Svatební oznámení a pozvánky: Co na nich nesmí chybět a co je naopak navíc

Svatební oznámení, snubní prsteny

Máte pocit, že tady je přece všecko jasné? V dnešní době, kdy se stává zvykem organizovat tematické veselky, svatby na originálních místech nebo s daným dress codem, se ale hodí informovat hosty o mnoha různých věcech a hrozí, že oznámení bude přeplněné. Tiskoviny se navíc mnohdy stávají součástí svatebního konceptu, kdy vám naopak může důležité info v rámci designových požadavků vypadnout. Co tedy patří na svatební oznámení a jak jinak být s hosty v kontaktu?

Svatební oznámení
Pixabay.com

Když jste se konečně dohodli na datu a místu svatby, je třeba je také oznámit pozvaným hostům. Pro první „zabukování“ termínu se hodí co nejdříve rozeslat tzv. save the date kartičky. Ty slouží pouze k tomu, aby si vaši blízcí udělali v den vaší veselky volno a dorazili. Proto je nezatěžujeme dalšími zbytečnými podrobnostmi, které stejně mnohdy zatím ani nejsou doladěné.

Vše podstatné se potom hosté dozvědí právě ze svatebního oznámení. Takže, co na něm nesmí chybět?

Zazzle.com

Nutné minimum

Jména snoubenců. Dnes už nemusíte vypisovat formální verze vašich jmen včetně příjmení. Na uvolněných pozvánkách stačí křestní jména nebo dokonce přezdívky. Ale je základ, aby hosté věděli, na čí svatbu to vlastně mají přijít.

Místo konání. Když někoho někam zveme, musíme mu dát vědět, kam se má dostavit. Na kartičku svatebního oznámení se píše místo konání svatebního obřadu. Místo, kde se případně svatebčané setkávají před obřadem, se doladí v další komunikaci.

Datum a hodina konání obřadu. Tady není co dodat, hosté musí také vědět, kdy a v kolik hodin ta velká chvíle nastane. Opět se píše čas obřadu, pokud se hromadně scházíte dřív, sdělíte to hostům jinak.

Svatebninezbytnosti.com

Další vhodné informace

Vedle těchto nutných a základních věcí můžete své oznámení obohatit o další informace. Přímo na kartičku s oznámením můžete připsat také pozvání ke svatebnímu stolu a výzvu k potvrzení účasti, stačí zkratkou RPSV (a nezapomeňte přidat kontakt, kam mají odpověď poslat, popř. samostatnou odpovědní kartičku, které se podrobně věnujeme v další části článku).

Chcete-li zapůsobit, na kartičce můžete nechat prostor, kam se dají ručně vepsat přímo jména pozvaných. Jména hostů pak v každém případě patří na obálku. Pokud zvete jen některé členy rodiny, vypište jejich jména na obálku, aby nedošlo k nedorozumění (místo rodina Novákova tedy napište Marie a Karel Novákovi). Jestli nevíte, jak se jmenuje doprovod vašeho hosta můžete napsat např. Pavel Svoboda a doprovod.

Papira.ro

Dnešní doba umožňuje veškeré další detailní informace vypsat na webové stránky vaší svatby. Adresa webovek, pokud je máte, je také vhodnou součástí svatebního oznámení. Výhodou je, že oznámení zůstane opravdu informačně a textově minimalistické, zatímco veškeré ostatní informace shrnete na stránkách. Tam se můžete vyřádit – od podrobného popisu dress code, svatebního tématu a zajímavostí o vybraném svatebním místě, přes informace o jídelníčku a koloně svatebních aut, až po odpovědní formulář a tipy na svatební dary.

TIP: Bývá zvykem napsat na svatební oznámení nějaké motto nebo citát. Pokud se vám graficky do návrhu hodí, využijte ho k navození tématu vaší svatby. Pokud by tam ale byla tato položka navíc, s klidem ji vynechte, opravdu není nutná!

Gebauerova.com

Doplňte oznámení samostatnými kartičkami

Vlastní kartičku s pozvánkou na svatbu může doplnit samostatná kartička s pozváním ke stolu nebo na svatební party, kterou vložíte do oznámení jen pro ty hosty, které zvete na hostinu/večírek.

Další praktickou věcí, která pozvané potěší, chcete-li odpověď poštou, je odpovědní kartička. Ta obsahuje jméno hosta, zaškrtávací políčko s informací, zda přijde/nepřijde, můžete přidat také dotaz na jídelní preference (alergie apod.). Kartičku by měla doplnit nadepsaná odpovědní obálka se známkou.

Na samostatném aršíku může být také elegantně zformulovaná výzva ohledně svatebních darů nebo finančního příspěvku.

Margoandbees.com

Čemu se vyhnout

Nezaplevelujte své svatební oznámení zbytečnými detaily o účastnících a pro účastníky. Informace, že svatba je bez dětí či zvířecích mazlíčků (a tady doporučujeme formulovat strategicky a citlivě!), jaký stanovujete dress code či svatební téma, seznam hotelů a cen pro ubytování, dopravní možnosti, hashtagy a podobné, na oznámení opravdu nepatří.

Ideálním informačním médiem v dnešní době jsou už zmíněné webové stránky, nebo po potvrzení účasti napište hostům hromadný podrobný e-mail se všemi informacemi. Starším babičkám zavolejte nebo je navštivte osobně.

Styl a barvu svatby můžete již na oznámení lépe než zbytečným textem předznamenat stylem samotného oznámení – nechte si od grafika vytvořit tzv. svatební identitu, kdy všechny tiskoviny budou v jednom stylu, který bude odpovídat stylu a barevnosti celé svatby. Zkušené grafiky najdete například v aplikaci Bride Advisor. Stáhněte si ji do mobilu ještě teď, je to zdarma.

Stejně tak vynechejte své telefonní číslo, pokud nechcete být zavalení dotazy na to či ono nebo radami, jak máte svoji svatbu pojmout. Nutné nejsou také vaše adresy, pokud vyloženě netoužíte po tom, aby vám do schránky chodily gratulace.

Ať už nakonec svatební oznámení pojmete jakkoliv, myslete hlavně na to, že pozvaným mají poskytnout základní a přehledné informace, abyste mohli společně oslavit váš nejkrásnější den.

Elegantweddinginvites.com

 

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close