Barevné dýmovnice oživí vaše svatební snímky. Jak to udělat, aby fotky vyšly na jedničku

Sociální sítě a alba nevěst poslední dobou zaplavuje zajímavý trend – fotografie s barevným dýmem. Vypadá to velmi efektně a neobvykle, proto po takových fotkách možná zatoužíte také. My jsme se proto focení s dýmovnicemi podívali na zoubek. Přinášíme pár rad, jak vše zvládnout bez ztráty kytičky a také spoustu krásné fotoinspirace.

Foto Heirlume Photography

Něžné odstíny barev v nadýchaných obláčcích, které se vznáší kolem zamilovaného páru… I přes toto romantické a zasněné vyznění jsou barevné i bílé dýmovnice pořád pyrotechnikou a takto se k nim musí i přistupovat. Buďte tedy při manipulaci vždy mimořádně opatrní.

Pravidla opatrnosti

Pokud víte, že budete chtít svatební fotky s barevnými dýmovnicemi, hledejte fotografa, který to s nimi umí. Jestli takové info na svých stránkách neuvádí, bez obav se ho zeptejte. Přehled profesionálních fotografů najdete v mobilní aplikaci Bride Advisor, přes kterou je můžete přímo kontaktovat a tuto otázku jim položit. Appku si můžete stáhnout do svého mobilu zadarmo a kromě vyhledávání dodavatelů umí i další prima věci, které vám usnadní svatební přípravy.

Fotograf by měl mít k ruce zkušeného asistenta, který bude dýmovnice zapalovat a přenášet a také bude v pohotovosti s kyblíkem vody. Počítejte sice s vyšším nákladem na odměnu pro asistenta, ale v tomto případě to považujeme za skutečnou nutnost. Pokud bude fotograf tvrdit, že to zvládne sám, pravděpodobně nemá s focením s pyrotechnikou velké zkušenosti.

Foto Denise Karis

Pozor, kouř z dýmovnic barví, hlavně krátce po zapálení. Proto zejména nevěsta by si měla pohlídat šaty, obzvlášť, pokud jsou z půjčovny. Kdyby byl problém je vyčistit, platily byste za zničení šatů. Proto by nevěsta nikdy neměla dýmovnici sama zapalovat, v tom okamžiku je riziko potřísnění šatů největší.

Chcete-li mít přesto fotku s dýmovnicemi v rukou, ať je asistent nechá nejdřív asi 10 vteřin hořet, než je předá do ruky nevěstě a ženichovi. Během té doby by se mělo hoření ustálit.

Dávejte si pozor, ať neprocházíte přímo kouřem. Ten totiž dráždí oči a dýchací cesty a páchne. Nejbezpečnější je, když je asi 1 metr za snoubenci a tvoří pouze pozadí pro fotku. Eliminujete tím riziko zabarvení šatů, nadýchání, štípání očí a vyplakání make-upu i toho, že po zbytek oslavy budete nevábně smrdět spáleninou.

Pozor při zapalování – v žádném případě by u toho neměla být nevěsta ani ženich, ale jen asistent, který s tím už má zkušenosti. Už se stalo, že dýmovnice začala jiskřit a novomanžele popálila. Buďte proto opatrní podobně, jako při zapalování silvestrovských rachejtlí.

Foto Kirsty Mackenzie Photography

Praktické info

Jestli zachováte tato základní pravidla bezpečnosti, fotky s barevným dýmem budou rozhodně zajímavou volbou. Jen je opravdu třeba mít zkušeného fotografa, protože dýmovnice hoří rychle. Běžně je to jen kolem jedné minuty, musíte být tedy všichni pohotoví. Je nutné si hlídat vítr, aby dým nefoukl špatným směrem, ať už ven z fotky nebo naopak přímo na ty vaše šaty – proto doporučujeme fotit pouze, když je bezvětří nebo jen lehký vánek.

Shrnuto v kostce:

  • foťte pouze venku
  • pozor na snadno hořlavé věci v okolí
  • pozor na vítr
  • dodržujte bezpečnost
  • běžná dýmovnice hoří cca 1 min.
  • dražší kusy vydrží i 4 minuty
  • předem si připravte kompozici a domluvte postup, ať dobu hoření maximálně využijete
  • mějte přiraveny rezervní dýmovnice, kdyby to napoprvé 100% nevyšlo

Foto With Love by Georgie

Barevné i bílé dýmovnice jsou dnes už snadno k dostání v kterémkoliv obchodě nebo e-shopu se zábavnou pyrotechnikou.

A na kolik takové focení vyjde? Samozřejmě, že foto služby se budou odvíjet od ceníku daného fotografa. Samotné dýmovnice pak stojí od 100 Kč (ty s kratší výdrží) až po cca 500 Kč (ty délehořící). I když si jich pořídíte víc, ať už pro jistotu, nebo že chcete kombinovat odstíny barev, nebude pořízení této pyrotechniky dražší, než pár stovek.

Fotoinspirace

Na závěr si prohlédněte pár tipů na zajímavé dýmové kompozice.

TIP: Barvy vybírejte s ohledem na vaši svatební barevnost, barvy svatební kytice nebo tón svatebních šatů a doplňků. Dalším vodítkem může být prostředí, ve kterém se hodláte fotit, kdy mohou barvy zdůraznit atmosféru místa.

Dokonalé pozadí vytvoří kompaktní barevná stěna.

Foto Jennifer See Studios

Dýmovnice v rukou jsou efektní.

Foto Aaron & Whitney

Zapojte svatebčany.

Foto Kirsty Mackenzie Photography

Dým v pozadí vymaluje romantickou atmosféru i milostnou vášeň.

Foto True Love Photography
Foto Denise Karis

Jasné a zářivé barvy vytvoří kontrast k okolí, náladu místa naopak zdůrazní barvy ladící – zelená do lesa, žlutá do západu slunce…

Foto LillyWhite Photography
Foto Laugh Out Loud Photography

Bílá je také krásná.

Foto Suzi Photography

Při kombinaci více barev můžete popustit uzdu fantazii.

Foto Megan Saul

Večer zapojte dým i světla pro nezapomenutelnou atmosféru.

Foto Laura Goldenberger

 

Zdroj fotografií: Brides.com, Greenweddingshoes.com, Kirstymackenziephotography.co.uk, úvodní foto Mandi Lynn Photography 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close