Co když nechcete klasický dort, aneb tipy na netradiční sladkou tečku

Dort je pro mnoho lidí zlatým hřebem svatební hostiny. Je vizuálním vrcholem tabule, jeho krájení přináší tradice i zábavu a ta chuť…! Pokud ale mezi fandy dortů nepatříte, mrkněte, jaké máte jiné možnosti, a inspirujte se s námi.

Možná dorty nemáte rádi, možná se vám žádný nelíbí, nechce se vám řešit uskladnění a doprava takového křehkého kusu jídla, nebo nevíte, jak velký objednat, aby se dostalo na všechny… Zkrátka, typickému dortu byste se rádi vyhnuli, ale o sladké potěšení nechcete své hosty připravit? Alternativy tu jsou a je více než pravděpodobné, že s nimi zabodujete.

evermine.com

Minidortíky

Toto je výborná varianta, pokud nechcete velký dort, ale samotné krájení dortu se vám líbí a rádi byste si ho užili. Nechte si vytvořit kompozici z malých dortíků, které bude nahoře korunovat jeden o něco málo větší kousek na tradiční rozkrojení.

agilshome.com
agilshome.com
weddingforward.com

Dortíky se nejčastěji rovnají do pyramidy, ale je na vás, jestli tvar jednotlivých pater bude hranatý, zaoblený, nebo se rozhodnete pro úplně originální kompozici. Stejně tak můžete zvolit samotné dortíčky hranaté, kulaté, muffinky, cupcakes nebo třeba dortová lízátka!

a2048.com
himisspuff.com
mywedding.hipodromcanavari.com

A nebo si nechte upéct několik větších kusů, které nápaditě rozmístíte na sladký bar.

brides.com
happywed.com

Výhoda je jasná – počet dortíků můžete snadno přizpůsobit počtu hostů a každý si může bez ostychu brát, aniž by musel čekat na ukrojení porce. Toto řešení je navíc už docela rozšířené, takže cukráře s ním nijak nezaskočíte.

hitched.co.uk
topweddingsites.com
cakesportlandor.com
greenweddingshoes.com

Sladká pyramida

Plánujete svatbu s francouzským šarmem? Pak určitě znáte jejich typický svatební dezert croquembouche (čte se krokánbuš, můžete najít i variantu croque-en-bouche nebo jiný název piece montée). Je to pyramida kuliček z odpalovaného těsta plněných sladkým krémem – profiterolů, které jsou k sobě poslepované karamelem.

harpersbazaar.co.uk

Celou pyramidu můžete kouzelně vyzdobit květinami, ovocem nebo jinými dekoracemi, aby ladila s barvami a stylem vaší hostiny. A pokud byste čirou náhodou nechtěli zrovna pyramidu, můžete vyzkoušet i jiný tvar, fantazie nemá hranic.

elegantwedding.ca
elegantwedding.ca

Dezert je křehký a křupavý. Koneckonců, jeho název v překladu znamená „křupnutí v ústech“. Jí se prozaicky – jednoduše si odlupujete jednotlivé profiterolky, takže je to i zábava. Dezert jistě zvládne každý zkušenější cukrář podle návodu na internetu, profesionál pak bez oka mrknutí.

bridalguide.com

Jinou možností je pyramida z makronek, která stejně tak potěší nejednoho labužníka.

bodasyweddings.com

Donutová stěna

Zajímavé je sestavit centrální dezert z donutů nebo minidonutů, jiným slovy koblihů s dírou.

chicagostyleweddings.com

Můžete je naskládat do libovolných tvarů, oblibu získávají i donutové stěny, odkud si jednotlivé kroužky jen sundáváte.

mrstobe.com
chicwedd.com
emmalovesweddings.com

Chcete přece jen dort na krájení? Nechte si připravit jeden dortík ozdobený koblihy nebo obří donut. Zbytek už pak bude pro svatebčany k rozebrání!

weddingforward.com
himisspuff.com

Stojan na donuty koupíte třeba tady: www.mojeparty.cz. Veškeré možné donutové variace vám upečou a k nim zdarma půjčí i stěnu zde: www.donuterie.eu.

deerpearlflowers.com

Čokofontána

Jestli vás představa pečeného dortu vůbec, ale vůbec neláká, můžete chuť svých hostů na sladké uspokojit čokoládovou fontánou. I z ní se dá vykouzlit dechberoucí dominanta svatebního stolu, která přitáhne všechny pohledy.

candylady.ie

Jinou možností je pak řada menších fontánek s různými druhy čokolády. Hosté si mohou sami vybírat a napichovat kousky, takže si každý najde tu svou ideální kombinaci.

chocolatenova.com

A co se dá všecko do čokolády máčet? Samozřejmě ovoce, jako jsou jahody, hrozno, banány, ananas či meloun, ale také třeba marshmallow nebo různé raw kuličky. Zajímavý kontrast nabídnou slané preclíky nebo kostičky sýra. Fantazii se meze nekladou ani pokud jde o druh čokolády. Na svatbu se skvěle hodí bílá, no ne?

bodasywedding.com

S čokofontánou místo dortu budete naprosto originální, tento dezert si hosté zapamatují. Některé restaurace mají možnost fontánu zařídit, ale existuje i celá řada půjčoven, kde vyjdou vstříc každému vašemu přání a dodají vám, pokud chcete, k fontáně i vyškolenou obsluhu.

Naše tipy:

leaf.tv
dazzlinghospitality.com

 

Zdroj úvodních fotografií: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close