22 nejkrásnějších klavírních skladeb ke svatebnímu obřadu

Klavírní skladby pro svatební obřad.

Okamžik, kdy si s vaším protějškem řeknete své ano, by měl být přiměřeně slavnostní. K vytvoření té pravé atmosféry výborně napomáhá hudba. Proto jsme se podívali, jaké skladby doporučují muzikanti, pokud se rozhodnete pro klavírní doprovod.

Klavírní skladby pro svatební obřad.

Klavír je oblíbený nástroj pro svou krásnou barvu zvuku a univerzálnost – zahrajete prakticky cokoliv a pro úplný hudební zážitek nepotřebujete žádné další nástroje, které by ho musely doprovázet. 

Klavír je romantický, a proto se pro svatební obřady velmi hodí. 

Navíc, v mnoha obřadních síních piáno je, takže vám odpadne starost se stěhováním nástroje. A kde není – nebo pro venkovní veselku – tam si vystačíte i s klávesami, které mají také kvalitní vlastnosti a klavír pro tyto účely plnohodnotně suplují.

A proč dát přednost instrumentální hudbě před zpívanou? 

  • Nebude vás rušit text a můžete se soustředit na snoubence/novomanžele.
  • Vznikne příjemné, náladové podbarvení.
  • Hodí se i k dalším fázím obřadu, kdy by se například text písně mohl tlouci s obsahem slavnostního projevu nebo slibů.
  • Je flexibilní. Když potřebujete pokračovat v obřadu, hudebník jednoduše část přeskočí a skladbu ukončí, nebo naopak část zopakuje, abyste trvání skladby prodloužili. A jde to i u nahrávky (DJ ji postupně ztiší, nebo pustí znovu od začátku).

Pokud máte za sebou první krok a rozhodli jste se pro klavírní doprovod, zbývá vybrat skladby, které zazní. A proto jsme tu my a náš seznam klavírních úprav klasických i populárních kousků, které na svých webech doporučují zkušení svatební muzikanti v Česku i zahraničí.

Klasikou nic nezkazíš

Klasické skladby jsou osvědčené, působivé a mají svou historii. Skvěle se hodí pro všechny fáze obřadu. K příchodu snoubenců, zejména nevěsty, se očekává něco opravdu výrazně slavnostního s jasným začátkem, který všechny upozorní, že už je to tady. Klasická hudba zajistí také příjemný podkres pro výměnu prstenů. A najdeme i jásavé, dynamické kusy, které doprovodí radostný odchod novomanželů.

Příchod nevěsty – Richard Wagner. Slavnostní a notoricky známá svatební skladba je okouzlující i v jemném klavírním podání. Dokonale doprovodí nevěstu na její cestě za ženichem.

Ave Maria – Franz Schubert. Jedna z nejpopulárnějších písní německého skladatele vyvolává dojetí a romantické pocity. Perfektní k příchodu nevěsty i pro navození atmosféry před samotným obřadem.

Vltava – Bedřich Smetana. Symfonická báseň Bedřicha Smetany má několik různých pasáží, které se hodí jak pro příchod nevěsty, tak i jako podbarvení obřadu či pro slavnostní odchod novomanželů. V klavírním pojetí je navíc neohraná a originální, i když se jedná o jednu z nejznámějších českých klasických melodií.

Kánon v D dur – Johann Pachelbel. Velmi populární v posledních několika desetiletích. Jemná skladba navodí cestou k oltáři romantickou a zasněnou náladu.

Air na struně G – J. S. Bach. Velmi známá barokní melodie má neopakovatelnou atmosféru. I když je určena pro strunný nástroj, v klavírní úpravě je stejně tak neodolatelná.

Preludium a fuga c moll – J. S. Bach. Slavnostní a propracovaná Bachova melodie se skvěle hodí pro svatební obřad s jeho jedinečným charakterem.

Měsíční sonáta – Ludwig van Beethoven. Jemná, zasněná klavírní skladba bude perfektním podkresem pro svatební obřad.

