Tipy pro rozpočet na svatbu v době COVID-19

svatba covid 19

Plánování rozpočtu na svatbu může být dost stresující samo o sobě, ale nyní mnoho párů přidává do svého seznamu stresorů navíc globální pandemii. Jak si poradit se sestavováním svatebního rozpočtu v době, kdy se podmínky mění doslova ze dne na den? S námi naprosto hravě!

Smíchání dvou extrémně stresujících událostí – svatby a pandemie – ve vás může vyvolat pocit, že vytváříte koktejl pro katastrofu. Pokud jste se chtěli vzít v roce 2020 nebo plánujete svatbu na rok 2021, nejste v tom sami. Existuje spousta nevěst a ženichů, kteří procházejí chaosem v plánování svatby uprostřed turbulencí COVID-19 naprosto ladně a s přehledem.

Takže, i když se vaše svatební plány mohly nedoborovlně změnit, stále můžete mít svatbu svých snů s několika drobnými úpravami. COVID-19 umožňuje nevěstám stisknout tlačítko reset a zcela změnit způsob, jakým oslaví svou svatbu. Na jednu stranu je to větší stres a nejistota, na druhou možnost prožít vše opravdu nenuceně a podle svého.

Lidé však řeší otázku, jak to celé ovlivní jejich svatební rozpočet. Pomocí několika jednoduchých tipů můžete mít svůj svatební budget pevně v rukou i uprostřed pandemie. 

Skvělým pomocníkem je svatební aplikace Bride Advisor. Svůj svatební rozpočet tak máte vždy po ruce v mobilu a můžete ho konzultovat, případně upravovat, kdykoliv potřebujete. Ke stažení je zdarma! 

Rozhodněte, co je pro vás jako pár nejdůležitější

Při procházení nového rozpočtu na svatbu je důležité sednout si s vaším nastávajícím manželem a rozhodnout se, co je pro vás jako pár důležité. Možná zjistíte, že ve vašem rozpočtu bylo mnoho kategorií, které pro vás nejsou tak podstatné. Musíte si uvědomit, že v této nestálé době se snadno může stát, že mnohé drobnosti po zaplacení nebude možnost využít.

Odesílejte digitální pozvánky 

Věděli jste, že  svatební oznámení obvykle stojí několik tisíc korun, a to i na malou svatbu? 

Podle nedávného výzkumu utratí průměrný pár cca 10 000 Kč za svatební oznámení a karty RSVP pro 100 hostů. Tato částka navíc nezahrnuje poštovné, obřadní programy, menu a další tiskoviny používané pro velký den, takže výsledkem může být astronomická položka v rozpočtu. 

I když je zaslání formální papírové pozvánky hezké a stylové, peníze by se mohly lépe utratit jinde. A to hlavně v případě, že může snadno dojít ke změně termínu svatby. Lepší je využít svatební web, kde můžete zadarmo kdykoliv změnit informace pro hosty. Nejenže tedy šetříte peníze, ale také zjednodušujete komunikaci se svými pozvanými hosty. 

Přehodnoťte pohoštění 

Občerstvení je pravděpodobně jedním z nejvýznamnějších výdajů zahrnutých do jakéhokoli rozpočtu na svatbu. Od otevřeného baru po servírované slavnostní menu, raut nebo catering. 

Průměrné náklady  na svatební stravování na osobu se liší v závislosti na faktorech, jako je počet hostů a styl služeb. Jídla na talíři vycházejí obvykle v průměru kolem 250 Kč na osobu, ale pokud máte hostinu formou rautu, bude cena velice odlišná, může se pohybovat od 500 do 1500 Kč na osobu dle náročnosti.

Snili jste o grilovačce a obložených mísách, kde si každý uzobne, na co má chuť? Bohužel kvůli COVID-19 nemusí být takto pojatý raut ten nejlepší nápad nejen finančně, ale i z hlediska hygienického. Můžete však být kreativní v tom, jak servírovat jídlo pro vaše svatební účastníky, aniž byste museli rozbít svatební prasátko či ohrozili jejich zdraví.  

