Svatba na zámku: Tipy na 3 okouzlující místa plná romantiky a elegance

Svatba na zámku

Svatba na zámku je nadčasová stálice. Zámecké prostředí navíc patří k těm nejromantičtějším. A tak je velká výhoda, že Česká republika patří mezi země s největší koncentrací hradů a zámků. Je tedy z čeho vybírat. Dnes máme tři krásné tipy z Čech a Vysočiny.

Svatba na zámku
Unsplash.com

Svatba na zámku je ideální pro nevyléčitelné romantiky, kteří mají současně rádi slavnostní, vyzdobené a snad i trochu honosné prostředí. Pro ty, kteří jsou toho názoru, že svatba je přece jen chvíle mimořádně slavnostní, a proto si luxusní prostředí zaslouží. A také pro ty, kdo před mokrou luční trávou upřednostní malebné dláždění dýchající historií, promyšlenou jemnou architekturu a umělecká díla všude kolem.

Velká koncentrace hradů a zámků v Česku je na jednu stranu výhodou, ale současně je pak výběr o to složitější. Abychom vám rozhodování usnadnili, průběžně mapujeme zajímavá místa, která nabízejí genia loci, služby navíc nebo jiné výhody oproti jiným.

Tentokrát náš hledáček zaujal zámek Ratměřice ve Středočeském kraji, známý Žďár nad Sázavou na Vysočině a Lnáře na jihu Čech.

Zámek Ratměřice

Svatba na zámku, zámek Ratměřice
Zamek-ratmerice.cz, foto Katka Koncal

Zámek Ratměřice leží ve stejnojmenné vesničce poblíž Benešova.

Základy původně barokního sídla jsou z 18. století. V 19. století patřil rodu Chotků, kteří mu vtiskli jeho klasicistní rysy, jež si podržel dodnes. Po mnoho následujících let chátral, až jej v roce 2010 nový majitel podrobil rozsáhlé rekonstrukci s cílem citlivě skloubit původní a moderní prvky do jedinečného stylového celku. Rekonstrukcí prošel i zámecký anglický park proslulý nejvyššími sekvojovci obrovskými v Česku.

Svatba na zámku, zámek Ratměřice
Zamek-ratmerice.cz, foto Katka Koncal

Dnes areál slouží jako zámecký hotel s restaurací a wellness a nabízí překrásná zákoutí a skvělé podmínky pro svatbu, když se ve svůj den chcete nechat hýčkat.

Svatební den zde prožijete od začátku do konce. Romantický civilní nebo církevní obřad můžete mít v některém okouzlujícím koutě parku nebo v nedalekém kostele sv. Havla. Na hostinu bude připravena restaurace Sequoia s terasou a přírodním jezírkem, pro větší společnost pak zámecký společenský sál. Na noc složíte hlavu v jednom z devatenácti luxusních pokojů, přičemž pro novomanžele je k dispozici svatební apartmá s vlastní terasou a soukromým vstupem přímo z výtahu.

Svatba na zámku, zámek Ratměřice
Zamek-ratmerice.cz, foto Petr Pelucha

Svatbu s vámi připraví zdejší koordinátorka, která se postará také o zajištění oddávajícího, doporučení osvědčených dodavatelů či koordinaci samotného svatebního dne.

Kapacita:

  • restaurace – 45 míst uvnitř, 50 míst na terase
  • ubytování – 38 pevných lůžek, 12 přistýlek

Zámek Žďár nad Sázavou

Svatba na zámku, Žďár nad Sázavou
Zamekzdar.cz

Ve srovnání s tímto sídlem na rozhraní Čech a Moravy Ratměřice doslova voní novotou. Historie zámku Žďár nad Sázavou je spojena s cisterciáckým klášterem založeným už roku 1252. Ten byl během husitských válek vydrancován a vypálen, v 17. století byla část areálu přebudována na zámek. Součástí rozlehlého, původně církevního areálu je slavný poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je od roku 1994 zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Svatba na zámku, Žďár nad Sázavou
Zamekzdar.cz

Během svého svatebního dne si tak budete vychutnávat krásné historické prostředí, ale i spoustu současných pohodlných vymožeností a krásného designu.

Obřad můžete mít na několika místech venku i ve vnitřních prostorách. Nabízí se Oválný sál Prelatury s nádhernou stropní freskou nebo prostorné konírny s unikátní dvoubarevnou hvězdicovitou klenbou. Venku pak jabloňový sad se zámkem v pozadí nebo IV. nádvoří v barokním duchu.

Svatba na zámku, Žďár nad Sázavou
Zamekzdar.cz

Hostinu vám připraví například ve třech propojených sálech s bohatou freskovou výzdobou, ale také pod širým nebem.

Svatba na zámku, Žďár nad Sázavou
Zamekzdar.cz

V bývalých hospodářských prostorách někdejšího kláštera vás nakonec ubytují. Noc strávíte ve čtyřech opravdu stylových pokojích. Zámek dále nabízí spoustu úžasných míst pro nezapomenutelné svatební fotografie. Pracovníci zámku vám také pomůžou vyřešit doprovodný program, zajistit catering nebo hudbu.

Kapacita:

  • Oválný sál – 120 sedících osob
  • Freskové sály – 100 sedících osob

Zámek Lnáře

Svatba na zámku, Lnáře
Zameklnare.cz

Obec a zámek Lnáře bychom našli v okrese Strakonice, na spojnici Plzně a Českých Budějovic. Zámek skrývající se v obklopení svou rybníků, pochází ze 17. století. Je proslulý svými mnoha freskami zobrazujícími témata z antické mytologie či z Bible, které harmonicky doplňuje štuková výzdoba a soubor jedenácti soch antických bohů v zámecké zahradě.

Svatba na zámku, Lnáře
Zameklnare.cz

Slavnostní a bohatě zdobené prostory se pro jedinečný životní krok nebývale hodí. Jsou tu místa pro civilní i církevní obřady, pro hostinu i nocleh.

Úchvatný Velký sál patří mezi největší barokní sály v Evropě. Pořádají se tady civilní svatební obřady a nemusíte se bát, že se s hosty nevejdete. Pro církevní obřady je k dispozici také nádherně zdobená kaple sv. Josefa. Obřad můžete mít i venku v zámeckém parku.

Pokud by však vaše srdce zahořelo pro jiný prostor, na zámku jsou vstřícní dohodě.

Svatba na zámku, Lnáře
Zameklnare.cz

Na hostinu se skvěle hodí freskový sál Apollon v prvním patře s prostornou terasou a výhledem do parku. Hostinu můžete mít také ve Velkém sále nebo v novorenesančním Kazetovém sále. Komorní oslavy vám připraví i v některém z menších salonků. A pak je tu samozřejmě zámecký park pro oslavu pod modrou oblohou.

Svatba na zámku, Lnáře
Zameklnare.cz

Po celém dni přijde vhod svatební apartmá pro novomanžele a celá řada pokojů a apartmá pro hosty.

Kapacita:

  • Velký sál – 150-180 hostů
  • sál Apollon – 80 osob
  • Kazetový sál – 70 osob
  • ubytování – 53 lůžek

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close