Zapojte do svatebního dění maminky. Od příprav po den D

Zapojte do svatebního dění maminky,

Svatební den je samozřejmě nejvíce o vás dvou. Kolem vás je ale spousta dalších lidí, pro které je váš velký okamžik také důležitý. Významné místo mají maminky nevěsty a ženicha. Máme pro vás pár tipů, jak je zapojit, aby se cítily skvěle a svatbu si naplno užily.

Zapojte do svatebního dění maminky,
Unsplash.com

Maminky svatbu svých ratolestí obvykle dost emocionálně prožívají. Možná jste si tak blízko, že celou veselku připravujete a prožíváte společně – a to je skvělé. Ale v některých případech si chcete svatbu opravdu vystrojit čistě po svém a máma se stává spíš divákem. Pokud jí i přesto chcete připravit zážitek, při kterém bude cítit, jak je pro vás důležitá, zkuste najít inspiraci v našich tipech na zapojení maminek do svatebního dění.

Jak zapojit maminky do svatby.
Marthastewart.com, foto Branco Prata

Vyberte s mámou oblečení

Možná se s maminkou nechcete pouštět do výběru hudby, menu nebo dekorací. Může se ale spolu se svědkyní nebo družičkami stát členkou týmu pro lov vašich svatebních šatů.

Ale jistě ji mimořádně potěšíte také společně strávenými chvílemi nad výběrem svatebního outfitu pro ni. Dohodněte se na celkovém stylu a barvách oblečení nebo si udělejte dámskou jízdu a společně vydejte pátrat po těch nejlepších šatech pro maminku.

Tip: Inspirujte se elegantními šaty a kostýmky pro maminky.

Zapojte maminky snoubenců do svatebního dění.
Weddingideasmag.com

Pokud chcete, nic vám nebrání zapojit do ladění vzhledu i nastávající tchyni – sdílejte s ní svou představu o tom, v jakém stylu by mohly být maminky oblečené. Poradu můžete uspořádat také společně a vzít to jako příležitost, abyste se všechny tři sblížily.

Propojte se nějakým detailem

Vyberte si podobné doplňky, slaďte barvu laku na nehty nebo střevíců, vezměte podobnou kabelku. Tradicí je kytička tvořená z květů vaší svatební kytice.

Tip: Víte, jaké jsou nejoblíbenější květiny vaší maminky, nebo jaké měla sama ve svatební kytici? Zakomponujte je do své vlastní!

Další variantou je navázat na maminčin svatební den a například použít na kytici stuhu z jejích svatebních šatů, vzít si její svatební závoj nebo kabátek či nějaký jiný svatební doplněk.

Zapojte maminku do příprav nevěsty (a ženicha)

Chvíle slavnostního strojení do svatebního je jedna z nejdojemnějších. Z obyčejné „holky od vedle“ se stává princezna, lady, víla, zkrátka Nevěsta s velkým N. A máma by mohla být u toho!

Zajděte si spolu na manikúru, svatební líčení a česání. Nebo si kadeřnici a make-up artistku pozvěte domů a nechte se zkrášlit bok po boku. Poproste také mámu, aby vám pomohla s oblékáním do svatebních šatů.

Jak zapojit maminky do svatby.
Marthastewart.com, foto Sposto Photography

Dejte si drink a zavzpomínejte na vaše dětství, proberte ještě jednou plány na celý den, zasněte se nad tím, co vás asi v manželství čeká. Maminka vás podpoří taky v případě, že vás to už s první punčoškou přemůže a půjdou na vás slzičky štěstí.

Maminka ženicha se může zapojit zase u svého syna. Například mu asistovat při vázání kravaty či motýlka, upravit ho, aby mu to slušelo, pomoci s manžetovými knoflíčky. Nebo jí umožněte, aby mu připnula kytičku do klopy, i když podle tradice to dělá nevěsta. Může to být symbolická chvíle, kdy ho propouští ze svých mateřských křídel a nechává prostor pro novomanžele a jejich nový život.

Půjčte si od mámy nějaký šperk nebo drobnost

Máte už něco nového, starého a modrého, ale ještě vám schází něco půjčeného? Obraťte se na maminku. Vsaďte se, že vaší prosbou bude dojatá a nadšená. Určitě vám ráda nabídne náušnice, náhrdelník nebo třeba rodinný krajkový kapesníček do kabelky.

O nějakou drobnost můžete pořádat i maminku ženicha, ale opatrně, aby vaše vlastní nežárlila.

Jděte s mámou k oltáři

Maminka obvykle doprovází k oltáři svého syna v roli ženicha. Proč by se ale nemohla zapojit také máma nevěsty? Pokud nezvolíte sólo cestu, klidně vyzvěte oba rodiče a kráčejte slavnostní uličkou mezi nimi. Jedno oko nezůstane suché a výmluvně tak mamince ukážete, jak moc pro vás znamená.

Jak zapojit maminky do svatby.
Thedaycollective.com

Najděte si chvíli na společné fotky

Domluvte se s vaším svatebním fotografem, aby součástí balíčku byly i fotky mámy s dcerou. Bude to velmi stylové a pěkné gesto. Nezapomeňte potom mamince váš společný portrét věnovat, aby si ho mohla vystavit.

Dejte vašim maminkám důležitou roli – v případě zájmu mohou cvakat zákulisní paparazzi fotky na své mobily, třeba během svatebních příprav. Možná se jim podaří zachytit spontánní okamžiky, které by fotografovi unikly, a přinejmenším se pobaví.

Dejte maminkám najevo svou vděčnost

Tradicí je pečení dortíku pro maminky za výchovu nevěsty a ženicha. Každý snoubenec ale daruje dort mamince toho druhého.

Hezké však je myslet také na vlastní rodiče. Napište pro ně krátké poděkování, které buď nahlas přednesete během svatební hostiny, nebo jim dáte jako dopis v obálce. Můžete pro každého rodiče připravit i malý děkovný balíček s nějakou osobní drobností.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close