Duhové svazky, aneb když pár netvoří ona a on

Gay a lesbická svatba

Páry stejného pohlaví nemohou v Česku vstoupit do manželství, ale mají možnost uzavřít registrované partnerství. Vše o tomto tématu teď shrnujeme na jednom místě.

Gay a lesbická svatba
Pixabay.com

Registrované partnerství je u nás možné od roku 2016. Je to forma uznání vzájemného svazku před zákonem a úřady, avšak pouze v některých ohledech. Partneři po sobě například dědí, mají vzájemnou vyživovací povinnost nebo právo na informace o zdravotním stavu druhého partnera. Jsou také považováni za osoby blízké.

Nemohou však například společně adoptovat děti a pokud má jeden z páru biologické potomky, druhý z nich k nim před zákonem nemá žádný vztah. Neexistuje společné jmění nebo společný nájem, jako je tomu v manželství, ani nutnost vypořádání majetku v případě rozpadu partnerství, pozůstalý nemá nárok na vdovský důchod.

Víte, že? Do registrovaného partnerství mohou vstoupit výhradně osoby stejného pohlaví, zatímco do manželství naopak pouze osoby opačného pohlaví.

Odlišnosti svatby a registrace

Odlišné jsou také požadavky zákona na uzavření partnerství. Jedná se také o souhlasné prohlášení obou, že společně uzavírají registrované partnerství, kdy odpovíte na otázku registrujícího, tady ale podobnost končí. Úkon totiž může, ale nemusí proběhnout slavnostně a veřejně a nejsou k němu zapotřebí svědci.

Registrované partnerství, lesbická svatba, dvě nevěsty
Loveincmag.com

Pokud tedy máte štěstí, můžete mít pěkný, romantický obřad na zámku nebo v přírodě před vašimi blízkými, ale narazíte-li na nevstřícnou matriku, svůj významný krok učiníte v kanceláři bez jakéhokoliv slavnostního charakteru. Aby možností nebylo málo, některé úřady umožní uzavírat registrované partnerství veřejně, ale jenom na radnici nebo v úřední dny – v tom případě se vaše velká chvíle odehraje ve všední den, na který si ale musíte vzít dovolenou. Partneři totiž na rozdíl od manželů nemají nárok na volno z důvodu registrace.

Některé páry to řeší tak, že si odbydou úřední oficiální část a později si uspořádají symbolický obřad s oslavou v přítomnosti rodiny a blízkých.

K uzavírání partnerství jsou navíc vyčleněné jen některé matriční úřady, pro každý kraj jeden: Úřad městské části Praha 1, Magistrát města Kladno, Magistrát města České Budějovice, Úřad městského obvodu Plzeň 3, Magistrát města Karlovy Vary, Úřad městského obvodu Ústí nad Labem-město, Magistrát města Liberec, Magistrát města Hradec Králové, Magistrát města Pardubice, Magistrát města Jihlava, Úřad městské části Brno-střed, Magistrát města Olomouc, Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a Magistrát města Zlín. Do registrovaného partnerství není možné vstoupit na zastupitelských úřadech v cizině.

Jak uzavřít registrované partnerství

Odlišnosti, které jsme uvedli, ať už se týkají statusu partnerů nebo menších formálních nároků, které vyžaduje zákon pro vstup do partnerství, vedou některé páry k tomu, že si oficiální svazek zatím odpustí. Jiné si ale nenechají zkazit chuť a den si užijí s plnou parádou. Pokud chcete registrované partnerství uzavřít, musíte splnit zákonné podmínky a předložit potřebné doklady.

