Virtuální svatba je žhavým trendem. Zjistěte, jak přenášet svatbu online

Virtuální svatba, online přenos svatby

Nemůžete na svůj svatební obřad pozvat všechny, koho byste chtěli? Ať už kvůli covidovým omezením nebo třeba z důvodu velké vzdálenosti? Nabídněte jim online přenos. Poradíme, jak na to.

Virtuální svatba, online přenos svatby
Verveeventco.com

Od loňského roku snoubenci bojují s tím, že počet účastníků na akcích – svatby nevyjímaje – je výrazně omezen. Důsledkem toho je nejen přesouvání svateb, ale také velká vlna obliby mikrosvateb, na kterých je osobně přítomen jen velmi úzký okruh vybraných hostů. Podle odborníků ze svatební branže se přitom tento trend udrží i v následujících letech, protože přináší mnohé další výhody.

Rok 2020 nás ale také naučil komunikovat na dálku, vysílat živě a být ve spojení prostřednictvím videokonferencí. Využijte proto moderních technologií a pozvěte své blízké, aby se okamžiku, kdy si slavnostně řeknete ano, zúčastnili prostřednictvím jejich mobilů a počítačů.

Kdy zvolit virtuální svatbu

Pokud jste původně plánovali velkou svatbu, ale z jakéhokoliv důvodu jste se nakonec rozhodli omezit počet účastníků a je vám to líto, je online přenos skvělou možností, jak skloubit obojí dohromady.

Výhodou může být virtuální svatba i v případě, že máte mezi potenciálními hosty seniory, ženy kolem termínu porodu, šestinedělky, zdravotně postižené nebo nemocné a další skupiny, kterým by cestování a celodenní akce nemusely udělat dobře.

Spadají vaši hosté mezi rizikové z hlediska covidu-19? Hrozí, že bude někdo zrovna v karanténě? Díky přenosu mohou být i tak s vámi.

Dnešní stále menší svět přináší dilemata, jak zajistit, aby mohli být na svatbě členové rodiny či přátelé z různých koutů světa. Online vysílání svatby to elegantně vyřeší.

A koneckonců, nic vám nebrání streamovat vaši veselku, jestli jste fandy technologií a chcete si přenos prostě jen vyzkoušet.

Online vysílání svatby, virtuální svatba, online svatba
Greenweddingshoes.com, foto Alex McCullough Photography

Na co si při realizaci přenosu dát pozor

Věnujte pozornost výběru platformy, ať je účast pro vaše virtuální hosty co nejjednodušší a bez velkých požadavků na součinnost.

Zeptejte se sami sebe, jestli jste dostatečně technicky zdatní, abyste zvládli přenos sami zorganizovat a naplánovat.

Tip: Pokud se na realizaci přenosu sami necítíte, zajistěte si odborníka – fotografové a kameramani obvykle budou umět podobnou službu zajistit. Spoustu kontaktů najdete v aplikaci Bride Advisor, která je ke stažení do mobilu zdarma.

Ale i když budete virtuální část svatby plánovat a připravovat sami, vždy budete potřebovat někoho, kdo vše v daný den na místě před obřadem nastaví, zapojí, spustí a pohlídá, zda vše probíhá, jak má. Abyste se tím nemuseli zaobírat vy. Budete mít v té chvíli zaručeně úplně jiné myšlenky.

Tip: Dotyčný může dohlédnout jen na technickou stránku věci, nebo celý přenos pojmout kreativně a v úvodu například sledujícím ukázat blíže okolí, reální i online účastníci se mohou vzájemně pozdravit atd. I vzdálená účast na svatbě se může stát příjemným společenským zážitkem.

Nezapomeňte se také domluvit s matrikou, aby počítali s tím, že budete potřebovat kousek prostoru pro vaši techniku.

