Stále váháte o barvě vašich svatebních šatů? Váháte s bílou a nevíte zda je vhodná?

Víte, jakou barvu nejčastěji volí ženy na svatební šaty? Mluvíme tu o ženách v Evropě a Americe…ano, je to bílá barva. Bílá jako symbol čistoty a nevinnosti a dalo by se najít i mnoho dalších atributů a kladných vlastností spojovaných s bílou barvou.

Fotografie z filmu Královna Viktorie

První nevěsta, která si oblékla na svou svatbu dne 10. února roku 1840 bílé šaty, byla britská  královna Viktorie. Vdávala se za svého bratrance Alberta a trvala na bílé barvě svých šatů, které tak měly demonstrovat nejen její urozený původ, ale také čistotu její duše.

V té době to bylo skutečně revoluční rozhodnutí, a to hned z několika důvodů. Společnost 19. století neviděla ve svatebním dnu něco natolik výjimečného, aby se všichni oblékali naprosto rozdílně od jiného slavnostního dne. Ženy většinou volily šaty nové, ale barevnější, aby je mohly použít i při jiných příležitostech. Celé bílé šaty byly považovány za nepraktické oblečení, a to napříč všemi společenskými třídami. Ovšem jednou předvedeno celebritou, kterou královna Viktorie byla, začalo být opakováno.

Fotografie britských královských nevěst, které se zapsali svou svatební robou do dějin.

Nejprve v bohatších rodinách a později se bílá barva začala stále více prosazovat jako ta nejlepší volba pro svatební den. Nevěsty si stále více začaly uvědomovat, že je to jejich vyjimečný den, a mají jedinečnou příležitost,  mít šaty, které jsou unikátní a budou jim připomínat svatbu i za mnoho let.

Díky královně Viktorii, dnes bílá stále převládá ve volbách většiny nevěst. Za necelá dvě století se vžilo do podvědomí, že bílá je skutečně známkou čistoty, ušlechtilosti a nevinnosti a hodí se na slavnostní příležitosti jako žádná jiná barva.

 

V roce 1840 byla v jednom jediném dnu založena tradice, která přetrvává dodnes. Pokud se podíváte na barvy šatů královských nevěst po celé Evropě, asi jen stěží najdete jinou než bílou, nebo světlou variantu béžové.

S bílou barvou se dá skutečně kouzlit. Vzpomeňme na rok 2014, na svatbu Angeliny Jolie, která měla nádherné bílé šaty, jejichž hlavní ozdobou byly dětské kresby na vlečce. Geniální nápad, který učinil šaty zcela originální a nezaměnitelné.  

S naprostým klidem se dá říci, že i dnes stále platí: chcete-li být výjimečná ve svůj svatební den – volte bílou barvu.

Zdroj: Ludmila Grulichová 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close