Jak si vybrat šperky ke svatebním šatům

Šperky ke svatebním šatům

Proslulou třešničkou na dortu svatebního vzhledu, která z každých svatebních šatů udělá originál, jsou šperky. Jak je ale vybírat? Máme pro vás přehledný manuál.

Šperky ke svatebním šatům
Unsplash.com

Správně zvolený šperk šaty doplní, vytáhne jejich nejlepší rysy a vytvoří z nich jedinečný model, který bude působit úplně jinak, než stejné šaty na jiné ženě. Navíc podtrhne i to nejkrásnější na vaší tváři, ramenou nebo rukách… Naopak, pokud se netrefíte, může vzniknout model překombinovaný, neladící, dráždící, i když třeba ani nebudete vědět, co vám na něm tak vadí. Proto je třeba výběru svatebních šperků také věnovat patřičnou pozornost.

Co vzít v úvahu při výběru šperků na svatbu

Barva svatebních šatů

Svatební šaty nemusí být jen bílé. Ostatně, čistá ledová bílá sluší jen málokteré nevěstě. Vyberte si ten správný odstín bílé, nebo sáhněte po jemně barevných svatebních šatech, jako je champagne nebo blush. A podle nich pak vybírejte barvu kovu.

Obecně platí, že k chladným odstínům se více hodí stříbro, platina, bílé zlato, zatímco teplejší odstíny s tónem žluté podpoří klasické nebo růžové zlato.

Chcete vrstvit a kombinovat? V minulosti se prakticky zakazovalo mít stříbrné a zlaté kovy vedle sebe, dnes už se však nemusíte bát sladit více barev do jednoho šperku. Dbejte spíše na sjednocení stylu a na to, aby se jednotlivé šperky navzájem doplňovaly a ladily k sobě.

Šperky ke svatebním šatům.
Juliegarlandjewelry.com

Styl a zdobení svatebních šatů

K formálním svatebním šatům a do formálnějšího prostředí zvolte klasické šperky, například set náhrdelníku a náušnic. Vzhled bude také klasický. Moderní a neformální svatební šaty a svatba vám umožní větší volnost a s netradičními svatebními šaty se vám otevírá prostor pro experimenty i u šperků.

Pokud jde o zdobení, je dobré zapojit princip vyváženosti. Ke svatebním šatům s mnoha ozdobnými prvky a aplikacemi vezměte jednodušší šperky, oproti tomu minimalistické svatební šaty snesou filigránské, zdobené šperky. Výrazně zdobený dekolt můžete vynést i bez jakéhokoliv náhrdelníku a zvolit místo něj třeba náušnice nebo náramek. Máte-li hodně zdobený závoj, který přitáhne všechny pohledy, spokojte se s jednoduššími, nenápadnými šperky.

TIP: Tradice velí, že k slavnostním šatům patří náhrdelník vždy? Nenechte se jí svazovat, dnes již toto tvrzení bezvýhradně neplatí. Chcete-li raději ukázat svou štíhlou šíji, šperky klidně odložte.

Roli při volbě šperků hraje také tvar výstřihu na šatech. Jestli máte svatební šaty bez ramínek, dekolt můžete doplnit náhrdelníkem sahajícím ke klíčním kostem a k němu ladícími visacími náušnicemi. Véčkový výstřih je skvělým místem pro delší přívěsek. Stojáček vám zase signalizuje, že náhrdelník ani nepotřebujete – místo něj vyniknout výrazné náušnice.

Šperky ke svatebním šatům.
Weddingsutra.com

Vaše rysy obličeje a postava

Potřebujete zeštíhlit obličej, prodloužit krk, nebo chcete zvýraznit štíhlé paže? K tomu všemu šperky skvěle slouží, když víte, jak na to.

Postavu, tvář a krk opticky prodlouží náhrdelníky ve tvaru V nebo Y střední délky, tedy takové, které sahají nejméně do poloviny vaší hrudní kosti, ale ne až na břicho. Náhrdelník ke klíčním kostem nebo kratší zase zajistí, že budete vypadat nižší a zkrátí i příliš dlouhý a hubený krk.

Jemné a štíhlé rysy obličeje vyniknou v jemnějších špercích, které je nezastíní, oproti tomu baculatější tvář a celkově větší postava snese větší šperk. Delší, obdélníkové nebo oválné náušnice jsou vhodnější pro kulatý obličej, úzkou tvář zase opticky rozšíří kruhy nebo velké kulaté pecky.

