jen na stresovou situaci a svatba pro něj bude místo radostného okamžiku spíš utrpením.

2. Pokud se pro sliby rozhodnete, nechte si dostatek času a klidu na jejich přípravu.

3. Rozhodněte se, v jakém duchu je chcete mít. Vycházejte ze své povahy a z toho, co je pro vás přirozené, do ničeho se nestylizujte. Je-li vaše svatba veselá a vtipná, klidně si napište sliby, kterými přihlížející vkusně rozesmějete. Pokud jste naopak nevyléčitelní romantici, popusťte uzdu svým emocím. Bude spíš obecnější nebo dáte prostor osobním tématům a věcem, které mají význam jen pro vás dva?

4. Dohodněte si vzájemně přibližou délku slibu. Vyhnete se tak trapasu, kdy jeden bude předčítat dlouhé cituplné vyznání a druhý se spokojí se stručnou větou. Svatební sliby by neměly být přespříliš dlouhé, stačí několik procítěných, výstižných vět. Jako maximum doporučujeme 1 stránku A4. Přece jenom, svatební obřad má i tak hodně náležitostí, často má na něj oddávající málo času před dalším párem ve frontě a hosté už mohou mít hlad.

5. Ujasněte si hlavní myšlenky slibu. Z nich si sestavte osnovu a tu potom obalte doplňujícími informacemi. Přemýšlejte při psaní o svém milovaném protějšku a nápady přijdou. Napište si nejdříve hrubší text a postupně dolaďujte a pilujte a pilujte. Pokud se necítíte jisti v kramflecích, napište si klidně několik verzí. Postupně se vám jedna z nich zalíbí víc. Nebo vám to rozseknou svědkové či někdo blízký a poradí, která verze bude ta pravá.

6. Inspirujte se. Pokud vůbec netušíte, co do slibu napsat, pohledejte na internetu, najděte inspiraci ve filmech. Jestli vám nedělá potíže angličtina, pod klíčovými slovy „wedding vows“ najdete spoustu tipů a dokonce i šablon pro svatební sliby.

Svatební sliby

Obsahem svatebních slibů může být například:

  • vaše seznámení
  • významné momenty vaší lásky – dobré i zlé, které jste společně překonali, vynechte však trapné momenty a nevkusné vtipy
  • to, co na druhém nejvíc milujete, pro co si ho vážíte, proč s ním chcete strávit zbytek života
  • jak se těšíte na vaše manželství
  • skutečné sliby: jak budete k druhému v manželství přistupovat, věrnost, láska, úcta, péče, rovnost, společné řešení problémů, ochrana, respekt…
  • můžete odlehčit nějakou vtipnou informací – např. vášnivému cyklistovi slibte, že mu budete prát dresy a podobně
  • vyznejte mu/jí lásku

Uplatnit můžete také nějaký romantický citát o lásce. Ale pozor – držte se při zemi. Vyvarujte se velkých slov jako „navždy“ a „nikdy“, dramatických přísah a frází. Slibujte to, co skutečně cítíte a co jste schopni a ochotni v manželství také dodržovat.

Jak přednést svatební sliby bez chybičky

Sliby máte napsány, ale teď řešíte, jak je přednést? Hlavně klid, nacvičte si to a nenechte se rozhodit intenzitou prožitku.

Čtěte si slib nahlas, nacvičte si přednes. Jak na to, se dočtete v našem návodu pro svědky, jak přečíst svatební proslov. Můžete to zkusit před zrcadlem nebo před někým blízkým.

Rozhodně sliby nechtějte říkat zpaměti. Pod tíhou okamžiku můžete zapomenout i vlastní jméno, natož slib.

Slib si vytiskněte na pěkný, kvalitní papír, případně dejte do desek – to už záleží na vašem svatebním stylu. Může to být každopádně další drobnost na sladění do svatebního designu.

Tip: Určitě si na samotný obřad připravte výtisk zcela nový. Ten, s nímž jste trénovali, bude možná vypadat dost použitě.

Připravte se na emoce. Může se stát, že vás to prostě dostane. Bude se vám třást hlas, vyhrknou slzy dojetí… Počítejte s tím, zasmějte se, hlavně se nenechte rozhodit, po chvíli se uklidníte a můžete navázat, kde jste skončili.

Berte to s lehkostí. Nejste na soutěži řečníků, i když škobrtnete, pořád to bude krásné, zamilované a romantické.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close