Zásnuby. Jak požádat o ruku nezapomenutelným způsobem a tak, aby řekl(a) ano

Zásnuby, žádost o ruku

Rozhodujete se, kdy a jak požádat svou drahou polovičku o ruku? Je to velká chvíle plná příjemného napětí. Přečtěte si, jak ji zvládnout bez chyby a tak, abyste na ni s láskou a úsměvem vzpomínali i po letech.

Zásnuby. jak požádat o ruku

Druhý březen je Mezinárodním dnem zásnub. Pojďme se při této příležitosti podívat, jaká platí pravidla při žádání o ruku a jak tuto významnou chvíli zvládnout bez zaváhání tak, aby vaše láska řekla „ano“.

Základním požadavkem zásnub samozřejmě je položit onu osudovou otázku. Kde, jak a za jakých okolností, to je ale třeba řádně rozmyslet. Je dobré, když alespoň tušíte, jestli máte naději na kladnou odpověď. Pokud to vypadá, že ano, začněte šetřit na zásnubní prsten.

3 pravidla pro úspěšnou žádost o ruku

1. Nehroťte to. Jak už to tak bývá, člověk si něco vysní a realita to pak naprosto změní. Pokud máte všechno do puntíku naplánováno a pak nastanou úplně jiné okolnosti, nenechte se odradit. Zaimprovizujte, vyčkejte na příhodnou chvíli, a když cítíte, že to je ono, jděte do akce. Nevadí, že původní plán nevyšel, důležitá je jen otázka a odpověď.

2. Nervy stranou. Víme, snadno se to řekne. Pokud ale pro samou nervozitu nebudete ani schopni vykoktat otázku, k cíli se nedostanete. Dýchejte, myslete na společné krásné momenty a jednejte, jakmile cítíte, že je ta pravá chvíle.

3. Užijte si to. Bez ohledu na okolnosti, buďte přítomni v daném okamžiku, prožívejte a užívejte si ho naplno. Tvoříte společnou historii vašeho vztahu, tak ať máte na co vzpomínat.

Nezbytnosti k žádosti o ruku. Nebo ne?

Je celkem jasné, že zasnoubení neproběhne bez oné magické otázky. Co ale dalšího byste měli podniknout a provést, aby byl váš okamžik úspěšný? A jsou všechny tradiční požadavky nezbytně nutné?

Zásnuby. Jak požádat o ruku.

Požádat rodiče. Toto je velmi tradiční krok, který se dnes ale již nutně nevyžaduje. Záleží, jaké spolu máte vztahy a jak moc konzervativní rodina nebo vaše vyvolená je. Pokud se kloníte spíše k té tradičnější straně, určitě domluvu s rodinou nevynechejte. Asi už nikde se nebude očekávat vysloveně povolení od rodičů, ale neformální konzultace může být hezkým gestem, kterým ukážete, že si rodiny své lásky vážíte a počítáte s nimi. Jestli ale jste spíš moderní pár, který tyto tradice neřeší, s klidem je hoďte za hlavu.

Pokleknout. Položit onen osudový dotaz můžete klidně vestoje, vsedě u restauračního stolu, pod vodou, na ruském kole či kdekoliv jinde. Pokleknutí je ale, pokud je možné, velmi romantickým gestem. Podle tradice byste měli klečet na levém koleni, kabičku s prstenem nabízet také levou rukou a víčko otevřít rukou pravou. Jestli to ale pod tíhou okamžiku spletete, nic se neděje, rozhodně nenechte tento detail, aby vám zkazil vaši chvíli.

Darovat zásnubní prsten. Je to tradice. Vybírejte podle vašich možností, ale také podle preferencí budoucí snoubenky. Jestliže má ráda bílé zlato, žlutým nebo růžovým ji zrovna neoslníte, a naopak. Prsten nabídněte v krabičce a pokud řekne ano, navlékněte ho – má se nosit na prostředníčku levé ruky. Nicméně pokud jste si stoprocentně jistí, že prstenem nijak nezapůsobíte, můžete dát například náramek s přívěsky, řetízek, rozkošný malý zámeček s klíčkem, kus minerálu (geodu).

Zádnuby, žádost o ruku, navléknutí prstýnku.

Pronést zásnubní řeč. Nebojte, není nutná. Naprosto si vystačíte s otázkou „Vezmeš si mě?“. Ale jestli chcete vyjádřit hloubku svých citů nebo důvody k zásnubám, neváhejte a sepište si vyznání. Je dobré používat vlastní slova, neučit se text úplně zpaměti, ale spíš mít záchytné body, kterých se ve chvíli nervozity budete držet. Buďte opravdoví a nebraňte se emocím.

Muž musí požádat ženu. Dříve domouvali manželství rodiče. Později pak již měli své slovo primárně snoubenci, i tak ale tradice velela, že ona musí počkat, až on se vyjádří. Některé kultury, např. Irové, proto vymyslely jeden den v roce, kdy tomu mohlo být i naopak. Dnes je naštěstí úplně jedno, kdo koho požádá, i když tradiční požadavky, jako prsten a pokleknutí, se vztahují spíše na muže žádajícího o ruku ženu – ale nenechte se tím nijak omezit.

