Vybíráme svatební šaty. Jaký střih zvolit podle typu postavy

Návrháři se předhánějí v nabídce stále nádhernějších svatebních šatů. Nabízejí je na dokonale nafocených modelkách s bezchybnou postavou. Skutečnost je ale taková, že ne každému sluší vše. Víme, jak vybírat šaty podle typu postavy, aby se každá nevěsta cítila ve svůj svatební den perfektně.

Při výběru svatebních šatů je dobré dodržovat tři základní zásady. Potom už to ostatní půjde samo.

Zásada číslo jedna zní: Buďte si vědomy své postavy, jejích kladů a záporů. Správně vybrané šaty zvýrazní to první a potlačí to druhé. Není to jen klišé – opravdu každá žena je krásná, když přijde na to, jak své kouzlo podtrhnout.

Zásada číslo dvě: Mějte otevřenou mysl. Nebraňte se vyzkoušet více možností. Už mnoho žen bylo překvapeno, když jim obsluha salonu doporučila model, který by je na první pohled nenapadl – a byl to ten pravý! Salon, kde vědí, co dělají, a dokáží dobře poradit, najdete třeba v aplikaci Bride Advisor, kterou i můžete stáhnout zdarma do mobilu.

Zásada číslo tři: Nenechte se vmanipulovat do něčeho, co nejste vy. Ani sebedokonaleji vypadající šaty vám nevykouzlí úsměv na tváři, když budou v rozporu s vaší povahou. Sportovní dívka se bude v romantických voláncích cítit nesvá, i když jí budou vzhledově slušet – a naopak.

Zásady dvě a tři jsou na vás, ale s tou první můžeme poradit. Jaké svatební šaty se tedy hodí pro jakou postavu?

Přesýpací hodiny

Souměrná postava, která má poprsí i boky zhruba stejně široké a štíhlý pas. Mužům se líbí, ale může být obtížnější ji obléci, hlavně v konfekci, která moc s ženskými tvary nepočítá.

Oblečení vám musí perfektně sedět.  Hledejte záševky, elastické materiály, precizní – tvarující střih. Jste-li drobná, budete potřebovat opticky vytáhnout do výšky, v tom pomohou svislé linie. Vynikne na vás vše, co zdůrazňuje ženskost a křivky. Volte šaty, které zdůrazní pas (využívejte pásky nebo zavinování, vyniknou i korzetové střihy). I když máte nějaké kilo navíc, vždy budou dobře vypadat přiléhavé (ale ne těsné) střihy. Vaší volbou jsou pouzdrovky, střih mořské panny a krásná bude i princeznovská róba s postupně se rozšiřující sukní.

Máte-li štíhlé paže, můžete mít v pohodě šaty bez rukávů. Výstřih poslouží hlubší kulatý i hranatý, ideální je véčko – odlehčí partii ramen a prodlouží krk. Zajímavý může být i klasický límeček.

Při větším rozdílů mezi boky/poprsím a pasem můžete sáhnout po dvojdílném modelu vršek a sukně zvlášť.

Co nebrat: Moc vám nezalichotí empírový střih. Když už volné šaty, tak vybírejte vždy ze splývavých materiálů a přepásejte je. Stejně tak v případě vyššího pasu pozor na nabírané sukně v pase – zvětšují pozadí. Nebude vám sedět ani rolák a opravdu pozor na nekvalitní materiály a střihy – mohou na vás působit lacině.

Obdélník

Téměř opakem této postavy je obdélník. Postava s menšími křivkami a nevýrazným pasem, působí spíše rovně. Cílem bude přitáhnout pozornost k horní části trupu a nohám a zamaskovat neexistující pas. Snadno vytvoří elegantní nebo sportovní dojem.

Vybírejte antické a empírové střihy, splývavé vílí sukně a užší rovné, nebo jen mírně rozšířené sukně. K úzkým šatům můžete využít delší rovný otevřený kabátek, který opticky zúží pas. Ten doporučujeme nechat bez ozdob, vyhnout se úzkým páskům a vázačkám v této oblasti. Od rovného pasu odvede pozornost asymetrie.

