Jak a kam si naplánovat svatební cestu na podzim. Líbánky v exotice i wellness v Česku

Líbánky na podzim

Máte podzimní veselku a plánujete hned po ní svatební cestu? Přinášíme pro vás pár tipů, jak vše zvládnout v pohodě, a také inspiraci na ta nejromantičtější líbánková místa.

Líbánky na podzim
Unsplash.com

Plánování svatební cesty si žádá čas a energii. Pokud chcete, aby byla stejně vydařená jako vaše svatba, potřebujete začít brzy a vše si dobře promyslet. Pohodlnou možností je angažovat agenturu, která se na organizování novomanželských pobytů specializuje. Například Svatební cesta nebo Svatební pobyty a mnohé další. Svatební cestu vám zařídí také běžná cestovní kancelář. Pokud kupujete normální zájezd, zeptejte se, jestli nemají nějakou novomanželskou akci, slevu apod.

Nebo si cestu zorganizujte sami podle našich doporučení:

  • Začněte včas. Získáte tak levnější letenky a především rezervu vše v klidu zařídit. Nezapomeňte, že budete souběžně řešit také svatbu a už ta sama vám zabere velkou spoustu času. Tak si dobře rozvrhněte síly.
  • Vyberte vhodné načasování. Pokud chcete jet hned po svatbě, bude vlastnoruční plánování náročnější. Možná si raději dáte nějaký ten týden pauzu a začnete organizovat, až si zvyknete na manželský život, nebo si dokonce naplánujete cestu až na první výročí. I to jsou možnosti.
  • Domluvte se, co chcete na líbánkách dělat. Jste fandy turistiky a dobrodružství, nebo vás raději láká odpočinek na pláži pod palmami? Důležité je, abyste si cestu užili, nepouštějte se tedy do něčeho, co vás nudí či naopak vyčerpává jen proto, že taková je všeobecná představa, jak by lidé měli svatební cestu trávit.
  • Dávejte všem vědět, že objednáváte líbánky. Často dostanete od dodavatelů nějaký bonus nebo slevu.

A co dělat, abyste si svatební cestu užili a odnesli si ty nejkrásnější vzpomínky?

  • Zajistěte si drobná potěšení, jako láhev šampaňského, snídaně na pokoj, párová masáž či romantický výlet. Připravte pro svůj protějšek drobná milá překvapení.
  • Podělte se s místním personálem o to, že jste novomanželé, budou k vám možná pozornější a sami nabídnou nějakou drobnost jen pro vás.
  • Založte novou manželskou tradici. Třeba každodenní (nebo alespoň víkendovou) společnou snídani, procházku po večeři, páteční tanec… Vyberte si skladbu svých líbánek, která vám vždy, když ji uslyšíte, připomene první týdny po svatbě. Ochutnejte jídlo nebo koktejl, které se stanou připomínkou vaší svatební cesty.
  • Vypněte mobily, e-maily a sociální sítě a věnujte se jen a pouze jeden druhému. Mobil vám může sloužit jen jako foťák či přehrávač romantické hudby.

Proč je dobrá svatební cesta právě na podzim?

Podzimní příroda je prostě nádherná. Na mnoha místech vás čekají příjemnější teploty než na vrcholu léta – proto se podzimní líbánky mimořádně hodí na turistiku nebo na poznávání romantických měst. Užijete si lázeňské a wellness procedury, které jsou v létě více únavné. Je to období mezi letní a zimní sezónou, takže dost často ušetříte za ubytování.

Mírnou nevýhodou je, že pokud vás lákají spíš pláže, budete muset za teplem do exotiky. Což je ale v případě svatební cesty stejně skvělé řešení, a navíc, mnoho oblastí je právě na podzim velmi příjemných.

Kam se na podzimní svatební cestu vydat?

Líbánky v Česku

Jestli raději zůstanete u nás, poznávejte městečka, otevřené hrady či muzea, nebo si vyšlápněte na hory. Dočkáte se často mezisezónních volnějších kapacit, výhodnějších cen a více pozornosti od místních, takže se nezřídka dozvíte i něco navíc nebo se dostanete někam, kam se na vrcholu turistické sezóny běžní turisté nedostanou.

Jako ideální líbánková aktivita se nabízí wellness pobyt. Ať si vyberete lázně nebo wellness hotely, budete se cítit jako v ráji. Často nabízejí kratší romantické pobyty pro dva s lahví šampaňského a relaxačními procedurami v ceně. A mezitím můžete prochodit okolí a vyzkoušet místní gastronomii.