Svatební pochod – Felix Mendelssohn-Bartholdy. Radostná a slavnostní melodie doprovodila už nejedny novomanžele do nového života. Úprava pro klavír jí dodává zvláštní kouzlo.

Yiruma: River flows in you, Kiss the Rain. Korejský pianista a skladatel má na svědomí nejedny slzy dojetí u oltáře. Jeho skladby jsou doslova kouzelné a vybrat jednu není tak jednoduché. V naší ukázce jsou spojené hned dvě a možná s námi budete souhlasit, že z těchto skladeb je možné poskládat hudební doprovod pro celý svatební obřad od A do Z.

Kousek pop music pro hezký den

Dnes už není žádná výstřednost zařadit do obřadu hudbu populární. Oproti klasice může být více vryta ve vašich srdcích, protože určitou skladbu prostě milujete, nebo je dokonce spojená s romantickými okamžiky vašeho vztahu, a tak pro vás získává další rozměr.

Can’t Help Falling In Love – Elvis Presley.  Písni dodává kouzlo nejen sametový hlas zpěváka, ale také zamilovaný text a něžná melodie. A právě ta nejlépe vynikne v klavírním podání.

Can You Feel the Love Tonight – Elton John. Velmi krásná je píseň z filmu Lví král. Zní nejenom při svatbách, kde vyvolá doslova záplavu láskyplných pocitů.

If I Ain’t Got You – Alicia Keys. Láskyplné vyznání je pro svatební chvíle jako stvořené. Výběrem této písně pro příchod nevěsty dáte zcela jasně najevo svou lásku k partnerovi.

Perfect – Ed Sheeran a Beyoncé. Romantická svatební klasika pro cestu slavnostní uličkou. Dobře se na ni kráčí, protože má příjemné tempo a dobrý rytmus, takže určitě nezaškobrtnete.

All of Me – John Legend. Mistr milostných písní nemůže v našem výčtu romantických svatebních písní pro chvíle u oltáře chybět. A protože klavír je jeho oblíbený nástroj, buďte si jistí, že i klavírní verze této skladby bude stát za to.

Nervous – John Legend. A ještě jedna milostná pecka od Johna Legenda. Bojíte-li se, že budete při příchodu nervózní, klidně to přiznejte. Milostné rozechvění je přece v takové chvíli naprosto v pořádku.

Comtine D’un Autre Ete: L’apres Midi (Amélie z Montmartru) – Yann Tiersen. Pěkné podbarvení svatebních chvilek zajistí nesmrtelná melodie Yanna Tiersena z nedávno znovuuvedeného hitu o křehké Pařížance. 

A Thousand Years – Christina Perri. Pokud patříte mezi fanoušky ságy Stmívání, tak vás tato píseň nemohla minout. Ale zasáhla i spoustu lidí, kteří o upíří romanci neslyšeli, protože dokonale vystihuje hlubokou lásku. Díky svému rytmu a tempu je také výbornou volbou pro příchod nevěsty.

Just the Way You Are – Bruno Mars. Toužíte po pořádné dávce romantiky, ale nechcete se příliš nechat unést textem? Úprava milostného vyznání Bruna Marse pro klavír vaše dilema vyřeší.

Forest Gump – Alan Silvestri. V seznamu legendárních klavírních skladeb pro ty nejdůležitější okamžiky v životě nesmí chybět slavná melodie z filmu Forrest Gump.

Love Story – Francis Lay. O lásce pojednává film i titulní melodie s výmluvným názvem. Něžná melodie vás doslova ponese na svých křídlech, takže budete mít pocit, jako byste se k oltáři vznášela.

What a Wonderful World – Louis Armstrong. Radostná nálada a pocit štěstí z toho, že jste konečně svoji, se dokonale promítá ve slavné písni Louise Armstronga. A to i když necháte zaznít verzi bez jeho typického chrapláku a trumpety.

Nothing’s Gonna Change My Love For You – George Benson. K odchodu novomanželů se také skvěle hodí jásavá píseň oslavující vaši věčnou lásku.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close