Svatební web: ano či ne? A co na něm nesmí chybět

Satební web: Ano či ne?

Svatební web patří k tipům pro snoubence, které jim mají ušetřit čas a mnoho starostí. Je to ale skutečně tak? Potřebujete svatební webové stránky? A pokud ano, co na nich nesmí chybět a co je naopak navíc?

svatební web
Unsplash.com

Možná jste se už setkali s tím, že vám spolu s pozváním na svatbu přišel také odkaz na svatební webovky. Kdo dnes nemá web, jako by nebyl. A zdá se, že to platí i pro nastávající novomanžele. Zamysleli jsme se proto nad tím, kdy je svatební web nutný, kdy se docela hodí a kdy je naprosto zbytečný.

K čemu je dobrý svatební web

My jsme přesvědčeni, že svatební web se hodí kdykoliv. Ať máte velkou nebo malou svatbu, poslouží jako dokonalý zdroj informací pro svatebčany. Vytvořit si jednoduché stránky zdarma je dnes snazší než kdykoliv předtím a moc času vám to nezabere.

Svatební stránky vám naopak pomohou ušetřit nemalé finance, ale také čas, které byste jinak vynaložili na obesílání a obvolávání hostů s různými svatebními detaily. Obzvlášť v současné době plné změn ve svatebních plánech je to velké plus. Někteří snoubenci takto redukují dokonce i papírová svatební oznámení a hosty pozvou pouze přes internet.

Na druhou stranu, i velké a komplikované svatby se, jako tolik let předtím, bez webové prezentace obejdou. Můžete to dokonce považovat za milé starosvětské gesto. Ale s ní to bude mnohem snadnější.

Kdy se hodí svatební web:

  • Když připravujete velkou svatbu a zvete hodně hostů.
  • Když jsou vaši svatební hosté z různých koutů ČR a ne se všemi se můžete setkat osobně.
  • Když vy sami nebo někteří vaši hosté žijí v zahraničí.
  • Když potřebujete stanovit specifická pravidla dress code nebo téma svatby.
  • Když budete hosty ubytovávat a chcete jim dát na výběr z různých možností, nebo je jen informovat o tom, co jste pro ně vybrali.
  • Když máte nějaké další speciální okolnosti týkající se lokality, společné dopravy, parkování apod.
Svatební web: ano či ne?
Greenweddingshoes.com

Svatební web je také skvělé místo pro seznam darů, z nichž mohou hosté vybírat, a třeba anonymně zaškrtnout, pokud si některý vyberou. Popřípadě ta můžete jasně napsat, že byste raději finanční částku.

Svatební webovky jsou také vynikající cestou, jak dát pozvaným vědět o různých změnách, což je zejména teď v období COVIDu-19 výhodou.

Samozřejmě je to také místo pro formulář RSVP. Získáte tak zpětnou vazbu od hostů, zda na svatbu dorazí, kdo bude jejich partnerem (pokud jsou dosud svobodní), mohou si vybrat z menu nebo vás informovat o svých stravovacích zvyklostech či výjimkách (alergie, nesnášenlivost nějakých potravin, vegetariáni…) nebo zda budou brát děti.

Součástí webu může být také diskusní fórum nebo tam alespoň hosté najdou na vás rychlý kontakt, aby s vámi mohli probrat své otázky.

A nezapomeňte, že webovky lze využít i po svatbě – pro vkládání fotek ze svatby, jako místo pro poděkování svatebčanům za účast, hosté mohou v diskusním fóru sdílet své dojmy, vzpomínky a blahopřání, nebo navážete blogem se zprávami ze svatební cesty. Jestli už je nechcete, můžete je zase stáhnout, nebo je nechat zakonzervované tak, jak byly v den svatby, jako svatební vzpomínku.

Máte pochybnosti?

Pokud jste ale získali dojem, že svatební web je užitečný jen tehdy, když chystáte velkou svatbu nebo máte nějaké speciální podmínky a požadavky, mýlíte se. Využijete ho také pro střední a malé svatby, i když jsou úplně jednoduché. Pro hosty bude vše pohodlnější, budou mít lepší přehled a nemusí se bát, že někam založí pozvánku a zapomenou, v kolik hodin se obřad koná.

Možná se vám nelíbí, že by informace o vaší svatbě měly být veřejně dostupné každému, kdo umí vyhledávat v Googlu. Nastavení soukromí můžete ovlivnit. Je možné vyloučit stránky z vyhledávání, takže je uvidí jen ti, kdo mají přímý odkaz. A pro větší pocit bezpečí ještě můžete například pro vstup do galerie nebo na stránky jako takové vyžadovat heslo.

Svatební web
Unsplash.com

Říkáte si, co na svatební informace na stránkách řeknou vaši hosté? To záleží na tom koho zvete. Pokud bude na vaší veselce převažovat starší osazenstvo, které si s internetem moc netyká, asi budou opravdu zbytečné. A v té souvislosti připomínáme: i když svatební webovky máte, stejně určitě víte, kteří příbuzní jsou offline (vždy se někdo najde) – těm nezapomeňte veškeré info sdělovat telefonicky, osobně nebo v rámci svatebního pozvání, aby neměli pocit, že jste je hodili přes palubu.

Co by na svatebním webu nemělo chybět

Svatební web je tu hlavně od toho, aby informoval. Takže nezapomeňte uvést, kdo že se to vlastně bere (většinou jsou jména snoubenců v názvu nebo hlavičce webu, ale raději i na to upozorňujeme, protože někdy člověk v předsvatebním snadno zapomene i na tuto zdánlivě samozřejmou věc). Dále nesmí chybět datum a přesná hodina obřadu a samozřejmě místo, kde si řeknete své ano, případně kde se bude konat hostina.

Svatební stránky
Theknot.com

Vřele doporučujeme zahrnout odpovědní formulář RSVP s dotazníkem na různá specifika.

Velmi se hodí také harmonogram svatebního dne s klíčovými termíny a místy, aby se hosté po celý den orientovali. Zejména, pokud máte obřad, rodinnou oslavu a následnou večerní party rozdělené na různá místa a mezi různé skupiny lidí.

Další informace jsou už volitelné a záleží na tom, co od stránek, potažmo od svých hostů chcete. Hodí se praktické info o dress code, parkování, jídelním lístku, ubytování, hygienických opatřeních. Pro přespolní a cizince můžete uvést informace o zajímavých místech a aktivitách v okolí. Máte-li svatební téma, je svatební web perfektním místem, kde ho podrobně vysvětlit a dát hostům najevo, s jak velkou mírou účasti u nich počítáte. Pokud to tak cítíte, klidně vložte interaktivní prvky, jako fórum nebo možnost nahrávat fotky.

Protože svatební web je primárně informativní, nemusíte příliš řešit design, pokud nechcete. Internet nabízí nespočet šablon, které lze použít. Zásadní pravidlo je jednoduché: web by měl být hlavně přehledný, snadný na orientaci a navigaci, a také dobře čitelný, aby na něm každý snadno našel požadované info.

Pro designové fajnšmekry je tu pak možnost sladit ho se svatebním designem a grafickou podobou svatebních tiskovin.

Svatební web
Christieqphotography.com

Úvodní fotografie: Unbridely.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close