Nafotit fotky nebo natočit video. Je to zajímavá moderní možnost pro zásnuby. Budete tak mít zachyceny všechny emoce z první ruky. Domluvte si párové focení v romantických kulisách a během toho vytáhněte prsten (fotografa o plánu informujte!), nebo do svého plánu zapojte přátele, s nimiž si dáte „rande“ na domluveném místě, aby vše tajně zaznamenali. Jestli vás ale focení nebo natáčení neláká, klidně se bez toho obejdete.

Co je potřeba pro perfektní zasnoubení

Hlavně klid, pevné nervy a odhodlání. Pak je několik detailů, které je dobré promyslet pro dokonalý efekt.

Místo. Vyberte takové, které pro vás něco znamená: místo prvního setkání, prvního rande, nejkrásnější dovolené. Nebo nějaké romantické zákoutí, i když jste tam nikdy předtím nebyli, ale víte, že vaší vyvolené (nebo vyvolenému) se bude líbit. Může to být věž nebo rozhledna, paluba lodi nebo hora, na kterou jste společně vystoupali. Jste-li však spíš nesmělé typy, klidně využijte bezpečí svého domova a vyslovte se tam.

Datum. Možná se do toho vrhnete po hlavě bez ohledu na datum. Je to tak v nejlepším pořádku! Někdo ale zase raději naplánuje i datum tak, aby mělo nějaký význam. Výročí seznámení nebo první schůzky, narozeniny, Vánoce, svátek sv. Valentýna nebo 1. máj patří k oblíbeným zásnubním termínům.

Čas. V denních hodinách budete mít dobré světlo na fotky, může ale být hektičtější okolí. Pokud plánujete pokleknout během pikniku, sportovního výkonu nebo výletu do přírody, je den tou pravou možností. Bývá tepleji, v létě ale může být pěkný pařák. Večer a noc jsou romantické a tajemné, bude okolo vás klidněji a lépe vyniknou plamínky svíček, ale pro fotky musíte použít blesk nebo si přisvítit. V zimě může být za tmy pěkně mrazivo. Romantické kouzlo má také čas soumraku, kdy zapadá slunce. Kdy tedy nakonec položíte svou otázku, je jen na vašich osobních preferencích.

Zásnuby.

Okolnosti a kulisy. Večeře při svíčkách je sázkou na jistotu. Někdo má raději klidné zasnoubení ve dvou, jiný zapojí přátele a rodinu nebo rovnou uspořádá okázalou událost na veřejnosti. Připravte zábavnou stopovací hru nebo pověste prsten na vánoční stromeček. Další tipy, jak k zasnoubení přisotupit, najdete v našem dřívějším článku.

Způsob. Jak položit onu otázku? Můžete se jednoduše zeptat. U táboráku, při degustaci vína nebo na pláži. Anebo zařídit, ať za vás promluví hrnek s kávou, kobliha nebo sladký dortík. Podívejte se na 8 jedinečných tipů, jak a kde se vyjádřit.

Zajímavosti a perličky

Pokleknutí pochází z dob rytířství, kdy symbolizovalo úctu, respekt a věrnost. Tedy hodnoty, které by měly platit také v manželství.

Zásnubní prsteny zavedl v roce 1214 papež Inocenc III. Vydal nařízení, že lidé, kteří chtějí uzavřít manželství, musí vyčkat určitou dobu mezi domluvením sňatku a samotným vznikem manželství. A aby bylo jasné, že tito dva již k sobě oficiálně patří, měli nosit prsten na znamení své dohody.

S tím úzce souvisí pravidlo, že svatba musí být do roka a do dne – ale ne dříve než za 6 měsíců od zásnub. Je to vymezení minimální doby nutné jak na to, aby se záměr vstoupit do manželství dostal ke všem, kdo by o něm měli vědět, ale i na samotné přípravy veselky. Druhý bod tradičně vymezoval, kdy nejpozději by mělo dojít k naplnění smlouvy o budoucím sňatku. Aby se to neodkládalo donekonečna, protože potom vznikala společenská nejistota. Dnes už zasnoubení není žádným formálním a závazným krokem, takže tato pravidla můžete vesele ignorovat.

Vikingové v některých oblastech si při zasnoubení dávali místo prstenů meče. Protože meč obsahoval více kovu než malý prstýnek, dávali tím najevo, jak moc si budoucího partnera váží.

Zásnubní prsten.

TIP: Jste úspěšně zasnoubeni? Gratulujeme! Teď vás čekají přípravy svatby, které mohou být někdy pěkně hektické a stresující. Pro větší klid a lepší přehled zkuste mobilní aplikaci Bride Advisor, kterou si můžete zdarma stáhnout. Co umí? Přečtěte si v našem článku. A nezapomeňte na další elektronické a on-line pomocníky včetně našeho blogu.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close