Jako z doby rytířů. Svatba na středověkém hradě naplní všechny vaše romantické představy

Svatba na hradě

Sníte o době galantních rytířů a něžných princezen? Převtělte se do takového zamilovaného páru a řekněte si ano v obklopení středověkých zdí. Vybrali jsme tři zajímavé hrady, které stojí za to.

Svatba na hradě
Unsplash.com

Svatba na hradě je oblíbená klasika, ale oproti přeslazenému zámku rustikálnější, dýchající příběhy a dějinami. Vyplní sny o hrdinských činech, krásných dámách, minnesängrech a křížových výpravách.

Pokud milujete estetiku kamene a dřeva, takový hrad bude vašemu vkusu doslova lahodit. Prožijete svůj důležitý okamžik na místě se silnou atmosférou. Získáte nádherné pozadí pro svatební fotky. A v řadě případů taky skvělou akustiku, takže si ještě lépe vychutnáte svatební hudbu.

Česko je hradů plné. Ať už se jedná o dochované paláce, zříceniny v různém stádiu zachování a rekonstrukce nebo o napodobeniny z počátku 20. století. Nabízejí svatby na nádvoří pod širým nebem, ale také v hradních kaplích nebo sálech. Svatbu zde můžete pojmout tradičně i tematicky, když se sami obléknete s odkazy na středověkou módu. Letos tomu nahrávají třeba dlouhé rukávy s prodlouženými cípy až na zem, které se těší velké přízni paní svatební módy v posledních sezónách.

Tip: Seznamte se s možností svatby na hradě Šternberk, na hradě Rabí nebo na okouzlujících zříceninách.

Kdy se svatbě na hradě vyhnout?

  • Pokud chcete rozhazovat konfety nebo rýži. Mnoho hradů je kulturní památkou, kde takové jednání nedovolují. Ostatně, stejně jako extravagantní výzdobu.
  • Jestliže se bojíte o své podpatky nebo máte postarší příbuzné. Křivolaký a zaoblenými kameny dlážděný povrch nádvoří a uliček vám nebude sloužit.
  • Když potřebujete vy nebo někdo z hostů dojet až na místo. Nejeden hrad se nachází na odlehlém místě, kde je velmi špatný příjezd autem, nebo si musíte dokonce vyšlápnout pěšky.

Pokud je pro vás některá z těchto tří věcí důležitá, určitě se na ni na úvodní schůzce nezapomeňte zeptat.

Klidná romantika: Švihov

Gotický hrad s renesančními prvky Švihov křivolakou historii. Za Třicetileté války odolal dvěma nájezdům Švédů a poté se dostal do skupiny hradů, které císař Ferdinand III. vybral ke zbourání, aby se v něm neusadili loupeživí rytíři. Přišel o vodní příkopy a opevnění, ale nakonec se rozhodnutí o demolici podařilo zvrátit a sloužil svým majitelům jako sýpka. Ve dvacátých letech 20. století došlo k prvním opravám zříceniny, rekonstrukce potom pokračovaly až do 60. let.

Svatba na hradě
Hrad-svihov.cz

Dnes vám nabízí možnost krásného romantického svatebního obřadu ve starobylých kulisách.

Pro venkovní obřady mají k dispozici parkán nebo louku za hradem. Když vám nebude přát počasí, můžete se vzít uvnitř v historickém tanečním sále nebo v hradní kapli, kde se odehrávají především obřady církevní. Výjimečně tam ale lze mít i obřad civilní.

Nejnovějším místem pak je sál ve špýcharu, kam se vejde až 150 hostů. Má samostatný vchod z nádvoří, takže tam máte zaručeno soukromí odděleně od běžných návštěvníků hradu. A navíc je tento prostor, na rozdíl od zbytku hradu, bezbariérový.