Zajistěte si dostatečně stabilní internetové připojení. A pokud přenos řešíte svépomocí, tak také potřebnou techniku. Mějte plně nabité notebooky nebo kvalitní mobily s funkční kamerou, na mobil a externí kameru se bude hodit stativ a nezapomeňte na nabíječku, kdyby něco. Techniku si předem vyzkoušejte, stejně jako kompozici. Pamatujte na ozvučení – diváci jistě budou chtít slyšet vaše ano. Investujte do externího mikrofonu, jinak bude zvuk zastřený a mluvčím nebude rozumět.

Ve svatebních oznámeních nezapomeňte jasně uvést, kdo je pozvaný na místo a kdo na virtuální svatbu. Odkazy a online pozvánky s instrukcemi potom rozešlete e-mailem asi týden předem (dřív raději ne, aby je pak hosté nemuseli dolovat z hlubin jejich e-mailové schránky), nebo je vložte na váš svatební web, který se v tomto případě stává velmi užitečnou pomůckou.

Virtuální svatba
Greenweddingshoes.com, foto Amanda Leise

Jakou platformu zvolit

Prostředků, kterými můžete svou svatbu zpřístupnit na dálku, je mnoho a řada z nich je zdarma. Můžete zvolit videokonferenci přes Meet, Teams, Skype nebo Zoom. Další možností je živé vysílání na Facebooku nebo Youtube. Vše má svá pro a proti.

Zatímco vedeokonferenční nástroje vám zajistí soukromí a účast jen pozvaných hostů, u veřejných platforem si tyto věci musíte vždy nastavit. Na Facebooku můžete například vytvořit soukromou skupinu a vysílat v ní jen pro její účastníky. Na Youtube pak nejspíš využijete nastavení videa na neveřejné, aby se k němu dostali jen ti, kteří mají odkaz.

Rozhodnout o výběru platformy mohou také technické požadavky. Abyste se mohli připojit na Meet, musíte mít účet u Googlu. To odkaz z Teamsů nebo Zoomu otevře každý, v případě Zoomu si ale musíte stáhnout jejich aplikaci. Teams, stejně jako např. Skype, si host rozklikne přímo v prohlížeči bez čehokoliv dalšího. Pro sledování přenosu na Facebooku zjistěte, jestli všichni, které tam chcete, mají své facebookové účty. Při vysílání na Youtube potřebují vaši virtuální hosté jen chytrý telefon nebo počítač s internetem.

Mnohé bezplatné verze videokonferencí mají časové nebo početní limity pro účastníky. Zjistěte si je včas a vyberte si podle toho, co vám umožní zrealizovat přenos přesně tak, jak potřebujete. Rozhoduje, kolik online hostů chcete pozvat či zda plánujete dlouhý obřad v kostele.

Vodítkem pro vás může být také interaktivita. Chcete si s hosty i povídat a osobně si vyslechnot gratulace? Pak se bude hodit videokonferenční software typu Zoom, kde se může projevit každý. Pokud vám postačí psané komentáře, pak bude dobrou volbou Facebook nebo Youtube.

Virtuální svatba
Greenweddingshoes.com, foto Christine Quarte Photography

Při výběru platformy je tedy potřeba zvážit několik věcí:

  • Jak jsou vaši hosté zběhlí s moderními technologiemi? Mají vůbec chytrý telefon nebo počítač? Zvládnou přihlašování a další technické kroky? Může jim přenos někdo zprovoznit?
  • Mají Google nebo Facebook? Nejlepší platforma bude ta, kterou má nejvíce vašich potenciálních hostů.
  • Jak se stavíte k otázce soukromí?
  • Kolik hostů bude? Jak dlouhý bude váš obřad?
  • Chcete si potom s hosty i povídat?

Virtuální svatba se pomalu, ale jistě, pod tlakem doby, stává malým fenoménem. Když její realizaci řádně promyslíte a vše pečlivě připravíte, můžete svým blízkým, kteří už se do nejužšího kroužku přítomných nedostali, nabídnout příjemně strávených pár chvil ve vaší přítomnosti v den, který má pro vás tak velký význam.

Zdroj úvodní fotografie: Theamm.org

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close