Svatební šperky.
Twigsandhoney.com / Lulus.com

Váš osobní styl

Jste milovnice šperků? Pak v tomto tématu budete jako ryba ve vodě a můžete se odvázat, hledat aktuální trendy, nebo jít do klasiky všech klasik, například diamantové nebo perlové sady. Naopak, pokud šperky prakticky nenosíte, nenechte se do ničeho nutit. Vezměte si to, v čem se cítíte pohodlně. Nejen stylově, ale šperky si i vyzkoušejte – mějte na paměti, že je na sobě budete mít delší dobu. Nejsou vybrané náušnice příliš těžké? Nebude vám náramek překážet při blahopřáních?

Šperky by měly odpovídat také vašemu vkusu. Sportovní typ si pravděpodobně nebude moc rozumět s romantickými kytičkami a naopak.

Tipy a vychytávky

1. Vybírejte cílevědomě:

Nemůžete se rozhodnout, nevíte, odkud začít? Můžete zvolit dva přístupy.

Buď se zamyslete, jaký druh šperků nejčastěji nosíte, a posuňte je o level výše. Například pokud máte ráda peckové náušnice, vezměte si na svatbu nějaké výraznější a zdobnější než obvykle. Pokud vás baví náhrdelníky s přívěskem, sáhněte po nějakém exkluzivním.

Nebo si prohlédněte jiné nevěsty a celebrity na červeném koberci. Jaký druh šperků se vám líbí na nich? Podobný hledejte i ke svým svatebním šatům.

2. Zakomponujte tradice a buďte osobní:

Šperky jsou super způsob, jak mít na sobě něco starého, půjčeného a modrého. Stačí vybrat vhodný náhrdelník, náušnice či náramek ve šperkovnici maminky, tety, svědkyně, sestry nebo klidně i budoucí tchýně. Když bude mít navíc modrý kámen, splníte dva požadavky jednou ranou.

Máte rodinný šperk nebo kousek, který něco symbolizuje pro vás osobně? Jestli se jen trochu hodí ke svatebním šatům, směle si ho vezměte.

3. Nebojte se barev:

Svatební šaty nevěsty jsou zpravidla ve světlých barvách, ale to neznamená, že je nemůžete oživit barevným šperky. Zvolte kov nebo kámen, jehož barva vám lichotí a zvýrazní vaše rysy – například podtrhne barvu vašich očí. Barevný šperk se navíc může stát tím pravým barevným akcentem, který vašemu outfitu přidá jiskru.

Svatební šperky pro nevěstu.
Etsy.com

4. Měňte:

Víte, že nemusíte mít stejné šperky po celý den? Například když máte na obřad zdobený závoj a jemné šperky, na odpolední party, když závoj sundáte, už můžete vzít výrazné náušnice. Pokud se na svatební oslavu převlékáte, změňte i perky, aby ladily k druhým svatebním šatům.

Trendy svatební šperky

Poslední roky znamenají velký posun ve vnímání šperků – nevybírají se už jen podle estetiky, ale také podle toho, zda mají nějakou přidanou hodnotu. Trendy jsou šperky, které jsou osobní, udržitelné, podporují lokální řemeslné výrobce.

V kurzu jsou také originální řešení – například zdobená čelenka namísto korunky nebo náhrdelník až na ramena. Nebo prvek černé, ať už v podobě stuhy do vlasů nebo černého kovu. Plánujete-li vykrojená záda, překvapivým řešením je náhrdelník s přívěskem vzadu.

Svatební šperky pro nevěstu.
Strictlyweddings.com
Šperky ke svatebním šatům.
Cmtjewelry.com

Klasiku reprezentují drahé kameny a perly, romantiku zase šperky s květinovými motivy.

Šperky ke svatebním šatům.
Unsplash.com / Clearweddinginvites.com
Svatební šperky.
Magnoliarouge.com / Etsy.com

Pokud vyznáváte boho styl, šperky vrstvěte, hledejte přírodní a udržitelné materiály, etnické prvky a organické tvary, propojte šperky s živými květinami.

Boho šperky ke svatebním šatům.
Wanderandlustjewelry.com / Nouba.com.au

Vždy budou oblíbené také šperky třpytivé, tady ale pozor, ať to nepřeženete. Stačí jeden výrazný třpytivý štrasový kus, ostatní ho mohou doplňovat na pozadí.

Svatební šperky.
Dressforthewedding.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close