Podrobný návod pro zamilované, jak vybrat zásnubní prsten

Jak vybrat zásnubní prsten

Mílovými kroky se blíží svátek svatého Valentýna a to je možná dobrá příležitost pokleknout a požádat svou vyvolenou o ruku. K tomu tradičně potřebujete zásnubní prsten – my vám poradíme, jak ho vybrat.

Jak vybrat zásnubní prsten

Ať už si zvolíte Valentýna, Štědrý den, první Máj, výročí vašeho seznámení nebo narozeniny vaší kočky, jistě svůj velký krok důkladně plánujete do všech podrobností. Tak jako promýšlíte příležitost, prostředí, načasování a přesnou formulaci „oné“ velké otázky, promyslete také prsten, který své drahé nabídnete.

TTP: Tradičně sice pokleká on a navléká prsten jí, ale to vám nebrání udělat to jakkoliv jinak. Nabídka pánských prstenů je také velká. Praktické informace využijete, i když kupujete prsten pro muže.

Chybí vám inspirace k tomu, jak nebo kde k žádosti o ruku přistoupit? Máme pro vás spoustu inspirace tady nebo tady.

5 kroků při výběru zásnubního prstenu

1. Stanovte si rozpočet. Kolik by měl stát zásnubní prsten podle společenských požadavků? Tradice velí ekvivalent dvou až tří měsíčních platů. Jak ale poznamenávají znalci, je to jen slogan, který kdysi použila ve své marketingové kampani diamantová a klenotnická společnost De Beers. Ve skutečnosti je výše sumy, kterou hodláte utratit, zcela na vás a vašich finančních možnostech. Pokud vás zajímá, kolik se průměrně utratí v reálu, tak podle klenotnictví Eppi jsou to asi tři týdenní platy.

2. Odhadněte priority. Tedy, její priority. Znáte svou přítelkyni koneckonců nejlépe. Víte, jestli ji více dojme samotná romantická atmosféra toho, že ji žádáte o ruku, bude radši za investici do společného zážitku či třeba profesionálního videa, u kterého si bude moci dojemné chvíle navždy připomínat, nebo ocení krásný dražší šperk, co jí dá najevo, jak si jí vážíte. Ani jedno není špatně, chcete udělat radost jí a ne knihám etikety. Podle toho se rozhodněte, jestli bude prsten zlatým hřebem nebo jen krásnou rekvizitou a zda více investujete do šperku nebo všeho okolo.

3. Nakupujte chytře. Vyberte si důvěryhodného dodavatele. Vyhněte se e-shopům s neověřenými šperky s Číny, kde například není možné doložit původ kamenů. Na výběr je mnoho tradičních klenotnických domů, které mají e-shopy i kamenné prodejny, pestrá je i nabídka originálních řemeslníků. O mnoha z nich se dočtete i v sekci Snubní prsteny na SvatebnímBlogu.cz. A nebojte se nechat si poradit od personálu. Mají zkušenosti a je v jejich zájmu, aby prsten odpovídal vašim potřebám a dobře seděl – možná pak u nich zakoupíte i snubní prstýnky.

3. Zjistěte její velikost. To může být skutečný oříšek, protože potřebujete pořídit prsten jako překvapení. Možná si to vyžádá nějaké intriky, dost improvizace a trochu spolupráce.

  • Navlékněte nějak nenápadně, abyste si mohli půjčit její oblíbený prstýnek, a vezměte ho do klenotnictví, kde vám ho změří.
  • Pokud si ho netroufáte vynést nepozorovaně z domu, obkreslete jeho vnitřní stranu na papír. Jen pozor, měl by pasovat právě na ten prst, kde má zásnubní prsten nosit.
  • Další možností je požádat o radu její kamarádku nebo mámu, třeba se o takové věci už bavily.
  • Nebo vymyslete rafinovanou záminku, abyste jí mohli změřit ruku měřicím kroužkem, který mají v nabídce mnohá klenotnictví, postačí i papírový proužek (niť je naopak nevhodná).
  • Pokud to nejde, můžete velikost zkusit odhadnout – jistě víte, jestli má prsty štíhlejší nebo spíše buclaté. V rámci tohoto odhadu zvolte takový prsten, jehož velikost se dá později zmenšit, nebo ho mají dostupný ve více velikostech. A také design přizpůsobte postavě budoucí nositelky – na drobné ručce bude okázalý šperk s obřím kamenem možná působit příliš těžce a naopak na větší ruce se jemný prstýnek ztratí.

4. Vyberte ten správný design. Určit celkový styl, barvu a druh kovu a kameny zdobící prsten bude tím posledním krokem, nad kterým se ale možná nejvíc zapotíte.

