Svatba na zámku. Víme, kde budete za princeznu

Svatba na zámku

Svatební poetika starých stodol má své kouzlo, ale v posledních letech snoubenci znovu objevují také vznešené prostředí hradů a zámků. Na co při takové zámecké svatbě nezapomenout a kde můžete prožít svatební den jako skutečný královský pár?

Svatba na zámku
Unsplash.com

Zámecká svatba je romantická, elegantní a pohádková. Díky působivému prostředí vyzařuje vznešenost a styl a nemusíte nijak zvlášť investovat do výzdoby prostor. I tak ale zůstává dost detailů, kterými svou zámeckou svatbu vyšperkujete k dokonalosti.

Pozvánky a tiskoviny. Měly by odrážet prostředí, kde se bude svatba odehrávat. Tedy zdobnost, eleganci a klasický vzhled. Použijte kvalitní papír, může být i ruční nebo embosovaný. Pěkný je i embosovaný text. Hodí se zlatá barva a ornamenty, z doplňků vše vhodně doladí pečetě nebo sametové stuhy.

Svatba na zámku
Etsy.com / Shopempressstationery.com

Dekorace. Tady stačí pár drobností, jako jsou bohatá květinová aranžmá (ideálně růže, kaly a další klasické květiny), textilní ubrousky, ubrusy, kvalitní zdobené příbory, klasický porcelán a křišťál. Nezapomeňte na elegantní svícny či výzdobu židlí. Vše ostatní udělá krásné prostředí za vás.

Menu. Vsaďte na tradiční slavnostní kuchyni, ideální bude z lokálních zdrojů. Rozhodně servírovaný oběd a potom bohatý raut. Široká nabídka sladkostí a nápojů je samozřejmá. A co kdybyste si nechali na svou zámeckou svatbu namíchat nějaký vlajkový drink?

Zábava. Do zámeckého prostředí se perfektně hodí živá hudba. K tanci pozvěte kapelu, libý podkres k obřadu či hostině vykouzlí housle či dokonce harfa. Až se setmí, vyzkoušejte prskavky, svíčky nebo ohňostroj. Mnoho zámků navíc nabízí speciální komentované prohlídky pro svatební skupiny za výhodné ceny, případně i s programem.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

Nevěsta a ženich. K prostředí zámku se hodí nadčasový elegantní styl. Klasické dlouhé svatební šaty s širokou sukní, třpytivé šperky, dlouhý závoj, možná dokonce korunka. Do ruky klasickou, uhlazenou kytici v elegantním duchu. Ženich zazáří v tmavém smokingu s motýlkem a vyleštěnými botami.

Hosté. Na vznešenou svatbu se hodí slavnostnější dress code. Pokud ho vyžadujete, nezapomeňte hosty předem upozornit.

Úskalí svatby na zámku

Svatba na zámku má ale také svá úskalí. Mnoho objektů je totiž památkově chráněno, ty zpravidla umožňují jen obřad a svatební hostinu či nocleh musíte mít jinde. Panují také omezení v případě některých tradic, jako je například házení rýže či květin, někdy je omezen pohyb psů.

Pokud vyberete soukromý zámecký objekt s restaurací a hotelem, můžete mít vše na jednom místě. Ale majitelé mohou mít přísnější pravidla, například pokud jde o dodavatele či vlastní dekorace. Proto se vždy předem ptejte, ať potom nejste zklamaní.

Zámek Chateau Loučeň Garden Retreat

Romantická barokní památka se nachází ve Středočeském kraji nedaleko Nymburka. Pyšní se původními interiéry a okouzlujícím anglickým parkem se souborem dvanácti labyrintů a bludišť.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

Prožijete zde celý svůj svatební den, na zámku se totiž nachází také restaurace, hotel a wellness. Nabízejí hned několik svatebních balíčků od ekonomického až po luxusní. Můžete využít služeb zdejší svatební koordinátorky a doporučí vám ověřené dodavatele – floristy, fotografy a kameramany, cukráře, vizážistku i muzikanty. Zajistí dokonce i dopravu, pokud si to budete přát.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

Zatímco se budete fotit v areálu parku nebo v interiérech zámku, vaši hosté se zabaví při komentované svatební prohlídce zámku v délce asi 55 minut.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz
Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

Pro hostinu je na výběr šest salonků v přízemí zámku. Ty lze ovšem i propojit, v tom případě se tam usadí až 140 osob. Další možností jsou vzdušné stany na zámecké terase, tam podle počtu stanů pohostíte 90-140 svatebčanů. V blízkosti zámku se nachází také elegantní oranžérie v lehce industriálním stylu s kapacitou 60-100 osob.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz
Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

V rámci balíčku Chateau Aristocratic získáte možnost naobědvat se v zámecké jídelně. Tabule bude prostřená pro 10 osob přesně podle knížecích zvyklostí, stejně jako aristokratické menu.

Svatba na zámku
Zamekloucen.cz

Na novomanžele pak bude čekat ubytování podle výběru přímo v hostinském křídle zámku nebo v Domečku knížete Alexandra, hosté jsou ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu Maxmilian Lifestyle Resort v zámeckém areálu. Hotel má 141 lůžek.

Zámek Bon Repos

Kouzelný areál s rokovým zámkem a dalšími krásnými budovami, rozlehlou anglickou zahradou, bazénem, okrasným jezírkem či stájemi leží jen kousek od zámku Loučeň, asi 20 minut autem od Prahy. Poté, co jej nešetrně užívala armáda, ho nový majitel citlivě zrekonstruoval, zrestauroval četné fresky a vtiskl mu jedinečný půvab, který láka snoubence, ale také filmaře.

Můžete si ho na svůj velký den celý pronajmout a vybrat si, v které části ho strávíte.

Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz
Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz

Pro obřad je k dispozici romantická zahrada, bohatě zdobený Příchovský sál v tzv. Novém zámku či zámecká kaple Nejsvětější trojice.

Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz
Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz
Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz

Na hostinu se hodí čínský pavilon z 18. století nebo party altán zahradě, ubytovat hosty je možné v 8 rekonstruovaných pokojích Starého zámku nebo v luxusních stanech vybavených dubovými postelemi.

Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz
Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz

Výhodou je, že budete mít naprosté soukromí a party může běžet až do rána, a to i venku a s hudbou, protože v okolí nikoho nerušíte. Pronájem prostor nezahrnuje catering, výzdobu ani dekorace, ty si musíte zajistit vlastní, což vám otevírá netušené možnosti mít svatbu skutečně 100% podle sebe.

Kapacita obřadu je až 200 osob, na hostinu se usadí asi 100 lidí, v pokojích se ubytuje 36 nocležníků.

Svatba na zámku
Zamekbonrepos.cz

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close