Svatba laděná do čistě bílé barvy? Má překvapivé kouzlo a eleganci

Vybíráte právě klíčovou barvu pro vaši svatbu? Nemůžete se rozhodnout mezi bledě modrou, pudrově růžovou nebo smaragdovou? A co takhle čistě bílá? Tato barva přináší svá úskalí, ale také nevšední efekt. Pojďte se inspirovat.

Bílá barva ke svatbě neodmyslitelně patří. Vyjadřuje klasickou eleganci, nadčasovost, čistotu a lehkost. Bílé šaty pro nevěstu se staly tradicí v 19. století, kdy se takto oblékla britská královna Viktorie při své svatbě, na znamení své královské vznešenosti a nevinnosti. No, a protože královny a princezny udávaly módu už tehdy, trend bílých šatů se rychle rozšířil do celého světa.

Nevěsta se k bílým šatům může doladit bělostnou kyticí i střevíčky, závojem či ozdobami do vlasů. Přijde tak sice o možnost barevných akcentů, ale kouzlit s detaily se dá i v tón v tónu!

Ženich může jít také v bílém obleku, popř. zvolit jemné odstíny, jako je krémová či jemně šedivá.

Celobílá svatba se hodí nejlépe na horké léto, nebo pak do sněhové zimy, kdy navíc využijete různé plédy či kožešiny a vyhrajete si s vrstvením. Naopak pokud vás láká doba blátivého podzimu, zřejmě pro vás budou atraktivnější jiné barvy a o bílé byste ani neuvažovali.

V bílém jen nevěsta?

Toužíte-li doladit do bílé barvy nejen sebe jako nevěsta, ale i ostatní účastníky svatby, narazíte na jeden háček. Slušnost velí, že v bílém by v tento den měla jít pouze nevěsta, aby ji nikdo nezastínil. Pokud tedy budete chtít takto obléknout i maminky, svědky a svědkyně, družičky či dokonce i ostatní hosty, měli by zvolit takové modely, aby bylo nad slunce jasnější, kdo je tou hlavní ženou dne.

Maminky v klasickém kostýmku to mají jednoduché. Družičky mohou mít krátké šaty, kalhotový kostým nebo šaty sice dlouhé, ale diametrálně odlišné od nevěsty. U té je vhodné, když vybere model okázalejší, aby se od zbytku ženských účastnic svatby skutečně odlišila a vynikla.

Vyřešit to můžete také jinými odstíny – champagne apod., kdy celkové dojem bude stále bělostný a možná i zábavnější.

Muži mohou jít v bílých, béžových či jemně šedých tónech, v létě se doladit třeba slamákem nebo kloboukem typu Fedora.

Dekorujte a rozzáříte svou veselku

Pokud jde o dekorace, nabízí se nekonečně možností. Krásná bude jednoduchá klasická elegance, stejně jako shabby chic nebo romantický styl. Drobnou nevýhodou jednobarevné svatby je, že nevěsta nemůže vyniknout na barevném pozadí. Aby nevypadala jako součást dekorace, přizpůsobte zdobnost mísnosti: má-li nevěsta bohatě zdobené šaty, zvolte výzdobu jednoduchou, minimalistickou. A naopak, chce-li mít kolem sebe hodně dekorací, drapérie, krajky a různé drobnosti, budou skvělou volbou jednoduché šaty.

V bílé kompozici využijete perličky, kamínky, balónky a různé drobné předměty. Atmosféru vytvoří svíčky a světelné řetězy. Dojem nemůžete ovlivňovat barvami, využijte tedy odlišné textury, velikosti či materiály.

A chybět nemohou různé efektní drapérie.

Na slavnostní tabuli vynikne minimalismus a zářivé nádobí i ubrousky. Zkuste zjistit, jestli může být i obsluha laděná do barvy.

Do karet vám hraje svatební dort a sladký bar. Tady je možností spousta a bude jednoduché vše v bílé zajistit.

Velké možnosti nabízejí květiny. Bílých květů je hodně a můžete je mezi sebou nápaditě kombinovat, popřípadě je doplnit zelení. Takové eukalyptové listy jsou teď hodně populární. Barevnost nijak zásadně nenaruší a přitom přinesou žádaný akcent v záplavě bílé.

Nezapomeňte na pozvánky a další tiskoviny. Čistě bílou mohou ozvláštnit trojrozměrné efekty na papíru, pečetě, akryl nebo průsvitný papír.

Na co si dát pozor, když chcete bílou svatbu

Asi největším oříškem u bílé svatby bude oblečení.

  • Rozhodnete-li se do akce zapojit i hosty a předepíšete pro ně dress code v bílé barvě, upozorněte je včas. Bílé oblečení lidé mnohdy nevlastní, tak ať mají prostor na nákupy.
  • Do pozvánky můžete připojit i vzorové skupinové foto pro inspiraci. Informujte hosty, jestli je povolená slonovinová, krémová a podobné odstíny, připomeňte jim boty atd.
  • Bílá je sice krásná, ale může být zrádná – prosvítá. Pozor hlavně v létě a pokud máte svatbu na louce, kde za vámi bude zářit sluníčko. Nikdo nechce, aby všichni viděli, co skrývá pod šaty.
  • Pozor na prádlo – nejlepší bude tělové.
  • Na veškeré informování ohledně dress codu se skvěle hodí vaše vlastní svatební webovky, kde máte prostor vše podrobně rozepsat.
  • Počítejte s tím, že hosté nemusí být z bílé nadšení. Na rozdíl od jiných barev tady není moc možností vyhrát si s odstíny. Hlavně dámy mohou mít pocit, že rozšiřuje, co nemusí být při správném střihu pravda, ale je to zakořeněná představa. Čekejte brblání a dotazy. Mějte po ruce argumenty, vysvětlení, odpovědi na otázku „proč“.
  • S tím souvisí i to, že hosté nemusí váš dress code 100% dodržet. Připravte se na bílou se vzorkem, muži přijdou v tmavších kalhotách a u bot bude možná bílá spíše výjimkou. Berte vše s nadhledem a úsměvem.

Nutností je bílé barvě přizpůsobit catering. Raději vynechte jídlo typu omáčky, žebra apod., které dělá fleky.

A nakonec, až detaily doladíte, hoďte všechny starosti za hlavu. Nejdůležitější je, abyste se během dne královsky bavili vy jako novomanželé i vaši hosté. Barvy nebarvy.

Zdroj: Pinterest.com, Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close