Registrované partnerství, gay svatba, dva ženichové
Kyrstenashlayphotography.com

Uzavřít registrované partnerství můžete, pokud:

  • máte nejméně 18 let
  • alespoň jeden z páru má české státní občanství
  • jste svéprávní
  • nejste příbuzní v přímé linii nebo sourozenci
  • nejste již v jiném registrovaném partnerství nebo manželství

Musíte předložit:

  • rodný list
  • doklad o státním občanství
  • výpis údajů z informačního systému evidence obyvatel o místě trvalého pobytu
  • výpis z evidence obyvatel o osobním stavu
  • pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení předchozího partnerství, nebo úmrtní list zemřelého partnera

Za uzavření registrovaného partnerství nic neplatíte, pokud máte oba trvalý pobyt v ČR. Jestliže byste chtěli obřad podstoupit na některém jiném místě než na úřadě, počítejte s klasickými výdaji jako u uzavření manželství: tedy s poplatkem matrice za obřad mimo obřadní síň a částkou za pronájem daného místa. Má-li jeden z páru trvalé bydliště mimo Česko, zaplatíte správní poplatek 2000 Kč a pokud tady ani jeden z vás nežije (ale nejméně jeden z vás musí mít české občanství, i když žije v cizině), platíte 3000 Kč.

Před registrací navštívíte matriku, vyplníte dotazník a předložíte potřebné dokumenty. Po uzavření registrovaného partnerství matrikář váš svazek zapíše do knihy partnerství, vy spolu s matrikářem podepíšete protokol o vstupu do partnerství a obdržíte doklad o partnerství.

Pozor: Noví partneři nemají automaticky nárok na změnu příjmení. Když o ni máte zájem, musíte si o ni zažádat a zaplatit správní poplatek 1000 Kč, jako byste si měnili příjmení z jakéhokoliv jiného důvodu. Nezapomeňte, že pokud změníte příjmení, musíte vyměnit také doklady!

Inspirace pro vaši duhovou veselku

I když zákon není k registrovanému partnerství tak vstřícný, jak by si někteří přáli, přesto je vstup do něj pro mnoho párů příležitostí, jak svou lásku oslavit v přítomnosti jejich nejbližších. Ať už bude váš slavnostní obřad skutečný nebo symbolický, svůj den můžete pojmout naprosto klasicky, nebo podtrhnout duhové téma. Barvy duhy se mohou stát vašimi svatebními barvami, duhový motiv prostoupit jednotlivé dekorace a váš vzhled.

Rozešlete duhové pozvánky, vytvořte ve stejném designu menu a další svatební tiskoviny, rozmístěte drobné nebo větší dekorace po místě obřadu nebo oslavy.

Gay a lesbická svatba
Zazzle.com
Gay a lesbická svatba
Pinterest.com / Equalli.com / Destinationweddingdetails.com / Christmaslightsetc.com

Myslete na detaily.

Gay a lesbická svatba
Pinterest.com / Equalli.com / Theplunge.com
Gay svatba
Pixabay.com
Gay a lesbická svatba
Weddingforward.com / Bespoke-bride.com

Nechte si upéct dort nebo cukroví hrající všemi barvami.

Duhové cukroví, duhový svatební dort
Weddingforward.com

Milé jsou duhové doplňky pro nevěsty i ženichy, které třeba netlučou do očí na první pohled, ale pro pozorného hosta budou k povšimnutí.

Lesbická svatba
Weddingforward.com / Etsy.com / Equallywed.com
Gay svatba
Herecomestheguide.com / Weddingforward.com

A jak se na takovou událost obléknout? Pokud máte jen úřední akt na matrice, asi to pojmete obyčejně, jako byste šli vyřizovat cokoliv jiného, a speciální vzhled si necháte až pro velké chvíle během oslavy. Pro slavnostní událost však máte celou řadu možností.

Můžete jít jako dvě klasické nevěsty nebo dva ženichové v ladících, nebo dokonce i stejných svatebních šatech či oblecích. Pokud má jedna z vás raději kalhoty, může obléknout svatební overal nebo oblek. Nebo můžete zvolit outfity výrazné, nápadité a klidně i trochu extravagantní, pokud to bude vystihovat ducha vaší svatby.

TIP: Sladit můžete také kytice nebo korsáže.

Gay a lesbická svatba
Weddingforward.com / Stephgrantphotography.com
Gay a lesbická svatba
Weddingforward.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close