Nahý svatební dort. 27 tipů, do kterých se doslova zamilujete

Nahý svatební dort

Nahý a polonahý svatební dort patří ke stálicím svatební cukrařiny. Navzdory absenci marcipánového potahu má mnoho variací. Může být čistě rustikální i vysoce elegantní. Kdy se nahý svatební dort hodí a má jeho volba nějaká úskalí?

Nahý svatební dort
Unsplash.com

Nahý či polonahý svatební dort je takový, který nechává odhalenou vnitřní strukturu i na povrchu. Divák tak může obdivovat jednotlivé vrstvy korpusů a krému, které samy o sobě vytvářejí poutavý vzor.

Do svatebního průmyslu vtrhly nahé dorty jako smršť již před několika lety spolu s trendem rustikálních svateb ve stodolách. A stále se těší obrovské oblibě, protože se dají přizpůsobit každému stylu a prostředí – a pokaždé získáváte jedinečný originál.

Vše o nahých svatebních dortech

„Naháč“ může být zcela čistý bez jakéhokoliv zevního krému (to je původní nahý dort v pravém slova smyslu), nebo částečně potřený máslovým krémem pro ještě zajímavější efekt. Podle intenzity potření v těchto případech mluvíme spíš o polonahém dortu. Nicméně pro účely našeho článku budeme souhrnné označení „nahé dorty“ používat pro všechny varianty svatebního dortu, který odhaluje na vnější straně jakoukoliv část korpusu.

Zdá se vám nepotřený nebo nepotažený svatební dort nudný? Je tomu právě naopak. Nahé dorty jsou velice variabilní. Můžete na ně totiž využít celou řadu dekorací: ovoce, květiny, zlato, krém, figurky, zkrátka fantazii se zde meze nekladou. Lze pracovat s barvou krému i korpusu. A také se strukturou – velice efektně například vypadá, když jsou jednotlivá patra dortu proložena separační podložkou a volné prostory vyplněny čerstvým ovocem nebo květinami.

Pokud máte omezený svatební rozpočet, potěší vás, že nahé dorty vyjdou přibližně o 20 % levněji než srovnatelné dorty (podobné velikosti, příchutě i náplně) potažené hmotou. Můžete tak do stejného rozpočtu vměstnat například více dekorací.

Pokud jde o trvanlivost, bude pochopitelně záležet na krému a daších okolnostech, ale obecně se dá říci, že jsou to takové celoroční stálice. Nahý dort bude krásně držet v zimě, ale bez problémů zvládne i vyšší teploty v létě. Není na něm totiž žádná svrchní vrstva, která by se mohla roztékat. Navíc je lehký, což i v horku oceníte. A vypadá úchvatně s čerstvým letním ovocem nebo květinami!

Má tedy tento druh dortů vůbec nějaké nevýhody? Snad by se dalo uvést, že některým hostům či dětem, které milují marcipánové potahy a figurky, by mohl dort bez této vrstvy připadat méně sladký.

Korpus také může kvůli tomu, že na něm chybí potah, rychleji vysychat. Je proto třeba, aby byl po upečení dostatečně vláčný – s vysušeným drolivým piškotem tady neoslníte. A toto nadýchané těsto nechte promazat dost silnou vrstvou krému, který celek dále zvlhčí.

Designová inspirace – 27 tipů

1. Hranatý

Nahý svatební dort
Blog.stylishwedd.com

Možná si také na první dobrou představíte u nahého svatebního dortu kulatý korpus. Proč to ale neudělat o kapku jinak? Hranatý svatební dort je originální a v nahém pojetí bude naprosto mimořádný.

2. Citrusový

Nahý svatební dort
Brides.com

Jednoduchou, a přitom efektní výzdobu zajistí kolečka citrusových plodů v zářivých barvách. Pokud přihodíte pár snítek olivovníku, máte rázem překrásný středomořsky působící svatební dort.

3. Rustikální

Nahý svatební dort
Constancezahn.com

Venkovskou pohodu připomene jednoduchý, nepotřený dort. Nechte vyniknout bohaté vrstvy krému a silné pláty korpusu, ozdobte ovocem a drobným lučním kvítím. A voilà – dort jako od babičky je na stole. Plánujete-li svatbu v duchu cottagecore, takový dort musíte mít.

