Pantone: Barvou roku 2023 je Viva Magenta. Perfektní odstín na svatbu

Viva Magenta

Viva Magenta, která je podle Pantone institutu barvou letošního roku, je optimistická a nepřehlédnutelná. A perfektně se hodí i na svatební design. Podívejte se sami a načerpejte tipy, jak ji na svatbě využít.

Viva Magenta, barva roku 2023
Pantone.com

Jestli máte rádi výrazné a nekonvenční barvy, letos si budete libovat. Viva Magenta totiž rozhodně není nic nenápadného a obyčejného. Právě naopak. Intenzivní odstín na pomezí malinové a fuchsiové nekompromisně přitáhne všechny pohledy.

Barevná paleta, na které se barva letošního roku nachází, je hluboce propojena s přírodou, najdeme ji bohatě zastoupenou ve světě květů i plodů. Je z rodiny červených tónů, hlavním pramenem inspirace pro tvůrce byl karmín – barva broučka nopálovce karmínového.

A vyzařuje nebojácnost, asertivitu, živost, sílu, energii a radost. Je to také barva rovnovážně spojující dvě odlišné stránky jedné mince: je dominantní, ale ne agresivní, je neutrálním spojením teplých i chladných pigmentů a na symbolické rovině má podle tvůrců vyjadřovat rovnováhu mezi fyzickým a virtuálním světem.

Ve vztahu ke svatbám se nám velice hodí symbolické významy červené, kterými jsou: radost, štěstí, odvaha a nové začátky. A samozřejmě také vášeň, přitažlivost a láska. Ne nadarmo je v některých zemích červená vysloveně svatební barvou!

Jak používat barvu Viva Magenta? Je to opravdu velice výrazný odstín, často proto dojde jen na detaily. Barevné doplňky či motivy v tomto tónu oživí neutrální a méně výrazné pozadí. V interiéru to může být polštářek nebo kobereček, na stole ubrousek, jmenovka či lem talíře. V případě oblečení pak můžete zálibu v této barvě vyjádřit třeba rudou rtěnkou, lakem na nehty, šátkem, potiskem halenky, kabelkou či botami.

Pokud ale máte odvahu, nebojte se Viva Magentu použít i na větších plochách. Skvěle se kombinuje nejen s neutrály, ale i sytějšími odstíny a metalickými barvami. Přesto s ní zacházejte opatrně, abyste se jí ještě během svatebních příprav nepřesytili.

Inspirativní barevné kombinace

Přírodní neutrály

Výrazná karmínová rudá nejlépe vynikne na světlém přírodním pozadí. Spojení s neutrálními tóny se proto přímo nabízí. Pískovou, krémovou, béžovou, slonovinovou či barvu světlého dřeva účinně oživíte také zlatou, která jim dodá slavnostní vyznění.

Viva Magenta a neutrály
Etsy.com / Doublegevents.com / Brides.com / Weddingchicks.com

Bílá

Kontrastnější spojení je pak purpurová a bílá. Rudý akcent na sněhovém pozadí působí výrazně a dramaticky. Aranžmá také navozuje slavnostní a luxusní dojem, může vyvolat i vzpomínky na tropickou exotiku.

Viva Magenta a bílá
Zazzle.com / Pinterest.com / Jillianharris.com / Candleco.com.au

Šedá

Šedivá je barva, kterou si se svatbou na první dobrou nespojujeme. V sousedství karmínové se ale rozzáří a vy získáte moderní a elegantní barevnou dvojici. Když přidáte lesk, vyjde vám jemná a okouzlující stříbrná.

Viva Magenta a šedá
Artfullywed.com / Brides.com / Ritzybee.typepad.com / Redbubble.com

Modrá

Využít ale můžete nejen neutrální barvy. Ve spojení s modrou získá karmínová barva hloubku a dynamiku. Modré odstíny ji navíc zjemní a lehce utlumí její někdy až příliš živelné vyzařování. Je to příjemná dvojice.

Viva Magenta a modrá
Marthastewart.com / Theknot.com / Designsnouveau.com / Aislesociety.com

Zelená a zemitá

Tato kombinace odkazuje zcela jednoznačně na přírodu. Zelené listy a rezavá či hnědá barva hlíny jsou pro rudé akcenty přirozeným pozadím. Ve svatebním designu to bude paleta osvěžující a neokoukaná. Místo klasických zemitých barev můžete využít také měděnou.

Viva Magenta a zelená se zemitými barvami
Pinterest.com / Magpiewedding.com / Bridalguide.com / Littlechapel.com

Růžová a červená

Pokud jste milovníky všech odstínů červené a růžové, možná vás zaujme paleta v těchto tónech. Mix nejrůznějších růžovočervených barev je intenzivní, vášnivý a živý, ale také láskyplný a sladký.

Viva Magenta a růžová
Pinterest.com / Noivaansiosa.com.br / Bridalmusings.com / Greenweddingshoes.com

Žlutá

Je vám růžovorudá paleta málo výrazná? Viva Magenta si skvěle rozumí také se žlutou. Vytváří živou, letní, vibrující kombinaci pro jásavé jarní a letní veselky. Je to spojení doslova a do písmene zářivé a radostné.