Svatba na hradě
Hrad-svihov.cz, foto Viktorie Kuzmová
Svatba na hradě
Hrad-svihov.cz

Praktické:

  • hrad spadá pod matriku města Švihov, ale nemusíte to řešit, termín svatby vám totiž na matrice domluví přímo zástupci hradu
  • za pronájem zaplatíte poplatek dle aktuálního ceníku
  • v ceně je pronájem prostor včetně přípravy a úklidu, pomoc pracovníků hradu při obřadu, hudba nebo ozvučení sálu, svatební výzdoba, přípitek, malý dárek na památku a možnost focení v interiéru a exteriéru hradu
  • svatbu je nutné si domluvit nejméně 30 dní před termínem, aby se vše stihlo zorganizovat a domluvit
Svatba na hradě
Hrad-svihov.cz

Kapacita:

  • Parkán – 80 osob
  • Louka za hradem – neomezeně
  • Taneční sál – 60 osob
  • Hradní kaple – 30 osob
  • Špýchar – 150 osob

Reprezentativní elegance: Kunětická Hora

Nejpozději v druhé polovině 14. století stál na Kunětické hoře v Polabí rozsáhlý hradní komplex a je možné, že už v té době mu bylo kolem sta let. Je to tedy skutečný posel z mlžného středověku. Známý je jako opěrný bod husitských bojovníků, největší rozkvět potom zaznamenal pod Pernštejny v 16. století. Poté však upadal a až počátkem 20. století byla zahájena velká rekonstrukce tehdejší zříceniny do dnešní podoby.

Svatba na hradě
Hrad-kunetickahora.cz
Svatba na hradě
Hrad-kunetickahora.cz

Kuňka snoubencům nabízí tři místa pro obřad: uvnitř rytířský sál s nádhernou sklípkovou (diamantovou) klenbou a vitrážovými okny, venku terasu hradního nádvoří s kamenným oltářem a pro církevní obřady kapli sv. Kateřiny. Součástí areálu jsou okouzlující místa pro svatební fotografie.

Svatba na hradě
Hrad-kunetickahora.cz

Praktické:

  • civilní obřad si nejdříve domluvte na matrice v Pardubicích, církevní pak na farnosti v Sezemicích
  • za použití prostor k obřadu musíte uhradit poplatek dle aktuálního ceníku zveřejněného na webových stránkách hradu
  • v ceně je svatební a květinová výzdoba, dekorace a slavnostní přípitek, zvlášť si hradíte například živou hudbu, kterou si zajištujete sami, ale pracovníci na hradě vám doporučí osvědčené umělce
  • parkování u hradu je povoleno pro omezený počet aut, tedy pro snoubence a jejich nejužší doprovod (například svědky, rodiče nebo nejstarší či hůře pohyblivé příbuzné tak snadno přivezete skoro až na místo)
  • na obřad máte 60 minut včetně příchodu a odchodu
  • na webu najdete také pevně vymezené svatební termíny

Kapacita:

  • rytířský sál – 60-80 osob
  • terasa – 50 osob plus další na nádvoří
  • kaple – 20-30 osob

Moderní luxus: Kunzov

Hrádek Kunzov je volbou pro ty, kdo milují historické prostředí, ale nechtějí se omezovat přísnějšími podmínkami a menším komfortem starých památek a rádi by prožili celý svatební den na jednom místě. Tady totiž mají prostory pro svatební obřad, hostinu i nocleh.

Svatba na hradě
Facebook.com/hradkunzov

Novogotický areál sloužící jako letní sídlo si nechal vybudovat Antonín Kunz z Hranic na začátku 20. století, je to tedy stavba sice relativně novější, ale atmosférou si se skutečnými středověkými monumenty nijak nezadá. Od roku 2007 patří mezi kulturní památky.

Svatba na hradě
Facebook.com/hradkunzov
Svatba na hradě
Facebook.com/hradkunzov

Obřad se obvykle odehrává v zahradě, pro deštivé dny je k dispozici romantický altánek. Hostiny jsou v Hradním paláci a ubytují vás v některém z luxusních apartmá nebo domků. Odpočinete si ve wellness, nádherné fotky uděláte v interiéru i exteriéru, například u umělé jeskyně se studánkou a jezírkem, u velkých zahradních šachů nebo soch.

Svatba na hradě
Facebook.com/hradkunzov

Praktické:

  • hrádek spadá pod matriku města Hranice
  • v ceně za exkluzivní pronájem je hradní zahrada na obřad, plně vybavený Hradní palác na hostinu, veškerý inventář na obřad (stoleček, dekorace, židle) i hostinu (stoly, židle, nádobí), dekorace, dětský koutek, lounge, bazén, parkoviště, dataprojektor, a dokonce i 120 minut wellness pro novomanžele a ubytování se snídaní ve všech apartmá a domcích
  • k dispozici vám bude svatební koordinátorka, která s vámi zařídí vše potřebné

Kapacita:

  • hostina – až 160 osob

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close