Jak vybrat design prstenu

1. Bude ho nosit denně? Pro určení vzhledu prstenu je to velmi důležitá otázka. Odpověď na ni totiž ovlivní celkový styl a materiály prstenu, ale nakonec i cenu.

  • Pokud je pravděpodobné, že ho vezme jen někdy, klidně pořiďte extravagantní kus.
  • Ale jestli ho nejspíš nasadí každý den, zvolte kousek praktičtější, který nebude mít nějak obrovský kámen – lepší volbou bude několik menších. Pro denní nošení by měl prsten být z odolnějších kovů jako zlato nebo chirurgická ocel, ale pěkný je i titan.
  • Možná to ovlivní i celkovou cenu prstenu – což ovšem někteří snoubenci řeší i tak, že pokud mají opravdu drahý a vzácný šperk, nechají si udělat kopii z levnějších kovů a kamenů na běžné dny, zatímco originál vynesou na speciální příležitosti (takový kus se pak může stát i dědičným rodinným šperkem).
Jak vybrat zásnubní prsten

2. Vysledujte vkus své vyvolené. Je sportovní typ, romantička, vyznavačka klasické elegance nebo minimalistka? Pro jednu ženu bude trefou čistý a méně zdobený, ale spíše praktický styl, jiná bude nadšená z velkého klasického kamene a další zase ocení nějaký moderní, neokoukaný umělecký design. Nosí vůbec šperky? Pokud víte, že prsteny nenosí a nosit nebude, klidně jí vyberte jednoduchý symbolický kousek, nebo úplně nějaký jiný druh šperku.

TIP: Nakoukněte jí do šatníku a ujasněte si, jaký je její styl oblékání (sukně vs. kalhoty, oblečení barevné nebo neutrální, strohé proužky nebo květinové vzory, hladké střihy vs. volánky atd.) nebo to, jak vybavila vaši domácnost. To pak popište klenotníkovi. Díky svým zkušenostem vám doporučí šperk, který by se mohl do vkusu budoucí nevěsty trefit.

Jak vybrat zásnubní prsten

3. Vyberte barvu a druh kovu. Zlato, stříbro či chirurgická ocel jsou nejčastější volby.

  • Zlato je klasické, velmi elegantní a využívá se tradičně ve spojení s brilianty, ale jeho žlutá verze má stejné množství vášnivých zastánců jako odpůrců. Variantou může být zlato bílé nebo růžové – všimněte si, jaké barvě dává vaše vyvolená přednost. Obvyklá je ryzost 14 nebo 18 karátů.
  • Levnějším řešením je stříbro, které je jemné a hodí se pro neformálnější zásnuby, ale tolik toho nevydrží a může se snadno poškodit.
  • Chirurgická ocel vydrž víc, ale může vám připadat pro takovou příležitost moc obyčejná.
  • Hodí se také platina či některý z novějších kovů, pro netradiční páry existují i prsteny keramické, plastové a dřevěné. Přečtěte si více o tom, jaký kov si zvolit pro svůj prsten.
Jak vybrat zásnubní prsten

4. Stanovte druh a barvu kamene. Tady se opět dostává ke slovu tradice – na zásnubním prstenu by se prý měl skvět diamant nebo aspoň bílý kámen. A opět se ukazuje, že se jedná o marketing producenta diamantů. Diamant je samozřejmě krásný a vzácný, ale opravdu není nezbytně nutný. Radost jí uděláte i jiným kamenem. Má svůj oblíbený? Nebo oblíbenou barvu? Napadá vás kámen, který vhodně doplní její ostatní šperky? Kritéria mohou být opravdu rozmanitá.

