DIY svatba: co zvládnete sami a na co si raději najmout profesionála

Svatba, ženich a nevěsta

Ať už rádi tvoříte nebo vás motivuje představa finanční úspory, možná zvažujete, že velkou část svatebních příprav zvládnete vlastnoručně. Připravili jsme proto pro vás přehled, kdy se vyplatí vzít věci do vlastních rukou a kdy je lepší se spolehnout na profesionálního dodavatele.

Svatební dekorace
Unsplash.com

Svatební tiskoviny, drobné dekorace, květinovou výzdobu, líčení nevěsty, fotografování, svatební koláče nebo obsluhu na hostině… To vše můžete s trochou snahy zvládnout sami, případně s pomocí příbuzných, sousedů či přátel. Vše má však své pro a proti.

DIY svatba: pro a proti

Pro vlastnoruční výrobu mluví v řadě případů finanční úspora, o tom žádná. I když, pokud v daném oboru tápete, nevíte, kde shánět levně materiál nebo potřebujete nejprve mnoho zkušebních pokusů, je možné, že ve výsledku zase tak moc neušetříte. Vybírejte proto obezřetně, do čeho se pustíte.

Svatba, ženich a nevěsta
Pxhere.com

Pro – je to zábava. Jestliže tvoření, pečení nebo vázání květin milujete vy nebo někdo z vašich blízkých a jsou v tom opravdu dobří, nenechte se brzdit a směle se pusťte do toho, co je vašemu srdci blízké.

V minulosti dokonce společné svatební přípravy sbližovaly komunitu. Žijete na venkově a máte dobré sousedské vztahy? Spolehněte se na vzájemnou výpomoc, může z toho vzejít perfektní veselka, jaou měla třeba naše nevěsta Lenka.

Proti svépomocné svatbě mluví čas. Když si většinu věcí objednáte nebo koupíte, ušetříte hromadu času, který můžete využít jinak.

Nevýhodou může být také méně profesionální výkon, pokud v dané oblasti nemáte zkušenosti.

Jak se tedy rozhodnout, co poptat a co zvládnete sami? Stanovte si priority. Kde trváte na dokonalosti, objednejte si profíka. Například z naší mobilní apky Bride Advisor. Je ke stažení zdarma a nejen, že vám dodá přehled kontaktů, ale také pomůže s plánováním a můžete si tam jasně poznamenat, kdo bude co dělat.

Nevěsta
Pixabay.com

Zelená pro DIY projekty

Jmenovky. Chcete dodat své svatební hostině osobní dotek? Napište jméno každého hosta krasopisně na lísteček z ručního papíru, pergamen, oblázek, sklíčko, list apod., v souladu s hlavním motivem vaší svatby.

Dekorace na svatební hostinu/obřad. Jakékoliv tvoření, které je vám blízké, zde můžete uplatnit. Vázičky, svícínky, kamínky, textilie, umělé květiny či přírodní dekorace mohou vytvořit krásná zátiší. Je na vás, jestli je jen naaranžujete, nebo i vytvoříte.

Prostírání tabule. Nádobí a příbory nechte na restauraci (nebo cateringové službě), ale klidně si sami vymyslete, jak prostřete, a potom to zrealizujte. Sjednoťte vše s vašimi jmenovkami a dekoracemi sálu a dotáhněte prostředí k dokonalosti.

Svatební tabule
Pxhere.com

Dárečky pro hosty. Zabalte do ozdobných krabiček něco na zub, připravte malou památeční kytičku do květináčku (hitem jsou sukulenty) opatřeného osobním věnováním, rozlejte do dekorativních lahviček váš oblíbený nápoj, vyrobte mýdélko, svíčku nebo čokoládku. V tomto směru se můžete opravdu vyřádit a své kreativitě popustit uzdu.

Potřeby pro svatební zábavu. Vyrobte si dekorace do fotokoutku, svatební strom nebo vyzdobte knihu hostů.

Vývazky. Tady není o čem diskutovat, večerní příprava s družičkami je pěkná tradice.

Svatební koláče nebo cukroví. Tradiční je také společné pečení svatebnch zvacích koláčů nebo cukroví. Pokud vás pečení baví, máte na pomoc regiment ochotných a šikovných rukou a chcete si to společně užít, jděte do toho.

Svatební cukroví
Unsplash.com

Najměte si profíka

Svatební šaty. Pokud zrovna nejste profesionální švadlena, asi vás ani nenapadne ušít si svatební šaty. A i kdyby ano, pořád je tu tradice, že nevěsta si nemá své svatební šaty šít sama, aby si nezašila cestu ke štěstí. Jiné rčení pak říká: „kolik píchnutí jehlou, tolik slz“. Tak raději neriskujte.

Svatební dort. Podle zvyklosti se jedná nejen o zákusek, ale i o jistý druh dekorace. Mnohé svatební dorty jsou úplná umělecká díla, jejichž příprava vyžaduje kromě umu i velké množství času. A nastávající nevěsta má obvykle hromadu jiných povinností, než aby sama pekla… Pokud ale máte sousedku, jejíž díla se vyrovnají výtvorům nejlepších cukrářů, najměte si klidně ji.

Svatební dort
Unsplash.com

Květiny. Platí v podstatě totéž, co u dortu. Vytváření živých dekorací je časově náročné a vyžaduje zkušenosti. Profesionální floristka navíc vytvoří promyšlený a souladný koncept, a také zajistí, aby květiny vydržely svěží celý den. Ale opět: pokud je floristika vaším hobby a jste v tom opravdu dobrá, můžete to zkusit. Specifický případ je, pokud toužíte po přírodní kytici z tuzemských květů. Na některých květinových farmách si můžete kytky vlastnoručně natrhat a poté uvázat. V tom případě se z toho může stát hezká předsvatební aktivita.

Vlasy a líčení. Chcete své předsvatební chvíle strávit jen s nejbližšími a umí vaše kamarádka skvěle česat a líčit? Využijte toho. Ale jestli chcete vypadat neobyčejně, nádherně a upraveně – a to po celý den – zvažte svěřit se do rukou odbornice. Měla by mít takové přípravky a znalosti, díky kterým váš účes i nalíčení vydrží po celý den, a k tomu umí nalíčit tak, abyste vypadala krásně naživo, na fotkách i na videu.

Fotografie a video. Když se nám čtenářky svěřují, co by udělaly jinak, v mnoha případech litují, že neměly toho nejlepšího fotografa nebo kameramana. Protože kytici usušíte nebo vyhodíte, pozvánky se založí, dárečky rozdají, vlasy rozčešou a make-up odlíčí, ale foto/video záznamy zůstanou. Když máte na polovině fotek zavřené oči a na druhé dvojitou bradu, moc se vám nebude chtít na ně koukat, ani nevyvolají tu pravou vzpomínku. Zato s krásnými fotkami můžete svůj den prožívat zas a znova.

Svatba, družičky, fotograf
Unsplash.com

Zdroj úvodní fotografie: Pxhere.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close