Dodržte dress code. Víme, jak se obléknout, když jste pozvaní na svatbu

Dress code pro svatební hosty

Přistálo ve vaší schránce pozvání na svatbu? Výborně, skvěle se bavte! Než se ale vydáte do víru svatebních oslav, promyslete si, co si vezmete na sebe. Přinášíme pár pravidel, která platí pro dress code svatebních hostů.

Dress code pro svatební hosty
Brides.com

Svatba je slavnostní událost, a proto vyžaduje také slavnostní oblečení, jež význam celého dne zvýrazní. Svým oblečením vyčnívají ženich a nevěsta, pro hosty pak platí několik pravidel.

  • Vynechte bílou barvu, abyste nezastínili nevěstu (případně i ženicha). Výjimkou je situace, kdy vás snoubenci ve svatební pozvánce výslovně požádají, abyste přišli v bílém.
  • Neoblékejte se honosněji, než snoubenci.
  • Odpusťte si přehnanou extravaganci a nápadné doplňky či účesy, nejste dnes v hlavní roli. Pozor také na příliš odhalující šaty.
  • Vyhněte se šatům a barvám podobným oblečení družiček, pokud víte, co budou mít na sobě. Vodítkem můžou být barvy na svatebním oznámení, nebo se prostě zeptejte.
  • Pamatujte, že se jedná o slavnostní událost, rifle a triko s obrázkem nechte doma.
  • I když jste pozvaní jen na večerní party, uvědomte si, že nejdete do klubu, flitry nejsou to pravé. Buďte na úrovni.
  • Myslete také na vhodnou obuv, šperky a doplňky. Tenisky a batoh dnes opravdu ne. Stejně tak zvolte příjemné líčení odpovídající dress codu.
  • Respektujte stanovený dress code, co do formálnosti. A pokud možno se přizpůsobte i požadované barevnosti či tématu. Svoje dotazy se nebojte konzultovat se snoubenci. Jde o jejich den a jistě jim chcete udělat radost.

Co na to etiketa

Z hlediska etikety existuje řada možností, jak pojmout dress code na svatbě. Všeobecně uznávané pojmy stanoví různé stupně formálnosti. Pomůžeme vám se v nich vyznat.

Dress code pro svatební hosty
Rockymountainbride.com

White-Tie

Nejformálnější možný styl svatby, od mužů vyžaduje frak se šosy, bílou košili, bílou vestičku a motýlka. Dámy mají mít slavnostní, okázalou plesovou róbu v délce až na zem a slavnostní šperky. V našich podmínkách se s ní příliš často nesetkáme.

Black-Tie

Velmi formální, obvykle se tento dress code využívá pro slavnostní večerní události. Pánové by si měli obléknout smoking, černou vestičku a motýlka. V létě lze vzít k černým smokingovým kalhotám také bílé sako. Dámy mají mít formální dlouhé večerní šaty, možností je také elegantní kalhotový kostým.

Vidíte-li na pozvánce Creative Black-Tie, držte se stejných pravidel, ale nemusíte být tak konzervativní, klidně například místo bílé košile zvolte černou nebo oblékněte nápadnější šaty.

Dress code pro svatební hosty, co si obléknout na svatbu
Stylemepretty.com

Formal/Black-Tie Optional

O malý krůček méně přísný styl. Vhodné jsou dlouhé společenské šaty, ale přijatelná je i délka nad kotníky a formální koktejlky ke kolenům. Pro pány je možností jak smoking, tak i formální tmavý oblek.

Cocktail (Cocktail Chic)

Při tomto dress codu by měli muži přijít ve společenském obleku, který může být i světlý, jestliže se akce koná před 18. hodinou, což svatba obvykle je. Pro dámy jsou vhodné elegantní koktejlové šaty a boty s podpatky, společenský oblek nebo overal.

Co si obléknout na svatbu, dress code
Marthastewartweddings.com

Semi-Formal (Dressy Casual, Smart Casual)

Poloformální dress code klade na hosta větší nároky, musíte vybalancovat stupeň formálnosti. Nesmíte být příliš ležérní, ale ani až moc slavnostní. Vodítkem je také doba, kdy se akce koná. Na večer volte tmavší a slavnostnější outfit, na den se hodí i světlé barvy. Pro ženy jsou dobrou volbou malé černé, jiné elegantní krátké šaty, vhodná je i společenská sukně a slavnostní top. Pánové budou v pohodě ve společenském obleku s kravatou.

Festive (Garden Party)

Pomalu se dostáváme k méně okázalým stylům dress code. Tento druh je hravý, můžete zvolit letní či společenské šaty v odvážnějších barvách a zajímavé doplňky, pánové mohou vzít odpolední oblek nebo kalhoty se sportovním sakem a mají možnost projevit se barvou kravaty a kapesníčku.

Jak se obléci na svatbu
Weddingsathyatt.com

Casual

Ležérní styl pro neformální svatby. Dámy mohou mít letní šaty, sukni s topem i overal, pánové látkové kalhoty s košilí nebo polo trikem, které lze doplnit sportovním sakem. Kravata není nutná. Ale pozor, sportovní a volnočasové oblečení, džínsy a tenisky ani u tohoto stylu nejsou vhodné. Casual oblečení bude oblíbené u svateb venkovských, v boho stylu, odehrávajících se v přírodě.

Dress code pro svatební hosty

Specialitky pro zamotání hlavy

Někdy to svým hostům snoubenci pořádně zavaří, když přijdou například s komplikovaným svatebním tématem nebo naopak zavelí, aby oblečení nikdo neřešil.

Dress code určující barvu či téma

V případě žádosti, abyste přišli v nějaké barvě či je svatba laděná do určitého tématu, respektujte přání snoubenců. Nejste-li si něčím jisti, poraďte se s nimi.

Žádný dress code

Pokud na pozvánce nenajdete žádný stanovený dress code, oblékněte se společensky, chybu neuděláte se styly jako semi formal nebo festive, koná-li s svatba třeba na louce, nejspíš bude povolen i casual styl. A opět zopakujeme základní „poučku“: když si nejste jisti, zeptejte se snoubenců.

Může se také stát, že nevěsta se ženichem napíšou, abyste přišli tak, jak se obklékáte obvykle (Come As You Are). I v tom případě se snažte o „slušné“ oblečení.

Ať už však na pozvánce stojí cokoliv, vždy se řiďte krom společenských pravidel také tím, abyste se v oblečení cítili příjemně a svatbu si náležitě užili.

Dress code pro svatební hosty
Brides.com

Zdroj úvodní fotografie: Brides.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close