  • Vytvořte třeba nápadité talířky pro jednoho na sladkém nebo slaném baru.
  • Servírujte jídlo pro každého individuálně.
  • Nádobí a příbory dobře dezinfikujte a zabalte do ubrousků.
  • Myslete také na to, aby si hosté nemohli vyměnit skleničky.

Osekejte seznam hostů 

S novými požadavky na rozestupy budete možná muset přehodnotit počet hostů. Počet povolených hostů na svatbě se průběžně mění podle vývoje pandemie. I když se v minulosti v místě konání mohlo ubytovat 300 hostů, nyní může restaurace pojmout skupinu třeba jen 10 lidí. Není tedy jediným vodítkem kapacita místa, ale i aktuální vládní opatření.

Pokud chcete mít velkou svatbu, hlídejte si tedy průběžně, zda je váš seznam hostů stále realistický. Sledujte hlavně nově vydaná opatření, ale současně buďte připraveni, že v následujícím období mohou být počty hostů omezeny nebo naopak dojde k rozvolnění.

Soustřeďte se na váš nejbližší rodinný okruh nebo lidi vašemu srdci nejbližší. Další hosté mohou být v záloze s upozorněním, že pokud by došlo na omezení počtu účastníků svatby, budete jejich účast muset oželet. Je to objektivní důvod, kvůli kterému se nikdo nemůže urazit.

V každém případě je to ideální příležitost, jak snížit počet hostů. Koneckonců, čím více hostů máte, tím více utratíte. Tato nemilá opatření vám tak mohou pomoci ušetřit peníze, které můžete využít k nákupu krásnějších snubních prstenů nebo luxusnějších svatebních šatů.

Zvažte on-line stream 

Kromě zúžení seznamu hostů můžete zvážit hostování on-line události prostřednictvím živého přenosu. Tímto způsobem se vaší svatby mohou zúčastnit i lidé, kteří se ve velké společnosti necítí dobře kvůli obavám z nemoci, nebo ti, které jste museli vyjmout ze seznamu kvůli vládnímu omezení počtu lidí. Živé přenosy vám umožní uspořádat svatbu za nižší cenu, při dodržení všech omezení, a současně za alespoň virtuální přítomnosti hostů u obřadu.

Pokud se pro tuto formu rozhodnete, bude třeba určit platformu živého přenosu na základě počtu hostů a odhadované délky vaší události. Mějte na paměti, že různé streamovací služby mohou mít různé ceny a technické požadavky. 

  • Některé služby jsou zdarma, ale mají omezenou dobu trvání přenosu či omezený počet účastníků. Jiné musíte zaplatit, ale potom můžete vysílat neomezeně dlouho a pro neomezený okruh účastníků.
  • Některé jsou dostupné jen pro registrované účastníky, jiným stačí poslat odkaz na událost, ke které se kliknutím automaticky připojí.
  • K nejznámějším patří Zoom, Google Meet nebo Microosft Teams.

Předtím, než se rozhodnete, jakou streamovací službu použijete, je tedy rozumné provést průzkum a podle toho plánovat a začlenit náklady do svatebního rozpočtu. Počítejte i s časem potřebným pro nastavení zařízení u příbuzných, kteří to sami neumějí.

Počítejte s hygienickými opatřeními 

Nezapomeňte na protiepidemiologická opatření, která pomohou udržet hosty v bezpečí. Jsou to drobné položky svatebního rozpočtu, ale mohou mít velký dopad na pohodu hostů a celkový průběh svatby.

Požádejte někoho z přátel, aby vítal hosty u dveří a měřil jim teplotu.  U každého stolu připravte roušky a dostatek dezinfekčních prostředků rozmístěte nejen ke stolům, ale i na dalších místech v prostoru. Mohou to být vonné desinfekční oleje, které současně pěstí pokožku rukou, rozpračovače nebo jednorázové desinfekční ubrousky. Je-li to možné, uspořádejte větší část oslav venku nebo alespoň hodně větrejte.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close