Romantická svatba na zahradě: inspirujte se úspěšným trendem cottagecore

Svatba na zahradě, venkovská svatba, cottagecore svatba

Svatba na zahradě, statku nebo na chatě může být nesmírně romantická. Své o tom vědí milovníci stylu cottagecore, který v zahraničí už pronikl i do svatební estetiky. Najdete se v cottagecore po česku?

Svatba na zahradě, romantická svatba, přírodní svatba
Herecomestheguide.com

Styl cottagecore bychom mohli česky nazvat také jako venkovská svatba nebo rustikální svatba. Současně má ale své vlastní kouzlo nostalgie, kterým se od obyčejných venkovských a farmářských svateb liší. Znamená blízkost k přírodě, skromný a udržitelný životní styl, obdiv k venkovskému životu. Pokud se vám líbí babičkovský porcelán, doma upečený kváskový chléb, háčkované dečky, rozevláté květované šaty, bujná zahrada plná lokální zeleniny i tradičních zahradních květin, dřevěné dekorace a nábytek, pak je vám právě tento styl blízký.

V zahraniční inspiraci najdete odkazy na tradiční anglický venkov s jeho procházkami a čaji o páté, stejně jako na farmáře z amerického Západu. Jednotlivé vlivy si na svatbu můžete harmonicky namixovat tak, aby vám co nejlépe vyhovovaly.

Cílem je podtrhnout domáckou a útulnou atmosféru, která je doplněna více než štědrou porcí venkovské romantiky. Mohou se objevit i pohádkové motivy! Celý trend je odpovědí nevěst a ženichů na nutnost pořádat kvůli pandemii menší, intimní svatby, a právě skromným oslavám s nejbližšími také tento styl nejlépe sedí.

Cottagecore rustikální svatba po česku

Místo

Svatbu v tomto venkovském stylu můžete uspořádat na vlastní zahradě, na chalupě nebo chatě, v botanické zahradě, na lesním palouku, ve stodole nebo na starém statku. Pokud chcete mít obřad v kostele, pak zkuste najít zastrčenou kapli nebo venkovský kostelík.

Venkovská svatba, cottagecore, svatba ve stodole
Guidesforbrides.co.uk

Důležité je, aby na místě bylo hodně přírodní zeleně. Zvláštní kouzlo lokaci dodají utajené schovávačky, romantické vyhlídky pro dva a tajuplné cestičky, kde můžete klidně potkat nějakou tu vílu.

Cottagecore svatba, venkovská svatba. nevěsta na zahradě, nevěsta v zeleni
Herecomestheguide.com
Svatba na zahradě, novomanželé, ženich a nevěsta, venkovská svatba, zahradní svatba, cottagecore
Herecomestheguide.com

Styl vašeho vybraného svatebního místa bude zajisté vintage, plný tradičního, poctivého vybavení ze dřeva, kamene či kůže. Můžete najít zemědělské či zahradnické vybavení a je možné, že malí farmáři v okolí chovají i hospodářská zvířata, samozřejmě v malých, rodinných chovech.

Výzdoba

Mezi dekoracemi, kterým bude slušet cottagecore svatba na zahradě, nechybí přírodniny, jako je mech či kapradí. Vynikne zde přírodní dřevo a vše, co má nádech starých časů a zahrádky našich babiček. Využijte lisované a sušené květiny (a okvětní plátky na házení místo rýže), motivy zvířat a hodně zeleně. Hezká budou florária, která jsme vám nedávno představovali. Nezapomeňte na světelné řetězy a svíčky.

Svatba venku, zahradní svatba, domácká svatba
Herecomestheguide.com

Nádobí je z bytelné malované keramiky, dřevěné stoly ozdobené háčkovanými dečkami či vyšívanými běhouny. Pro hosty mějte připravené ručně pletené plédy. Vítací a informativní cedulky, stejně jako svatební pozvánky, pište ručně, připojte osobní vzkazy.

Romantické svatební oznámení
Greenweddingshoes.com
Ručně psaná svatební oznámení, romantická svatební oznámení, rostlinné motivy
Guidesforbrides.co.uk

Milé jsou personalizované dárečky pro svatebčany nebo něco, z čeho budou mít později užitek, jako například semínka řeřichy, kterou si mohou vypěstovat na okně a sníst.