Vaší devízou budou zpravidla hezké nohy – přitáhněte pozornost rozparkem, aplikacemi na sukni, krátkou sukní nebo modelem se sukní kratší vpředu a delší vzadu. K partii ramen upoutají pozornost zajímavé výstřihy: voda, límce, lodička, ale také náhrdelník či aplikace v dekoltu. Jako stvořené jsou pro vás výrazné rukávy – balonové, krajkové, pokud není nejširší část v oblasti pasu.

Co nebrat: vyškrtněte ze svých představ vše, co přidává objem v pase a co přitahuje k pasu pozornost, dále krabicovité a neforemné střihy, tuhé materiály. Vhodná není midi délka sukně, která uzemňuje a rozšiřuje, ani výrazné řasení v pase.

Modifikací této postavy je sloup – velmi štíhlá chlapecká postava bez křivek. Je ideální z hlediska módních návrhářů. Platí v podstatě vše, co pro postavu obdélníku, hodí se i krátká bolerka, chanel kabátky, štoly a plédy, vše co dodá křivky a objem. Díky štíhlosti můžete po libosti vrstvit. Můžete si dovolit i větší a nadýchanější modely, blýskavé látky, třásně, volány.

Hruška

Typická „slovanská“ postava s užšími rameny, menším poprsím, štíhlým pasem a největším objemem v oblasti pozadí a stehen. Budete chtít zvýraznit ramena, dekolt a pas a naopak zamaskovat spodní polovinu.

Zvýrazněte svým modelem štíhlý pas. K tomu vám pomohou opasky, vázačky, projmutý střih. Pěkně budou vypadat i pozdrové šaty, které jemně kopírují postavu, aniž by zdůrazňovaly silnější oblasti. Zamaskovat zadek a stejna, popř. silnější kolena, pomůže sukně kolová nebo mírně do A. Sukně by měla splývat, skvělý střih je také ten, kdy se sukně rozšiřuje až postupně a dole buď kopíruje postavu, nebo je širší. Budou na vás vypadat skvěle matné a pevnější látky (taft, brokát).

Portože potřebujete dodat postavě rovnováhu zvýrazněním horní části, budou se hodit se výstřihy, které sem přitáhnou pozornost a dodají objem: lodičkový, zavinovací pod prsy, voda, s volány, širší kulatý, bardot (holá ramena), ramínka vedoucí za krk. Budou vám slušet aplikace na ramenou. Doporučujeme aspoň malé rukávky. Službu udělají balonové, zvonové, volánové nebo jinak nápadné rukávy. Můžete si dovolit ozdoby, brože, náhrdelníky.

Co nebrat: Dobrou službu vám neudělá sukně do pasu, v pase nařasená (tvoří efekt selka!), volány kolem boků, peplum, volné neforemné střihy. Nevhodné jsou kapsy a ozdoby na bocích.

Jablko

Postava, která má větší prsa a větší bříško, často i silnější paže, ale štíhlý zadek a nohy. Vaším hlavním cílem bude zamaskovat větší bříško a vytvořit pas.

Můžou pomoci zavinovací střihy a šaty s předělovou linií pod prsy a odtud dolů mírně splývající. Jen tady pozor, předěl volte až asi 5 cm pod prsy a měl by být širší. Tvar dodají také vypasované košile, saka, kabátky. Sukně by se měla mírně rozšiřovat, nejste-li moc malá, hodí se i širší. Může vám pomoci jemné asymetrické řasení, svislé linie nebo zavinování na břiše.

Výstřihy volte hlubší, ideálně do V, které prodlouží a zeštíhlí hrdlo. Lichotivý bude také hlubší kulatý i hranatý výstřih, kapka, véčko, límeček. Ruce skryjte do rukávů, bolerek, vypasovaných štíhlých kabátků. Můžete zvýraznit štíhlé nohy.

Co nebrat: Vyhněte se výraznému řasení pod prsy a rozšíření v oblasti břicha, abyste nevypadala jako těhotná. Dost často je nevhodný  empírový střih rozšiřujícíc se hned pod prsy. Nehodí se velké zdobení v oblasti hrudníku a paží – žádné balonové či 3/4 rukávy, volánky na rukávech, epolety apod. – zkrátka, co rozšíří ramena a přitáhne pozornost k pasu. Nevolte rolák ani nečleněnou hladkou plochu látky na hrudníku. Nepomohou vám upnuté střihy ani neforemné hábity.