Viva Magenta a žlutá
Weddingchicks.com / Ruffledblog.com / Pinterest.com / Karaspartyideas.com

Viva Magenta ve svatebním

A jak uplatnit tento nádherný odstín při svatebním plánování? Možností je opravdu mnoho. Protože karmínová se hodně nachází v přírodě, k využití máte ovoce, potraviny a květiny i pouhé jejich motivy.

Nevěsta a ženich a další svatebčané

Krásná sytá barva je perfektní na doplňky. Vytvoří efektní akcenty, které dodají zajímavost jinak světlému a jemnému nevěstovskému stylu. V barvě můžete zvolit střevíčky, šperky, opasek nebo třeba pléd. Vtipným detailem jsou také nehty či rtěnka. Novomanžela překvapíte rudým podvazkem.

Viva Magenta
Weddingsonline.ie, foto Kylee Yee Photography / Festivalbrides.co.uk / Ruffledblog.com / Pinterest.com

Chcete jít coby nevěsta v bílé bez barevných doplňků? Poproste o obléknutí něčeho karmínového družičky nebo svědkyně. Nemusí to být hned celé šaty, k pěknému efektu stačí i kabelka, ozdoba do vlasů nebo kytka na zápěstí.

Viva Magenta, barva roku 2023
Intertwinedevents.com / Pinterest.com / Saphireeventgroup.com

Rudé detaily může bez obav zvolit také ženich. Kytka do klopy, motýlek nebo kravata, ale i manžetové knoflíčky budou tím, co vás vzájemně vizuálně a barevně propojí. Je to šoumen a módní guru? Možná si rád oblékne rudý oblek. Takový extravagantní styling se samozřejmě hodí pro méně formální veselku.

Viva Magenta
Loveincmag.com / Luxedestinationweddings.com / Nykaa.com / Pinterest.com

Květiny

Jak už jsme se zmínili, barva Viva Magenta se v přírodě objevuje mimo jiné na mnoha květech. Snadno si tak necháte uvázat svatební kytici či květinovou ozdobu do vlasů v tomto tónu.

Viva Magenta
Noivaansiosa.com.br / Bridalguide.com, foto Amy Sims Photography / Modwedding.com / Magnoliarouge.com

Svatební dort

Zajímá vás, jak by vypadal svatební dort s využitím karmínové Viva Magenty? Velmi krásně a lákavě. Opět můžete zvolit, jak moc této barvy použijete. Od drobných ozdob až po kompletní povrch dortu.

Viva Magenta, svatební dorty
Luxedestinationweddings.com / Shaadiwish.com / Intimateweddings.com / Fabmood.com

Jídlo, pití a sladkosti

Kromě svatebního dortu si s nechte upéct také karmínově barevné svatební cukroví. Ideální jsou makronky, cupcaky, donuty, perníčky či tartaletky, v horkém létě potěší zmrzliny nebo nanuky. Pokud je vaše veselka v září nebo říjnu, nechte přichystat mísy s rudými jablky a dalšími plody podzimu. A servírujte červené nápoje – rudé víno, bezinkovou a ostružinovou limonádu nebo růžové šampaňské.

Viva Magenta
Weddingchicks.com / Suncorefoods.com / Chocolatechocolateandmore.com / Mariage.com

TIP: Jste v pokušení využít přímo karmínové barvivo, které se vyrábí z brouka nopálovce? Raději se mu vyhněte. Toto éčko (E120) je totiž alergenem a je v podezření i kvůli hyperaktivitě u dětí.

Detaily

Kdo chce svatbu dotáhnout do posledního detailu, najde spoustu drobností, které v odstínu Viva Magenta vyniknou. Jako například zasedací pořádek a jmenovky, ubrousky, svíčky a nádobí na svatební tabuli, nebo stuhu na krabici s výslužkou. Možná seženete i karmínové taburety či židle, nebo alespoň dekorační polštářky do vaší chillout zóny.

Viva Magenta
Noivaansiosa.com.br / Makehappymemories.com / Brides.com / Bridalguide.com, foto Amy Sims Photography
Viva Magenta, barva roku 2023
Weddingchicks.com / Moncheribridals.com / Brides.com, foto Holly Clark Photography / Brides.com, foto Ninety Three Creative
Viva Magenta, barva roku 2023
Thesoutherncaliforniabride.com

Svatební tiskoviny

A na závěr musíme zmínit to, co budete zvažovat jako jednu z prvních věcí, hned po oznámení zásnub a rezervaci termínu a místa svatby. Totiž, svatební tiskoviny. Již save the date kartičky a svatební oznámení pro vaše svatební hosty mohou mít dotek barvy Viva Magenta. Pokud se pro tento odstín v rámci svatebního designu rozhodnete, na tiskoviny nezapomeňte. Sjednotíte tak styl a hosty patřičně naladíte. Stejnou barevnost a design mohou nést i ostatní tiskoviny a také vaše online komunikace – od úvodního fota ve Facebookové skupině po celé vaše svatební webovky.

Viva Magenta, svatební pozvánky
Weddingsonline.ie / Margoandbees.com / Margoandbees.com / Lapisdenoiva.com

Zdroj úvodní fotografie: Pantone.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close