Svatba za časů koronaviru: Jaké máte nyní možnosti

Ochromení celé společnosti kvůli epidemii koronaviru se pochopitelně vztahuje i na svatby. Ty momentálně nejsou možné. Páry, které se chtěly vzít s jarní náladou v březnu a dubnu, mají smůlu. Jak jsou na tom veselky pro další měsíce a jaké máte možnosti? Vše se od nás dozvíte.

Pixabay.com

Momentálně jsou zakázány veškeré veřejné akce s výjimkou pohřbů. Do zákazu tedy spadají i svatby. A i kdyby matriky oddávat mohly, nedalo by se to kvůli aktuálně platnému omezení, kdy se mohou na veřejnosti potkávat maximálně dvě osoby.

„Jen za víkend je neuskutečněných sedm svateb. Zatím máme svatby spíš odložené, čekáme, jak se situace vyvine. Snoubenci se ptají ohledně odkladu různě, na léto i na září, ale zatím si termíny nezamlouvají,“ řekla tento týden pro magazín Aktuálně.cz Pavla Gregorová z matriky v Ostravě-Porubě. „Zatím je to tak, že snoubenci svatby odkládají, nezaznamenali jsme případ, kdy by ji z důvodu současné situace někdo úplně zrušil,“ doplnila pro stejný magazín její olomoucká kolegyně Radka Štědrá.

@weddingdreamdesigner

Termíny na březen a duben – zrušeno

Svatby, které měly proběhnotu v těchto dvou měsících, se neuskuteční. Jediným řešením, nechcete-li svatbu úplně zrušit, je termín přeložit.

Na září: Nejbližším bezpečným obdobím se momentálně zdá září. Ale pozor, na tento měsíc se očekává velký nápor přeložených svateb, k tomu mnoho termínů už je zabukovaných těmi, kdo si září pro svatbu vybrali původně. Proto, jestli chcete svatbu v září, obraťte se na matriku i na vaše klíčové dodavatele raději ještě dnes.

Na zimu: Pokud vysloveně netrváte na venkovní svatbě, zvažte některý ze zimních termínů. Budete mít větší šanci získat dobré dodavatele a zimní svatba nabízí spoustu krásných možností na dekorace i svatební outfit.

Na příští rok: Další možností je přesunout svatbu až na příští rok, kdy je pravděpodobné, že nějaký pěkný termín ulovíte. Ale opět jednejte rychle, protože nejžádanější dodavatelé už mohou mít zabrané termíny i v roce 2021.

A co zaplacené zálohy? Většina dodavatelů se nyní snaží vycházet svým klientům vstříc a garantuje převedení záloh na nové termíny. Informace najdete na jejich webovkách nebo sociálních sítích – a často je sdílíme také na Facebooku Svatebního blogu, tak ho sledujte.

Termíny na květen a červen – v ohrožení

V obou případech je situace zatím nejistá a nedá se dopředu odhadnout, jak se bude situace vyvíjet. Podle matrikářů květnoví a červnoví snoubenci zatím vyčkávají.

Jak ale plánovat, když dopředu nevíte, co můžete čekat? Jedna věc je být s dodavateli v kontaktu on-line, například s pomocí plánovače Bride Advisor. Ale co vůbec máte plánovat? Protože není jasné, jaká budou pravidla ohledně sdružování, nejlepším řešením je malý soukromý obřad ve čtyřech, popřípadě s nejbližší rodinou, a velkou oslavu si nechat na dobu, kdy bude situace zase v normálu.

@svadba_uz

Jak dále koronavir dopadá na svatby

Omezení spojená s onemocněním však zahrnují i další věci. První dodavatelé například začínají zaznamenávat dopady uzavření hranic a váznoucího zásobování. Docházejí luxusní zahraniční látky, zlato nebo drahé kameny na prsteny. Stojí samozřejmě tkaé tisk oznámení, protože snoubenci sami nevědí, kdy se jejich svatba vlastně uskuteční.

Jak šel čas s pandemií:

  • 10. 3. zákaz akcí nad 100 osob
  • 12. 3. vyhlášen nouzový stav, zákaz akcí nad 30 osob
  • 14. 3. zavřeny restaurace
  • 16. 3. zavřeny obchody
  • 19. 3. karanténa, zákaz vycházení bez roušek
  • 24. 3. zákaz setkávání více než 2 osob

@charjarr

Problém může nastat i tehdy, když máte hosty ze zahraničí. Cizinci do země momentálně nemohou a je ve hvvězdách, kdy se hranice otevřou.

Tento zádrhel řeší i světová smetánka! V ohrožení je svatba princezny Beatrice, naplánovaná na 29. května. A to nejen kvůli tomu, že i Británie už zavedla omezení pohybo osob. Ale také proto, že ženich pochází z Itálie, kdy žije velká část jeho rodiny…

Máte se bát o své dodavatele? Podnikatelé napříč obory se teď bojí o svou budoucnost a zastavení aktivit se může odrazit i na budoucím fungování vašich vybraných svatebních dodavatelů. Jarní svatby je zatím tolik nezasáhly, protože ještě není hlavní sezóna. Květen je podle pověr pro svatby měsícem nebezpečným, ale pomalu si získává oblibu a májových svateb tak přibývá. Ovšem červen patří mezi svatební TOP měsíce a pokud se svatby budou odkládat nebo rušit, může se to všech v oboru výrazně dotknout.

Proto radíme nepanikařit, situaci pozorně sledovat a být se všemi, kdo pracují na vaší svatbě, v kontaktu. Při přebukovávání si nejdřív zajistěte ty dodavatele, na kterých vám nejvíc záleží, ostatní můžete řešit později podle aktuální situace.

@jkfotocom
@dekorasi_pernikahanimpian
@weddingdreamdesigner

 

Zdroj fotografií: Instagram.com, Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close