  • Diamant. Čirý, vysoce třpytivý drahokam je pro svou vysokou tvrdost a odolnost symbolem vytrvalosti a věčné lásky, takže se pro zásnuby skutečně hodí. Kouzelně vypadají také barevné diamanty, které jsou ještě vzácnější. Pokud se vám diamant a jeho symbolika líbí, ale kámen je vysoko mimo váš rozpočet, zvažte moissanit, což je laboratorní alternativa diamantu, na první pohled od přírodního k nerozeznání a cenově úplně někde jinde.
  • Smaragd. Sytě zelený kámen patří mezi čtveřici nejvzácnějších drahokamů. Je symbolem věrnosti, manželského štěstí a blahobytu. Může mít hluboké odstíny s modrým nádechem (tzv. kolumbijské smaragdy) nebo světlejší s nažloutlými tóny (tzv. brazilské smaragdy).
  • Safír. Tento drahokam je druhý nejtvrdší na světě, hned po diamantu. Nejznámější je jeho verze s výrazně modré barvy. Existují ale i zelené, žluté, fialové, růžové či černé safíry. Speciální označení nese vzácný růžovooranžový safír, kterému se říká „padparadscha“. Safír je symbolem věrnosti, upřímnosti, moudrosti, radosti a harmonie.
  • Rubín. Poslední ze čtveřice nejvzácnějších kamenů. Je stejného druhu jako safír, liší se obsahem minerálů, které mu dávají sytě červenou barvu, jež má velmi blízko k letošní barvě roku Viva Magenta. Je symbolem lásky, vášně, touhy, ale také míru a hojnosti. Říká se, že má afrodiziakální účinky a přináší šťastné manželství.
  • Morganit. Pokud má vaše vyvolená raději pastelové odstíny, pak by se jí mohl líbit morganit, kámen příbuzný smaragdu, ale v jemně růžové nebo broskvové barvě. Bude se hodit k bílému a růžovému zlatu, s nímž vytvoří něžnou, romantickou dvojici. Kámen podporuje radost, manželskou lásku, vnitřní klid a rovnováhu. Pomáhá zjednodušovat partnerskou komunikaci a vyjasňovat spory.
  • Ametyst. Populární je také ametyst ve všech odstínech fialové. Ametrín je dvoubarevná varianta, která v sobě má také stopy žluté, čímž získává netradiční dynamiku. Ametystový prsten údajně nosil sv. Valentýn. Kámen symbolizuje rovnováhu, moudrost, klid a mír. Je to ochranný kámen spojený s duchovním rozměrem.
Jak vybrat zásnubní prsten

5. Velikost, tvar a brus kamene. Tato fáze rozhodování bude závislá na více faktorech. Od finanční stránky, přes proporce vaší vyvolené, až po její vkus.

  • Velikost se bude odvíjet od vaší peněženky a také od toho, jak velkou ruku a celkovou postavu vaše přítelkyně má. Prsten by na ní měl vypadat proporčně a přirozeně, neměl by jí překážet při pohybu – zejména, pokud si myslíte, že ho bude nosit každý den.
  • Tvar kamene může být klasický kulatý či oválný, což se hodí pro tradičnější styl prstenů. Na zásnubní prsten je vhodné také srdce. Velmi vznešeně působí tvar slza (hruška), který je na jedné straně zaoblený a na druhé špičatý. Šik a neobvykle bude vypadat trojúhelníkový trilion. Moderní trendy vyznávají asymetrii, například v podobě clusterového osazení jedním hlavním kamenem a několika menšími. Z podobného soudku je tzv. illusion setting, kdy je kámen lemován okrajem z kovu, díky čemuž se z dálky zdá větší. Hodí se zejména pro bílé kovy a také pro vintage styl šperků.
  • Brus vyjadřuje, jak jsou uspořádané plošky (fazety) drahokamu. Různé druhy jsou vhodné pro různé kameny. Nejznámější je briliantový brus, dále třeba konkávní, růžicový nebo portugalský brus. Kabošony procesem broušení neprošly – nemají plošky, které by odrážely světlo, což je typické pro neprůhledné kameny. Odborné názvy ale znát pro výběr prstenu nepotřebujete, hlavní je, aby se vám kámen líbil.
Jak vybrat zásnubní prsten

Další detaily o zásnubních prstenech

Zásnubní prsten se podle tradice nosí na prsteníčku levé ruky. Tedy tam, kde potom bude žena nosit prsten snubní. Otázkou však potom je, kam se zásnubním prstýnkem po svatbě. Někdy se oba prsteny k sobě hodí a můžete je nosit společně na jednom prstu. Existují dokonce sady, kdy se zásnubní a snubní prsten shodují naprosto dokonale a dokonce až společně vytvoří perfektní celek. Pokud jsou oba spíše solitéry, které by na jednom prstu nevynikly, můžete přesunout zásnubní prsten na levý prostředníček, ale také na pravý prsteník. Záležet bude na vzájemné harmonii obou prstenů i na tom, jak vám osobně to bude pohodlné.

Víte, co je to Toi et Moi prsten? Jedné se o typ zásnubního prstenu, který nese dva kameny. V překladu jeho název znamená ty a já a symbolizuje spojení svou duší a lásku dvou bytostí. Poprvé ho prý nechal vyrobit Napoleon Bonaparte pro svou budoucí ženu, okouzlující Joséphine de Beauharnais. Obroučka může být tvaru klasického i otevřeného, kdy se jednotlivé konce setkávají na horní straně prstu a každý konec zdobí jeden kámen. Můžete vybrat takové, které symbolizují vás dva. Třeba podle znamení nebo vašich vlastností.

Jak vybrat zásnubní prsten, toi et moi prsten

Tip na závěr: Založte rodinnou tradici, kdy se zásnubní prsten bude předávat z generace na generaci, například vždy nejstaršímu synovi. V tom případě se hodí nějaký okázalejší a dražší kus, aby byl na první pohled jasný jeho speciální význam a aby něco vydržel.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close