Chcete posílat svatební pozvánky e-mailem? Víme, jak na to

Online svatební pozvánka

Řešíte dilema, jestli posílat papírové nebo elektronické svatební pozvánky a oznámení? Pomůžeme vám s rozhodnutím, kdy se vyplatí zůstat u klasiky a kdy sáhnout po moderní online variantě.

Elektronické pozvánky na svatbu
Thebalanceeveryday.com

Moderní doba si žádá moderní činy, šetření přírody je velkým celosvětovým tematem a šetření financí zase řešíte vy v rámci svatebního rozpočtu. To vše vás možná přivedlo k otázce, jestli by nebylo nejlepší rozeslat svatební oznámení a svatební pozvánky hostům e-mailem.

Kdy jsou online oznámení pro vás vhodná?

Když chystáte neformální svatbu. Elektronicky zasílaná oznámení dávají najevo, že si na přísné formality nepotrpíte. Boho či tematické svatby, pohodové veselky v kruhu rodiny a přátel, komorní nebo domácí události. Pro ty jsou pozvánky e-mailem jako stvořené.

Pokud se svatba má nést naopak v oficiálním duchu dle formální etikety, pravděpodobně ani nezvažujete jinou variantu, než svatební oznámení tištěná na kvalitním papíře. Online pozvání by se k tomuto stylu nehodilo, ba dokonce by mohlo být považováno za společenské faux-pas.

Když vám záleží na tom, aby vaše svatba byla ekologická. Pokud plánujete bezodpadovou veselku, vyhněte se zbytečným tiskovinám, které po svatbě skončí v koši, a už samotným sdílením pozvánky online podpořte svůj postoj.

Když potřebujete ušetřit finance. Grafický návrh, tisk a rozesílání pozvání jsou finančně náročné aktivity. Elektronické svatební pozvánky si můžete vytvořit sami, ať už zdarma ve free grafických nástrojích, jako je např. Canva nebo Gimp, nebo za pár korun v některé z online svatebních šablon, kde jen vyplníte své údaje. Za 5 dolarů budete mít krásné pozvánky například z Weddingchicks.com, kolem 150 Kč stojí oznámení na Vepisto.cz, velmi levné varianty nabízí Vyhodnytisk.cz. Další editory s mnoha šablonami na výběr najdete, když do vyhledavače napíšete heslo „svatební oznámení online editor“ nebo podobnou kombinaci.

Když milujete moderní technologie. Jste na internetu jako doma, pracujete v cloudu, nakupujete v e-shopech, bavíte se na síti, čtete online a platíte mobilem? Proč byste tedy neměli mít elektronická svatební oznámení? Využijte elektronické pomocníky i při samotném plánování svatby. Stáhněte si zdarma aplikaci Bride Advisor, která vám pomůže s organizací, rozvržením jednotlivých kroků či hlídáním svatebního rozpočtu, sledujte SvatebníBlog.cz a načerpejte potřebné vědomosti z e-booku Budu se vdávat! Aneb jak se z toho nezbláznit.

Elektronická svatební oznámení
Womangettingmarried.com

Co vzít při rozhodování o online oznámeních v úvahu:

  • E-mail se může zatoulat do spamu. Pokud dotyčný nereaguje, budete ho muset kontaktovat zvlášť.
  • Lidé rádi zapomínají odpovídat na e-maily, zatímco tištěnou kartičku si mohou připnout třeba na ledničku a mají ji pořád na očích. Pokud tedy posíláte jen online pozvánky, připravte se, že své RSVP reakce možná jen tak nedostanete.
  • Jsou i lidé, kteří své e-mailové schránky nekontrolují nebo dokonce ani nemají e-mail! Pokud zvete hodně starších příbuzných, může být šalamounským řešením, že těmto vybraným jedincům pošlete klasické papírové pozvánky a příbuzné, kteří e-mailem disponují, pozvete elektronicky.

Jak má vypadat elektronická svatební pozvánka?

Pokud jde o vzhled elektronického svatebního oznámení, neliší se ničím od klasického tištěného. Dbejte na to, aby byla veškerá písmena dobře čitelná a zvolte vhodný formát. Nejlepší je obrázek .jpg, který na běžné online sdílení bohatě dostačuje.

Nesmí zde chybět jména snoubenců, datum, čas a místo svatby, informace, zda dotyčného zvete na svatební hostinu, případně výzva k odpovědi. Přečtěte si více o náležitostech svatebního oznámení.

Jak elektronické svatební oznámení dostat k hostům?

Elektronicky. Nejlépe e-mailem s obrázkem v příloze. Pozvání se dá také vložit na svatební web a sdílet formou odkazu. Pokud na to jdete skutečně neformálně, můžete použít také třeba WhatsApp nebo podobnou komunikační platformu či využít sociální sítě. Zveřejněte foto na Instagramu, vytvořte soukromou událost na Facebooku nebo natočte zábavné video na TikTok.

Při posílání obrázku e-mailem si zjistěte, jaká je maximální velikost přílohy, kterou e-mail zvládne. Na zmenšení obrázku existují online nástroje na úpravu fotek. Posíláte-li odkaz, zkontrolujte si, že funguje a vede tam, kam chcete.

E-mail by měl mít zcela jasný předmět, aby ho adresát otevřel. Spojení jako „Svatební oznámení“ nebo „Pozvání na svatbu“ jsou sázkou na jistotu. Nezapomeňte také do těla e-mailu napsat aspoň pár slov, která čtenářům vysvětlí, co že to právě otevřeli. Výhodou je, že důležité doplňkové informace můžete napsat právě sem a nemusíte se jimi trápit na samotném grafickém oznámení.

Online svatební oznámení
Wedbook.com

Elektronická pozvánka a RSVP formulář s dotazníkem

Častou součástí svatebních oznámení je pozvánka na obřad a svatební oslavu s výzvou k odpovědi, zda se pozvaní události zúčastní (tzv. RSVP). V tradičním případě je vhodné kartu se zaškrtávacími políčky doplnit již ofrankovanou obálkou s nadepsanou adresou, nebo zadat jiný kontakt pro odpověď.

V případě online svatebního oznámení to můžete vyřešit prostým odepsáním na e-mail. Elegantním prostředkem je také elektronický formulář s možností výběru odpovědí na různé otázky. Takto mají odpovídající ušetřeno mnoho práce, stačí zaškrtnou jejich volbu a odeslat. A vy k tomu můžete přidat i další dotazy, například ohledně svatebního menu, alergií, jídla pro děti, ubytování nebo třeba zájem o otestování na Covid-19.

Skvěle se k tomu hodí jednoduchý a bezplatný Google formulář. Pokud to berete stylově, vytvořte si designový formulář v rámci svatebního webu.

Ospovědní formulář pro svatební hosty
Idobilingual.com

Elektronické svatební oznámení nebo svatební web?

Pokud máte na své hosty více pokynů, jako je popis cesty či ubytování, chcete jim odeslat dotazník, připravujete tematickou veselku s podrobnými požadavky na dress code nebo sestavujete online seznam svatebních darů, web se rozhodně hodí. Svatební oznámení může být na titulní straně a povede na něj odkaz, který rozešlete e-mailem.

Svatební web není nutný, pokud chystáte jen malou svatbu nebo je vše organizačně jednoduché. Pak postačí obrázek s oznámením zaslaný e-mailem, s tím, že případné doprovodné info vypíšete do tohoto mailu.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close