Mikrosvatba. Proč a jak zorganizovat intimní veselku v nejužším kruhu blízkých

Mikrosvatba, nevěsta a ženich

Děsí vás představa velké hromadné akce se všemi příbuznými až do třetího kolene? Hoďte rodové povinnosti za hlavu a vystrojte si intimní mikrosvatbu jen pro nejbližší. Tady se o ní dočtete všecko, co potřebujete vědět.

Mikrosvatba, svatební kytice, snubní prsteny
Unsplash.com

Můžete mít velkou svatbu s účastí širokého příbuzenstva a mnoha přátel. Nebo střední veselku pro vybraný počet hostů. Do 50 hostů mluvíme o malé svatbě, ale i to může být pro někoho příliš. Variantou je tajná svatba za přítomnosti jen vás dvou a svědků, kdy zbytku rodiny a známých novinku prozradíte až po uskutečnění. Pokud vás velké akce nelákají, ale víte, že nejbližším by bylo líto, kdyby se vašeho dne nezúčastnili, a vám koneckonců také, je ideálním řešením pro vás právě mikrosvatba.

Co je mikrosvatba: Jako mikrosvatbu můžeme označit veselku, které se zúčastní jen malý počet hostů, maximálně 20.

Mikrosvatby se staly nutností v období covidu, ale pro snoubence zůstaly lákavou variantou i dnes. Mají totiž mnoho výhod:

  • ušetříte finance
  • ušetříte si nervy při organizaci
  • vyhnete se hostům, které byste zvali jen z povinnosti
  • můžete svatbu pojmout jako komplexní zážitek
  • můžete si dovolit dražší místo oslavy, svatební šaty, fotografa nebo cokoliv, co je pro vás důležité
  • svatba bude skutečně podle vašeho vkusu
Mikrosvatba
Willowandoakevents.com

Mikrosvatba rozhodně není odbytá akce. Nejde o to šetřit a vyjít tak nějak s tím, co je k dispozici. Samozřejmě ruku v ruce s tím může jít udržitelnost – a že to této dvojici spolu mimořádně sluší – ale menší událost naopak dává prostor dopřát si to, co byste nemohli, kdybyste hostili 100 svatebčanů.

Oblékněte si ty nejlepší svatební šaty, nechte se krásně nalíčit a učesat, pečlivě vyberte doplňky včetně svatební kytice. Ženich může investovat do luxusního obleku a manžetových knoflíčků. Jestli je pro vás důležité mít hezké fotky a video, najměte si ty nejlepší profesionály. Pokud vás těší do puntíku vymazlený dekor interiéru či exteriéru, směle do toho.

Tipy pro organizaci mikrosvatby

1. Strategicky sestavte seznam hostů

Pokud děláte mikrosvatbu, abyste svůj významný den strávili s lidmi, na kterých vám opravdu záleží, nenechte se natlačit do něčeho, co nechcete. Vynechte, koho byste zvali jen z povinnosti, i když jsou z rodiny. Spíše si promyslete, kteří hosté si budou navzájem rozumět.

Tip: Projděte si svůj mobil nebo e-mail. S kým jste v posledních 3-4 měsících vůbec nebyli v kontaktu, nemá na vaší veselce místo.

2. Vyberte vhodné místo pro oslavu

Protože vás bude málo, otevírají se vám netušené možnosti, kde posedět při slavnostním obědě. Nejen, že se vejdete i do menších prostor, ale také můžete mít větší rozpočet na hosta. A více si vybírat podle designu a atmosféry.

  • Nabízí se dražší, luxusní restaurace.
  • Oslavu můžete uspořádat také u sebe doma nebo na zahradě.
  • Máte malý byt? Pronajměte si domek, byt nebo chatu přes Airbnb či podobnou službu.
  • Nebo si zamluvte koutek v nějakém větším areálu.

A co si takhle pronajmout něco neobvyklého? Wellness, kavárna, horský svah, botanická zahrada, divadlo…i tady bude zajímavý obřad či oslava a díky počtu účastníků to může být snadno realizovatelné.

Mikrosvatba
Maggiegracephotography.com

3. Rozešlete ručně psané pozvánky

Protože přijde jen málo lidí, můžete do pozvání otisknout sami sebe. Připište osobní poznámku, napište text ručně. Jestli nemáte hezký rukopis, můžete si pozvánky objednat u kaligrafa.

Pro přátele, kteří se na svatbu nevešli, připravte stručné zpětné oznámení o tom, že jste se vzali.

4. Věnujte pozornost detailu

Máte méně věcí na přípravu, proto můžete věnovat celou svou pozornost dekorování. Vylaďte prostírání tabule, vymezte prostor textiliemi nebo rostlinami. Vyzdobte okolí drobnými dekoračními předměty. Pohrajte si s osvětlením. Napište ručně menu a jmenovky. Zkuste zahrnout takové detaily, jako vůně či hudba.

Tip: Můžete zkusit vymyslet nějaké alternativní rozložení přítomných. Ať už u obřadu, kdy budou například stát v kruhu kolem vás, nebo u oběda. Co třeba jeden stolek pro vás a ostatní u menších stolků kolem? Uplatní se zde i kulatý stůl nebo klasická dlouhá tabule připomínající rodinný stůl.

Vymyslete pro hosty skvělou zábavu. Od tance, přes společné vaření, opékání, míchání drinků, společenské hry, až po skákací hrad nebo kolotoč. Originální můžete být i v případě svatebního dortíku (stačí jednopatrový), který snadno nahradí nějaká alternativa.

Mikrosvatba, svatební dortík
Brides.com

5. Buďte osobní

Počínaje osobním vzkazem v pozvání na svatbu, přes ručně psané jmenovky, až po osobní dárky. Vymyslete pro každého takovou upomínku, která ho potěší, hezké budou nejen dárečky do výslužky, ale také uvítací dárek. Pokud je svatba v kruhu rodinném, hosté určitě ocení, když prostřete porcelán po společné prababičce nebo uplatníte jinou část rodinného dědictví a tradice.

Nezapomeňte ale, že svatba je v prvé řadě o vás, a využijte také detaily, které jsou typické pro vás. Od hudby, přes potisk ubrousků a názvy koktejlů, až po dekorace.

Pokud máte oslavu doma, můžete některé drobnosti v občerstvení sami připravit. Například namíchat koktejly nebo dozdobit kanapky. Může se z toho stát i společná zábavná aktivita. Uspořádejte třeba baristický minikurz nebo kurz suši.

6. Najměte si muzikanty

Živá hudba se k této malé události skvěle hodí. Bude to velmi osobní a milé. Nemusí jít ani o celou kapelu. Romantickou náladu vykouzlí pianista, smyčcový kvartet, kytarové duo nebo saxofonista.

Mikrosvatba, svatební kapela
Lapisdenoiva.com

Pokud přece jen budete chtít reprodukovanou hudbu, můžete připravit playlisty a nabídnout hostům, aby se ve funkci DJs vystřídali. Každý si tak může pustit to, co má rád.

Tip: Z dalších dodavatelů se uplatní fotograf. Společnému focení s hosty můžete věnovat dostatek času a pořádně se u toho vyřádit, pokud vás to bude bavit. Získáte jedinečné, nezapomenutelné vzpomínky do svatebního alba.

7. Pojměte to velkolepě

I mikrosvatba může být velkou akcí. Jak to? Můžete se s přáteli domluvit na týdenní dovolené s různými atrakcemi a aktivitami, jejímž zlatým hřebem bude právě vaše veselka.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close