Barevnost je tlumená, jemná a hebká. V kurzu budou odstíny teplých barev jako terakota, okrová, červená, lesní zelená, dále také přírodní a neutrální barvy. Na něžnou notu zahrají jemné pastely, které najdeme v letní přírodě. To vše osvěží staré zlato nebo mosaz.

Přírodní barvy na svatbu, cottagecore svatba, romantická svatební výzdoba
Greenweddingshoes.com

Sladký bar vytvořte ze starého žebříku a nápoje v lahvích nabídněte k rozebrání v zahradnických kolečkách naplněných ledem. Místo svatební slavobrány si pořiďte staré dveře, které ozdobíte spoustou květin. Symbolizují vstup do něčeho nového a využijete tak něco, co má farmář schováno pro strýčka Příhodu. Inspiraci na tyto dekorace najdete v našem dřívějším článku.

Menu

Jídlo na zahradní svatbě bude tradiční a poctivé, ale můžete ho nechat připravit v moderní odlehčené podobě. Nejspíše budete chtít sáhnout po lokálních a sezónních surovinách a využijete recepty našich babiček. Bude se tak hodit například klasický vývar, svíčková s knedlíkem nebo vepřová pečínka, zajímavou alternativou je zvěřina. Oželte módní zákusky a nabídněte tradiční cukroví, perníčky, bábovky a ovocné koláče. Na svatebním dortu by neměly chybět květinové motivy.

Romantický svatební dort, květinový svatební dort, romantický sladký bar
Rockmywedding.co.uk

Když chcete slavit mimo restauraci, budete muset oslovit cateringovou službu. Víte, jak dlouho dopředu byste se jim měli ozvat? Zjistíte to v mobilní aplikaci Bride Advisor – když si ji stáhnete do mobilu, sama vám správný čas připomene. A navíc si tam můžete hlídat svůj rozpočet, hledat kontakty na dodavatele a zapisovat nápady a poznámky.

Ženich a nevěsta: Jak se obléknout na zahradní svatbu

Svatební šaty pro tento druh svatby budou romantické, inspirované venkovským a vintage stylem, s dotekem pohádek a folklóru.

Časté jsou květinové motivy, volány, odhalená ramena, prádlový živůtek, nadýchané balonové rukávy. Vynikne zde i dotek barvy – celé barevné svatební šaty nebo jen akcenty v podobě květinové aplikace, barevné rostlinné výšivky nebo dekorační stuhy.

Venkovské svatební šaty, rustikální svatební šaty, cottagecore svatební šaty
Davidsbridal.com
Vintage svatební šaty, svatební šaty na zahradní svatbu
Davidsbridal.com

Na hlavu se vedle závoje hodí také věnec, koruna z květin nebo slaměný klobouk.

Květinový věnec na hlavu pro nevěstu, cottagecore nevěsta
Guidesforbrides.co.uk
Slaměný klobouk pro nevěstu, nevěsta v klobouku, venkovská nevěsta
Etsy.com

Pokud plánujete svatbu ve venkovském prostředí, promyslete si dobře, co si obujete. Vysoké jehlové podlatky nemusí být na měkké půdě to pravé…

Svatební kytice obsahuje celou řadu lučních a zahradních květin, je přírodně rozevlátá a uvolněná, asi jako byste si ji sama natrhala na romantické procházce vaší zahradou a přilehlou loukou.

Luční svatební kytice, zahradní svatební kytice, přírodní svatební kytice
Guidesforbrides.co.uk

Ženichovi bude slušet barevný oblek, z materiálů bude efektní len nebo tvíd. Ke stylu se hodí dřevěný nebo kožený motýlek, ale také květovaná kravata, která je letos velmi módní.

Ženich ve venkovském stylu
Weddingforward.com

Pro svatební foto obujte barevné holínky, pomazlete se s telátkem nebo se povozte na starém kole či v trakaři. Na romantickou notu pak zahrají svatební fotky v obklopení květin nebo na některém z oněch tajných místeček pro dva, která se na každé zahradě najdou.

Romantické svatební fotografie
Herecomestheguide.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close