Voňavá svatba: Jak vybrat svatební parfém a využít vůně během svatebního dne

Svatební parfém

Určitě se vám taky stalo, že jste ucítili nějakou vůni a vybavila se vám vzpomínka. Jestli chcete, aby se vám takto voňavě připomněl i váš velký den, máme pro vás pár tipů, jak svou svatbu provonět.

Novomanželé, slavnostní špalír, házení plátky růží
Pixabay.com

Vůně se může stát tím detailem vaší svatby, který z ní udělá něco jedinečného a nezapomenutelného. A to nejen pro vás, ale i pro hosty. Vůně umí vyvolat emoce, svátečně naladit, rozveselit či dokonce zlepšit chuť k jídlu. Lidí se budou cítit dobře a vlastně ani nebudou přesně vědět, proč. A taková vůně se pak může stát součástí vaší vzpomínky. A nejen to. Můžete si doslova znovu prožít všechny ty skvělé emoce, které jste během svatebního dne cítili.

Víte, že? Vědci zjistili, že čichovým centrem procházejí nervové dráhy vedoucí do center paměti a emocí. A proto čichové podněty vyvolávají vzpomínky, často navíc citově zabarvené.

Jak tedy svatbu náležitě provonět?

Osobní parfém

Jako první vás jistě napadne parfém. Ano, mít svoji svatební voňavku je poměrně častá praxe. Je to krásná příležitost obdarovat svou drahou polovičku intimním svatebním dárkem – darujte si parfémy navzájem.

Jak párové svatební parfémy vybírat?

  • Určitě k sobě musí ladit. Tak jako vy. Budete je mít na sobě během celého dne, kdy se budete pohybovat v blízkosti jeden druhého. Vytvoříte pár a spárované by proto měly být i vaše vůně.
  • Ideální je, pokud oba parfémy již trochu znáte a víte, že je po celý den snesete. Nezapomeňte, že den může být hektický a vy lehce nervózní, takže vás některé věci mohou začít iritovat. I proto je lepší vůně lehčí, jemná, nevtíravá. Těžkou orientální kompozici si nechte na večer do divadla či na ples.
  • Dárky obecně vybíráme podle preferencí obdarovaného, to platí i zde. Ale parfém partnera by měl vonět i vám a naopak, ať vám krásný prožitek a pozdější vzpomínku nic nekalí.
Jak vybrat svatební parfém
Bridalmusings.com, foto Mango Studios

Možná při výběru řešíte dilema, jestli si na svatbu vzít parfém, který už používáte a máte rádi, nebo vybrat úplně nový. Pro vyzkoušený hovoří skutečnost, že vás na něm v kritických chvílích nic nepřekvapí, nový zase bude spojen výhradně se svatebním dnem. Pokud ale zvolíte vůni novou, doporučujeme alespoň jeden den s ní strávit, abyste si byli jistí, že vám nezačne vadit, až se na kůži rozleží a vás přemůžou emoce.

Zajímavou variantou, kterou má v oblibě stále více nevěst, pak je vůně, kterou používáte po celou dobu svatebních příprav, včetně onoho slavného dne. Navážou se pak na ni vzpomínky na celý ten náročný, ale krásný čas s romantickými a láskyplnými přípravami. A když si ji pak ovoníte například při výročí, budete tam zpátky…

Nemůžete najít tu jedinou dokonalou vůni, která je hodna vaší svatby?Neomezujte se na už existující kombinace. Nechte si namíchat parfém na míru! Jedinečnou vůni pro jedinečný den, která bude sedět vaší osobnosti jako ulitá. Míchání parfému se může stát také pěknou předsvatební „holčičí“ aktivitou s maminkou nebo svědkyní.

TIP: Lahvičky od parfémů bývají krásné, poslouží také jako luxusní dekorace pro svatební fotografie, zejména stále oblíbenější flat lays svatebních doplňků.

Svatební parfém
Erikadelgadophoto.com
Svatební parfém
Ruffledblog.com

Provoňte prostor

S pomocí vůní můžete formovat také prostor svatebních oslav a pocity svatebčanů.