Tento typ postavy je asi nevíc záludný, u mnoha doporučení si musíte sami vyzkoušet, jestli sedí právě vám, hodně záleží na vašich rozměrech a také provedení daného střihu. Takže zkoušejte, zkoušejte a vybírejte, dokud nenajdete ten pravý model pro vás.

Obrácený trojúhelník

Máte širší ramena, užší boky a štíhlé nohy? Pak je vaše postava ve tvaru trojúhelníku stojícího na špičce. Budete chtít navodit rovnováhu postavy, takže se pokuste odpoutat pozornost od ramen a zvýraznit spodní polovinu těla.

Ideální jsou pro vás šaty se širokou sukní a jako jeden z mála tělesných typů ji klidně můžete mít bohatě nabíranou v pase nebo na bocích. Hodí se i kapsy, nášivky, zajímavé aranže, lesklý materiál nebo aplikace, volánky kolem boků apod. Své štíhlé nohy můžete ukázat v asymetrické sukni (vpředu kratší a vzadu dlouhé). Oko přitáhnou nápadné střevíce.

Horní část bude nenápadná v hladkém živůtku, s výstřihem do véčka nebo se zavazováním za krkem. Ramena zúží i halter neck –⁠ holá ramena, výstřih těsně kolem krku a od podpaží se látka zužuje směrem ke krku. Poslouží i asymetrické řešení dekoltu.

Co nebrat: Lichotit vám příliš nebudou pouzdrové šaty a další modely s úzkou sukní. Ramena ještě více rozšíří výstřih lodička, nabírané rukávy, ale také epolety a podobné ozdobné prvky v oblasti ramen. Pokud chcete bolerko, neberte si příliš zdobené, lesklé a světlé.

Malá

Jestliže vám příroda nedopřála moc centimetrů na výšku, budete se jistě snažit vytáhnout. Prvním, co vytane na mysli, jsou samozřejmě podpatky. Určitě vyberete spoustu dokonalých, dostatečně vysokých střevíčků.

Pokud jde o svatební šaty, jděte spíš do jednodušších modelů se sukněmi maximálně střední šířky. Zvyšují svislé linie, jemnější vzory a ozdoby. Máte-li štíhlý pas, přitáhněte k němu pozornost páskem, postavu vymodelujte korzetem. Může být i vyšší pas u empírových šatů – pokud to odpovídá proporcím a typu vaší postavy. Jestli netrváte na klasických šatech až na zem, zvažte krátkou sukni.

Zahrají i drobné doplňky – rukavičky, závojíčky, čelenky a kloboučky. Krásný bude i květinový věneček, který vám přidá na výšce.

Odpusťte si příliš široké sukně a přezdobené modely, které vás zatlačí do země. Moc se nehodí ani volné beztvaré střihy. Závoj ani vlečka by neměly být nadměrně dlouhé. Pozor také na délku sukně a rukávů, aby byly přiměřené. Když si budete na sukni šlapat, nebude vám pohodlně a navíc budete vypadat jako v sukni půjčené od starší sestry.

Vysoká

Vysoká nevěsta lépe vynikne v šatech jednodušších střihů. Aktuální obliba minimalismu tak hraje ve váš prospěch. Konkrétní střihy budou záležet na tom, jaký typ postavy máte, ale rozbujelá zdobnost, stejně jako přehnaně dívčí outfit nebude to pravé. Tím ale neříkáme, abyste s vzdala zdobení úplně, naopak na vás vyniknou velké vzory a zajímavé detaily, jen je nutné trefit styl a zachovat proporce. Krásně vynikne i dlouhá vlečka či závoj.

Podpatků se nemusíte vzdávat. Ostatně přístup k této obuvi asi máte vyřešený. Je ale nutné vzít si vybrané boty na zkoušku šatů, abyste správně určila délku a nestalo se vám, že po nasazení střevíčků bude sukně krátká. Toto pravidlo platí pro všechny, ale s vysokou postavou by tato nedotaženost více vynikla a vypadalo by to, že jsou vám šaty malé.

Dejte také pozor na délku rukávů – pokud chcete dlouhé, mají sahat až k dlaním.

 

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close