Tipy na wellness svatební cestu:

Hluboká – hotel Podhrad. Luxusní hotel Podhrad s depandancí Knížecí dvůr nabízejí nádherné ubytování s vynikajícím jídlem, příjemným wellness i golfovým vyžitím pod jednou střechou. Navíc co by kamenem dohodil od proslulého zámku Hluboká. Uspořádají vám tady celou svatbu nebo si můžete objednat relaxační pobyt na uvolnění prožitého stresu.

Líbánky - hotel Podhrad Hluboká
Hotel-podhrad.cz
Líbánky - hotel Podhrad Hluboká
Hotel-podhrad.cz
Líbánky - hotel Podhrad Hluboká
Hotel-podhrad.cz

Vysočina – Líšenský dvůr. Historická budova doplněná moderními chalety (samostatné domky), krásně zrekonstruované pokoje v čistém skandinávském stylu, příjemné wellness, koně a cyklo-, pěší i běžkoturistika všude v okolí. To je Líšenský dvůr v CHKO Žďárské vrchy. Můžete zde mít svatbu v upravené stodole nebo líbánkový pobyt.

Líbánky - Líšenský dvůr
Lisensky-dvur.cz
Líbánky - Líšenský dvůr
Lisensky-dvur.cz
Líbánky - Líšenský dvůr
Lisensky-dvur.cz

Kroměříž – La Fresca. Kouzlený hotel s historickou atmosférou přímo na náměstí malebného města Kroměříže nabízí ubytování pro dva i svatební oslavy. Ubytují vás v pohodlném pokoji s výhledem na náměstí, ohřejete se v infrasauně pro dva, pokocháte se krásami památek zapsaných na Seznamu světového kulturního dědictví Unesco.

Líbánky - Kroměříž
Lafresca.cz
Líbánky - Kroměříž
Lafresca.cz
Líbánky - Kroměříž
Lafresca.cz

Mariánské Lázně – Chateau Monty Spa Resort. Vychutnejte si relax a lázeňský pobyt se vším všudy. Půvabné město, léčebné prameny a lázeňský společenský život jen 10 minut od luxusního, pohodlného ubytování ve více než sto let starém hotelu se secesním interiérem a širokou nabídkou wellness i léčebných služeb. To je hotelový resort Chateau Monty, který se nachází uprostřed lesoparku s nádherným výhledem na město.

Líbánky - Mariánské Lázně
Montymarienbad.com
Líbánky - Mariánské Lázně
Montymarienbad.com
Líbánky - Mariánské Lázně
Montymarienbad.com

Moře

Svatební cesta - Maledivy
Maledivy – Unsplash.com

V chladnějších měsících roku budete muset za teplem a vlnami vyrazit trochu dál. Nádherně romantické jsou tradiční lokace jako Maledivy, Bali, Zanzibar, Thajsko nebo Emiráty.

Pokud vás láká trocha dobrodružství a rádi si i zasportujete, zkuste méně známé, zato však turismem nedotčené Kapverdy v Atlantském oceánu. Po celý rok tu mají teploty mezi 24 a 29 °C, v listopadu začíná období sucha, které trvá až do března. Také tu v tomto období docela fouká, což milují surfaři, protože si můžou užívat pořádné vlny.

V Evropě chytíte příjemné klima ještě v listopadu třeba v Portugalsku, Andalusii nebo na Sicílii. Na koupání už to sice nebude, ale přímořská atmosféra zůstává.

Poznávačky

Svatební cesta na podzim - Benátky
Benátky – Unsplash.com

Prakticky synonymem pro romantiku je Itálie. Ať si vyberete Řím, Neapol, Florencii nebo Benátky, nikdy neprohloupíte. V Benátkách doporučujeme zajistit i ubytování, protože teprve po večerním odjezdu jednodenních turistů si naplno vychutnáte jejich skutečné kouzlo.

Městem milenců je samozřejmě Paříž, okouzlující je také Kodaň. Ale nemusíte jen na západ od našich hranic, navštivte třeba krásný polský Krakov nebo maďarskou Budapešť, kde na vás vedle historie a architektury čekají také slavné lázně.

Turistika

Svatební cesta na podzim - Skotsko
Skotsko – Unsplash.com

Chcete se procházet ruku v ruce přírodou a nechat se unášet dechberoucími výhledy a dramatickými panoramaty? Naplánujte si turisticky laděné líbánky. Úchvatnou přírodu nabízí Skotsko, Tatry či severní Norsko těsně předtím, než zde začne padat polární noc. Nechte se okouzlovat nádherným přírodním divadlem v podobě polární záře.

Víte, že úžasnou destinací pro milovníky dlouhých procházek jsou Kanárské ostrovy? Sopečné pohoří nabízí krásné traily a další přírodní krásy, a také příjemné teploty kolem 24 °C a oproti létu slabší vítr, takže se i vykoupete.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close