Trendy ve svatebním menu: Jaká svatební jídla letí?

Protože jsme národ gurmánů, dobré jídlo a pití nesmí na svatbě chybět. Po svatebním obřadu následuje slavnostní hostina a často nechybí ani raut. Je na vás, zda zvolíte tradiční česká svatební jídla, nebo vsadíte na módní trendy. 

Už dávno neplatí, že musí být na svatební tabuli šunková rolka s křenem či šlehačkou, polévka v podobě hovězího nebo kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky a svíčková s knedlíkem nebo vepřové maso se zelím. Jako dezert se i dnes podává svatební dort a svatební koláčky. Klasické svatební menu má mít 4 chody a nesmí chybět ani přípitek. Uvedená jídla jsou ale těžká na trávení.

Trendy svatebního menu

V poslední době dává mnoho lidí přednost lehčím jídlům. Jako předkrm se hodí filátko z candáta, lososa nebo pstruha se zeleným chřestem. Oblíbená je krémová polévka, třeba brokolicová, hrášková nebo houbová. Jako hlavní chod se často volí steak s čerstvými bylinkami a grilovanou zeleninou. Velmi oblíbená je i zvěřina. Jako dezert může být malý lívaneček se zmrzlinou nebo cupcakes.

Svatební jídelníček pro vegetariány

Protože je čím dál běžnější, že lidé nejedí maso, je dobré zařadit i vegetariánské menu. Potřebné suroviny v podobě čerstvého tradičního i exotického ovoce, zeleniny, salátu i bylinek doveze na svatbu dodavatel ovoce a zeleniny Gastrofresh.cz. Jako předkrm se hodí lehký salát z čerstvé či grilované zeleniny se sýrem fetta. Polévka může být v podobě brokolicového krému s krutony. Jako hlavní chod je oblíbený zeleninový špíz doplněný špenátovými placičkami nebo jasmínovou rýží. Jako dezert je vhodné třeba ananasové carppacio.

Trendy svatebních dortů

Na svatebních hostinách čím dál častěji vidíme hranaté dorty s marcipánem, zdobené čerstvými květinami. Velmi oblíbené jsou i mini dortíčky. Neuděláte chybu ani tradičním dortem s holubičkami z marcipánu nebo figurkami nevěsty a ženicha. Do výslužek patří cukroví a svatební koláčky.

Svatební raut

V poslední době se také často volí rautové občerstvení hned po svatebním obřadu. Odpadá složité přejíždění a vybírání, koho pozvat ke stolu. Navíc si každý vezme to, co má rád. Na rautu bývají mini řízečky, sýrové a šunkové obložené talíře, jednohubky, sushi a mexické pokrmy. Oblíbené jsou grilované pochoutky včetně ovoce a zeleniny s marinádami, paštiky, roládky i bramboráčky.

Alkoholické i nealko nápoje

Na svatební přípitek se hodí suchý sekt. Na uvítanou můžete zvolit cinzano či martini. Během večera by nemělo chybět kvalitní bílé i červené, víno, pivo, destiláty a likéry. Oblíbené jsou míchané nápoje a koktejly, které mohou být v alko i nealko variantě. K dispozici by měla být perlivá a neperlivá voda, limonády a džusy, ideálně čerstvé šťávy.

Zdroj: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close