Svatební dorty v roce 2023 budou doslova ohromující

Svatební dorty 2023

Povinná četba pro snoubence, kteří se chystají objednávat svatební dort. To je rozhodně náš přehled sladkých trendů, na které už se těší cukráři ve svatební sezóně 2023.

Svatební dorty 2023
Unsplash.com

Trendy v cukrařině se mění stejně, jako jakékoliv jiné. Jednu sezónu jsou všude k vidění nahé svatební dorty, jindy minimalistické a další rok třeba bohatě zdobené barokní. Samozřejmě nad všemi trendy zůstává nadčasová klasika, ale i ta často v moderním hávu.

V každém případě, vybírejte nejdříve korpus podle vašich chuťových preferencí. A potom se můžete vyřádit při vymýšlení toho, jak bude vaše sladké umělecké dílo vypadat.

Jak se zdá podle prvních objednávek na svatební dorty pro svatby v roce 2023, letošní největší trend bude individualita. Zdobení svatebních dortů bude přizpůsobené na míru. Novomanželům (například mezi ornamentální výzdobou zakomponované jejich iniciály), svatebním šatům (stejný motiv krajky nebo jiných dekorací) či designu svatebního místa a tiskovin.

Svatební dorty 2023
Blog.overthemoon.com
Svatební dorty 2023
Praisewedding.com
Svatební dorty 2023
Cakesdecor.com

Trendy dorty pro svatby 2023

Vzhled a struktura

Velké a bombastické. Objevily se už loni a letos jich bude ještě víc. Nejméně třípatrové, ale klidně i daleko větší svatební dorty, s extravagantním a nepřehlédnutelným dekorem. Samozřejmě, že pokud plánujete mikrosvatbu o několika nejbližších hostech, bude se pro vás více hodit malý symbolický dortík. Ale jestli máte hostů dostatek, určitě se nedržte zpátky. Svatební dort je jen jeden, tak ať stojí za to!

Svatební dorty 2023
Brides.com, foto Whitney Darling
Svatební dorty 2023
Marthastewart.com, foto Jennifer Lindberg Weddings

Netradiční skladba. S bombastickým dojmem vám může pomoci i další trendy novinka. A to jsou originální stojany a jednotlivá patra oddělená umělými mezipatry se zajímavým designem. Je to takové šalamounské řešení proti plýtvání. Budete mít megadort, ale ušetříte tím trochu financí z rozpočtu za nadbytečné pečivo, které by už stejně nikdo nesnědl. A jedlé části dortu bude jen tolik, aby to odpovídalo počtu vašich hostů, takže nic nevyhodíte.

Svatební dorty 2023
Theknot.com, foto Adam & Becca
Svatební dorty 2023
Pinterest.com

Alternativní. Další možností, jak pojmout svatební dort je – vůbec ho nemít. Nechte si vytvořit třeba věž z makronek, donutů či cupcaků, croquembouche nebo čokofontánu. Na slavnostní rozkrojení si pořiďte jen jeden malý dortík v designu vaší hlavní alternativy dortu.

Svatební dorty 2023
Greenweddingshoes.com
Svatební dorty 2023
Weddingplanner.co.uk

Dekorace

Květiny. Nejžhavějším dekorem na svatební dorty jsou stále květiny. V mnoha podobách. Letos to budou hodně kvítky lisované, ale také malované či 3D květy ve velikosti XL – živé i umělé.

Svatební dorty 2023
Itakeyou.co.uk
Svatební dorty 2023
Brides.com, foto Lucy Davenport Photography
Svatební dorty 2023
Blog.overthemoon.com, foto Nadia & Co.

Zeleň. Pokud chcete vzdát hold přírodě, ale barevné květiny jsou už pro vás moc, zkuste trochu zeleně. Efektní je kapradí, ale skvěle budou vypadat jakékoliv zelené snítky a listy. Je to výzdoba velice svěží a příjemná na pohled.

Svatební dorty 2023
Brides.com, foto Cari Courtright Photography
Svatební dorty 2023
Bridesandbustles.co.uk, foto Le Petit Sweet

Spirály. Originálním výtvorem bude svatební dort zdobený spirálou obíhající svatební dort kolem dokola. Můžete takto naaranžovat květiny, zelené větvičky i jakékoliv motivy z modelovací hmoty.

Svatební dorty 2023
Theknot.com, foto Where the Ribbon Ends
Svatební dorty 2023
Instagram.com, Asha | Wedding Cake Design

Metalické barvy. Kovový lesk na svatebním dortu vždy okouzlí, podtrhne elegantní a slavnostní vzhled. Velký návrat zažívá klasické žluté zlato nebo jeho jemnější verze připomínající jiskřivé šampaňské. Ruku v ruce s oblibou zemitých tónů pak kráčí barva měděná nebo bronzová. Vedle nešlápnete ani s růžovým zlatem nebo stříbrem, i když zrovna letos nejsou na prvním místě žebříčku, ale není to ani žádné faux-pas.

Svatební dorty 2023
Weddingforward.com
Svatební dorty 2023
Rockmywedding.co.uk

S texturou. Povrch svatebního dortu může být dokonale uhlazený, například ke kovovým barvám je to perfektní volba, protože hladkost zdůrazní jejich lesk. Ale mnoho cukrářů (potažmo snoubenců) dává letos přednost hrubší struktuře. Ta upoutá na jednotlivé detaily a dodá dortu další rozměr.

Svatební dorty 2023
Fabmood.com
Svatební dorty 2023
Itakeyou.co.uk

Geometrie. Elegantní a vysoce stylové je geometrické zdobení. Trojúhelníky, obdélníky, pětiúhelníky, kruhy, hvězdy… Tyto motivy již svou hvězdnou chvíli před pár lety měly a teď jsou ve velkém stylu zase zpět. Dokonale je doplňuje třeba zlatá barva, ale budou zajímavou protiváhou také ke květinám. Taková kompozice dodá svatebnímu dortu dynamiku a kouzlo nečekaného.

Svatební dorty 2023
Britjaye.com
Svatební dorty 2023
Bridesandbustles.co.uk

Mozaika. K letním svatbám, zejména ve středomořském stylu, se perfektně hodí mozaikový dekor. Skvělé na něm je, že podle provedení vyvolává dojem bezstarostných prázdnin či dekadentního luxusu. A můžete zvolit takovou barevnost, která bude dokonale ladit k vaší svatební paletě.

Svatební dorty 2023
Burghbrides.com
Svatební dorty 2023
Brides.com, foto Kate Headley

3. Chuť

Chcete svým hostům nejen ukázat umělecký cukrářský výtvor dokonalý na pohled, ale také jim naservírovat božskou pochoutku, která se rozplyne na jazyku? Pak jistě soustředěně vybíráte také příchuť korpusu.

Tip: Přečtěte si vše o čokoládových dortech.

Právě letos můžete vyzkoušet také něco neobvyklého, experimentuje se totiž s novými příchutěmi korpusu. Vanilku a čokoládu nahrazuje třeba pistácie, růžové šampaňské, limetka či čaj Earl Grey. Přinášejí nejen zajímavá chuťová spojení, ale mají i krásně jemné, pastelové barvy, takže váš dort získá další designový bod navíc.

Svatební dorty 2023
Instagram.com, Minette Rushing Cakes

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close