4. Čokorůže

Nahý svatební dort
Constellationinspiration.com

Jemný a elegantní bude dort v kombinaci tmavého kakaového korpusu a starorůžového krému. Tmavý korpus dodá intenzitu, která si s květinovou barvou krému báječně rozumí. Působí dojmem uhlazenosti, ale i nostalgie. A je neskutečně romantický.

5. Minimalistický

Nahý svatební dort
Cutterandsquidge.com

Polonahý, hojně pomazaný dort, který nechá prosvítat korpus jen tu a tam, vyzařuje eleganci a ladnost. Když ho jemně ozdobíte jedinou květinou, získáte působivé minimalistické dílko pro ty, koho přezdobenost neláká.

6. Ombré

Nahý svatební dort
Eatwell101.com

Ombré efekt nikdy nezklame a na nahém dortu ho dosáhnete snadno. Využijte přirozenou barvu světlého a tmavého pečiva, nebo ho rovnou obarvěte potravinářským barvivem do odstínu vaší svatby.

7. S donuty

Nahý svatební dort
Eeddingwire.com

Dort zdobený další sladkostí? No samozřejmě! Takové donuty, ty jsou oblíbeným hitem napříč generacemi, pohlavími i sociálními skupinami. Dortu dodají vtip a další rozměr.

8. Se zlatem

Nahý svatební dort
Elegantweddinginvites.com

Může být nahý svatební dort vznešený a honosný? Pokud ho ozdobíte plátky jedlého zlata, tak rozhodně ano. Takovým dortem zabodujete na jakékoliv zámecké a luxusní svatbě. Doplňte zlatým servírovacím nádobím a slavnostní vzhled máte pojištěn.

9. S bylinkami

Nahý svatební dort
Etsy.com

Jemný půvab má nahý svatební dort ozdobený pouze snítkami levandule a rozmarýnu, několika přírodninami a velkým květem. Dokonalá přírodní romantika pro každou vílu, která se vdává na louce nebo okraji lesa.

10. S monogramem

Nahý svatební dort
Etsy.com

Připomeňte, kdo že se to tady dnes bere. Iniciály novomanželů nebo podobný zápich udělají z každého obyčejného dortu kousek svatební. Zápich může být z rustikálního dřeva, kovu či jiného materiálu podle zamýšleného dojmu.

11. S našlehaným krémem

Nahý dvatební dort
Halfbakedharvest.com

Nechte krém, ať odvede veškerou dekrorační práci za vás. Pořádně ho našlehejte, ozdobte například strouhaným kokosem pro pěknou texturu a naneste ho mezi jednotlivé pláty v silné vrstvě. Víc není potřeba.

12. Kontrastní

Nahý svatební dort
Hitched.co.uk, dort Nicky Tesler Cakes

Tmavý čokoládový korpus v sousedství bílého, například vanilkového krému, přináší potěšení nejen chuťovým buňkám (no prostě zlaté chuťové spojení), ale také očím. Kontrast nechá pořádně vyniknout vzor, který vytvářejí jednotlivé vrstvy.

13. Více druhů těsta

Nahý svatební dort
Hitched.co.uk

Tento dort s letním nádechem získává na zajímavosti díky kombinaci korpusů z různých druhů těsta. Tmavé, světlejší a nejsvětlejší vrstvy pečiva proložené jednotným krémem vypadají efektně a lehoučce. Nadýchaný vzhled podtrhují květiny a čerstvé letní plody. Pozor – pokud na dort využíváte živé květy, připomeňte floristce nebo cukrářce, aby nebyly ošetřeny pesticidy!

14. S francouzským šarmem

Nahý svatební dort
Junipercakery.co.uk

Francouzský šarm dodají svatebnímu dortu makronky, samozřejmě doplněné také květinami a ovocem. Tím však specialitky tohoto dortu nekončí. Sofistikované módní kouzlo má i barevný krém.

15. Neokázalý

Nahý svatební dort
Modwedding.com

Skutečně nahý dort bez vnější vrstvy a zbytečných cavyků. Lákavě do struktury nanesený ostružinový krém v sousedství tmavého kakaového či čokoládového korpusu zajistí veškerý efekt. Trochu tmavší vzhled rozjasní květiny v pastelových barvách navršené na nejvyšším patře dortu.