Jak vůně do prostoru vybírat?

  • Vhodné budou vůně, které většině lidí sedí. Obvykle jsou to jemné vůně citrusové, květinové, dřevité nebo svěží vodové.
  • Naopak příliš sofistikované a výrazné kompozice by se mohly tříštit ještě i s voňavkami hostů a přirozenými vůněmi v prostředí z jídla či květin, což by vyvolalo spíš podráždění než milou vzpomínku.
  • Méně je více. Vůně by se měla linout jen jemně na pozadí. A dokonce ani nemusí být všude. Provoněné prostory vybírejte citlivě.
  • Také moc nekombinujte. Pokud vybíráte již namíchanou vůni, která sama obsahuje více tónů, zůstaňte u jedné. Jestli vsadíte na aromaterapii a budete si chtít vůni sami vytvořit z éterických olejů, smíchejte maximálně tři, které jsou vzájemně kompatibilní.
  • Vyhněte se levným chemickým vonítkům do zásuvky, mohou některým citlivějším jedincům vadit a vyvolat i alergickou reakci.

A jak prostor provonět? Jako první vás asi napadnou vonné svíčky. Perfektní pro vytvoření té správné romantické atmosféry. Hodí se k olemování svatební uličky, stejně jako na svatební stůl.

Vůně na svatbě
Mariage.com

TIP: Pokud ale používáte vonné svíčky při hostině, dejte si pozor, abyste to nepřehnali. V hlavní roli by mělo být dobré jídlo a pití a jejich vůně. Během hostiny stačí na každý stůl jedna vonná svíčka, kterou můžete pro romantičtější dojem doplnit svícemi klasickými, bez vůně.

Kromě svíček můžete využít pokojové parfémy, aromatyčinky namočené v parfému, elektrické difuzéry nebo aromalampy. Vyberte si podle designu a stylu své svatby. I tady platí, že při jídle snižte intenzitu vůní na minimum.

Nezapomínejte ale ani na přírodu! Voňavý efekt zajistí také květiny. Růže, levandule, šeřík či lilie mají samy o sobě výrazné aroma, které v uzavřeném prostoru dokonale vynikne. Velká květinová aranžmá jsou letos v módě, proč tedy nevybrat takové druhy, které krásně a silně voní? Stejně tak zapůsobí i bylinky a ovoce, například rozkrojené citrusy či snítky rozmarýnu a tymiánu dokážou divy.

Vůně na svatbě
Thelondoner.me
Voňavá svatba, jak využít vůně na svatbě
Wedding.theknot.com

Překvapte voňavými drobnostmi

Aromatické téma vaší svatby můžete, stejně jako jakékoliv jiné, prozradit už při rozesílání pozvánek. Tak, že pošlete parfémovaná svatební oznámení. Ať už tím, že je provoníte éterickými oleji, vložíte parfémovaný lísteček, nebo k nim přidáte vonnou snítku. Třeba už zmíněnou levanduli, mateřídoušku nebo okvětní plátky růže.

Parfémovaná svatební oznámení
Decoris.pl

Pro slavnostní špalír po svatebním obřadu jim dejte na rozhazování levandulové kvítky nebo růžové lístky.

Levandule na svatbě
Thetinyhousefarm.com

A do koupelny připravte k osvěžení vonné spreje na obličej, voňavé krémy na ruce či přímo lahvičku vašeho zvoleného svatebního parfému.

Jak využít vůně na svatbě
Sarahjeanweddingandevents.com

Obdarujte hosty vůněmi

Vůně se hodí také jako poděkování pro svatební hosty nebo jako dárek pro družičky, rodiče či svědky.

Družičky/svědkyně/maminky jistě potěší malá lahvička parfému, který měla ve svatební den nevěsta. Ostatním hostům můžete darovat třeba vonné svíčky s vaším monogramem, aromatické pytlíčky nebo voňavá dřívka do skříně či aromatické roll-ony a inhalační tyčinky pro úlevu a zlepšení nálady.

Vonná svíčka jako dárek pro svatební hosty
Pinterest.com

Úvodní fotografie: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close