16. Jarní

Nahý svatební dort
Mothermag.com

Jemné jarní kvítky ve svěžích barvách zdobí tento dvoupatrový nahý dortík. Pokud se vaše svatba koná v době Velikonoc, můžete k nim přidat také marcipánová nebo čokoládová baervná vajíčka a získáte tak vtipný tematický kousek do čela vaší svatební tabule.

17. Red velvet

Nahý svatební dort
Onefabday.com

Fantastický chuťově i vzhledově. To je dort red velvet s vanilkovým krémem. K takovému kousku už není třeba nic moc dalšího dodávat. Stačí se těšit ze spojení červeného korpusu a bílé náplně.

18. Krajkový

Nahý svatební dort
Pinterest.com, @lovelydessertspin

Efekt jemné krajky dodá vašemu svatebnímu dortu ozdobení cukrovými kvítky a motivy po stranách.

19. Letní

Nahý svatební dort
Pinterest.com

Vůně čerstvého letního ovoce přiláká milovníky sladkého z blízka i daleka. Polonahý třípatrový svatební dort ozdobený ovocem je velká klasika, a přece pokaždé jiný.

20. Geometrický

Nahý svatební dort
Pinterest.com

Víceúhelníkový tvar dodá každému svatebnímu dortu na vznešenosti a originalitě. A pokud navíc necháte prosvítat stavbu, získáte velmi zajímavý kousek, protože barva korpusu příjemně naruší jednolitou bílou. Bohatá výzdoba živými květinami zmírní ostrost hran a vnese něžnou romantiku.

21. Zlatá stékající poleva

Nahý svatební dort
Prettyparties.net.au

Dorty s polevou, která stéká shora, jsou velmi oblíbené bez ohledu na to, jestli jsou pod pramínky polevy potažené, pomazané krémem nebo nahé. Pokud polevu uděláte zlatou, povznesete dort na zcela nečekanou úroveň. Milovníci detailu do zbytku polevy namočí i drobné dekorační přírodniny.

22. Dekonstrukce

Nahý svatební dort
Unsplash.com

Když už jste odstranili potah, co rozebrat dort rovnou celý? Oddělte jednotlivá patra na samostatné podložky. Každé tak může mít svoje specifické zdobení, které funguje samo o sobě, ale s dekoracemi ostatních pater vytváří harmonický celek.

23. Podzimní

Nahý svatební dort
Rockmywedding.co.uk

Syté barvy, fíky, granátová jablka, hřejivý karamel… To vše vyvolává již myšlenky na příchod podzimu. Takový dort s podzimním ovocem se báječně hodí na zářijovou či říjnovou veselku. V listopadu pak tyto druhy úspěšně nahradí třeba dýně či halloweenské motivy.

24. Neutrální paleta

Nahý svatební dort
Vanillabakeshop.com

Velmi pělně bude nahý svatební dort vypadat, když ho doladíte do odstínů neutrální palety. Bílá, různé tóny béžové, bronzové a zlatavé se krásně doplňují a jsou elegantní. Ani intenzivně zářivé jako čistě bílá, ani tlumené jako hnědá. Zkrátka tak akorát.

25. Sukulentní

Nahý svatební dort
Vestidadenoiva.com

Jestli je něco krásné, trvanlivé a nenáročné, tak jsou to sukulenty. Těší se dlouhodobé oblibě v oblasti dekorací interiéru, ale i ve světě svateb. A velmi přirozeně se díky své střízlivosti snoubí s čistým vzhledem jinak nezdobeného nahého dortu.

26. Tmavý

Nahý svatební dort
Weddingideasmag.com

Čokoláda s čokoládou, hmmm. K tomu asi není co dodat. Pokud patříte k milovníkům čokolády, pak zvažte tento dort s čokokorpusem a čokoládovou náplní, kerý vás přenese do gastronomického ráje. K tmavému celku se výborně hodí bílé růže.

27. Zimní

Nahý svatební dort
Theprettycakecompany.com

Světlý, lehký až éterický dojem zase vyvolává tento bílý svatební dort, který jako by vypadl rovnou z pohádky o sněhové královně. Plánujete-li zimní svatbu, může se vám nejlépe hodit do celkového konceptu právě on.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close