Víme, jaké svatební novinky a trendy nás čekají v nové sezóně

Svatba víc než jakýkoliv jiný druh společenských událostí podléhá módě. Ať už mluvíme o svatebních šatech nebo stylu výzdoby na svatební hostinu. Stejně jako roky předchozí, i sezóna 2020 přichází s více či méně zajímavými novinkami.

Unsplash.com

Ne každý trend se uchytí a ne každý za to stojí. Pak jsou ale i takové, které v jednom roce vzniknou a přetrvají více sezón, zatímco jiné se vracejí s kratšími přestávkami. Jestli bude vaše veselka prudce trendová, neotřesitelně nadčasová, nebo si z každého vyzobnete to, co právě vám sedí, to je jen vaše volba.

Abyste ale věděli, z čeho můžete také vybírat, zapátrali jsme, co se pro tento rok chystá. Ať je vaše svatba současná, svěží a nezapomenutelná.

Nevěsta mezi minimalismem a extravagancí

Pokud jde o svatební šaty, budou se střetávat dva směry – minimalistické nadčasové modely vs. nepřehlédnutelná zdobnost.

Čisté linie

Jednoduché, minimalistické a jen decentně zdobené svatební šaty jsou nadčasovou klasikou, která ale v posledních letech slaví svůj velký comeback. Má tu výhodu, že šaty jsou zpravidla pohodlné a slušivé. Chcete-li si dopřát více mimořádný pocit, zkuste doplnit dlouhou vlečku nebo závoj až na zem.

EvaLendel.com

Rukávy a holá ramena

Horní část svatebních šatů se mění. Od korzetových živůtků se srdíčkovou linií se ustupuje a jsou tu lodičkové výstřihy nebo spadlá ramena. Právě tzv. bardot výstřih bude hitem. Dobře se nosí a vypadá efektně na fotkách. Jen pozor, pořiďte si k němu vhodné spodní prádlo – zásadně podprsenku bez ramínek nebo rovnou do šatů všitou.

Unsplash.com

A pak jsou tu rukávy. Dlouhé krajkové rukávy jsme měli možnost obdivovat už tuto sezónu. Ale návrháři přitvrdili a přinášejí obří nadýchané kreace. Pokud je to váš styl a hodí se k vaší postavě, směle do toho. Ale jestli se necítíte, zvolte jejich jemnější, nositelnější verze. Přece jen takové balonové rukávy hodně připoutávají pozornost k pasu či bokům, takže jestli to nejsou vaše nejvýstavnější partie, raději si je ještě promyslete. Stejně tak, jestli se chcete raději bavit než pózovat – příliš velké rukávce mohou pěkně překážet a ke konci dne jich budete mít plné zuby. V tomto případě, pokud po rukávcích opravdu toužíte, doporučujeme šaty po obřadu a nafocení převléknout za něco civilnějšího.

Stylemepretty.com, Michelle Beller

Kromě této krásné, ale méně praktické záležitosti, se budou nosit také rukávy spadlé a oddělené, které se výborně hodí na horké léto.

Výrazné zdobení

Na minulé sezóny navazuje obliba 3D prvků, ať už se jedná o výšivky či nášivky, kamínky, hedvábné okvětní plátky apod. Dodávají šatům plasticitu a rozhodně jsou nepřehlédnutelné.

Stylemepretty.com, Anna Roussos

Novinkou této sezónu budou rozparky. Ukázat kůži můžete nejen nahoře. Obzvlášť, máte-li hezké nohy, nebojte se je nechat občas lehce vykouknout.

Zajímavé jsou také různé kápě a pláštíky, které se začaly objevovat už předloni, ale letos jejich četnost ještě stoupá. Budou krásné nejen k šatům, kterým dodají šmrnc, ale také k overalu nebo kalhotovému kostýmu. S pláštíkem budete i v kalhotách maximálně feminní.

Demetrios.com

Barevné šaty

Nebaví-li vás bílá, je letošní rok pro vás ten pravý. Od jemných tónů champagne a ivory doladěných barevnou výšivkou (případně i v 3D provedení) je to už jen krůček k celobarevným šatům v libovolném odstínu. Jednu praktickou stránku to má – šaty využijete později i na ples nebo podobnou událost, což se o většině bílých svatebních rób říci nedá.

VeraWang.com

Zajímavou možností jsou barevné přechody a nebo bílý top s barevnou sukní.

Vybarvěte to

Nejen svatební šaty, ale i dekorace a celkové pojetí svatby. Promyšlené barvy se pomalu, ale jistě, dostávají opravdu všude a mohou být hlavním jednotícím prvkem vaší veselky.

Klasická modrá

Je to barva roku 2020 podle institutu Pantone. Umožňuje perfektní kombinování s klasickými svatebními odstíny, jako je bílá, champagne, pudrové a pastelové tóny, perfektně vynikne i vedle dramatické zlaté. Je to barva pro klasický a elegantní styl. Bude slušet i svatebním kyticím a ženichům a snadno k ní přesvědčíte většinu družiček.

Yessica Grace Photo

Inovativní barevné tóny

Vedle modré objevují nevěsty také méně obvyklé tóny, jako je rybízová, výrazná mentolová, okrová nebo barva vyšisované džínoviny. Barevné schéma bude hrát u svateb stále větší roli. Už to není jen o stylu, ale i jeho barevném vyjádření.

Cantikers. com

Mějte koncept

Stále častěji se setkáváme se svatebními oslavami, které jsou promyšlené, vedené nějakou sjednocující myšlenkou (tedy…kromě toho, že se chcete vzít).

Eko svatba

Stále více snoubenců se ohlíží na to, jak jejich veselka dopadne na přírodu. Míru „zelenosti“ svatby si musíte určit sami. Můžou to být pozvánky na recyklovaném papíře, vyloučení plastového jednorázového nádobí, půjčování dekorací místo jejich nakupování, výběr lokálních zdrojů na svatební kytici nebo catering, až po využití starých rodinných šperků na výrobu snubních prstenů.

Svatebni-grafik.cz

Komorní, zato exkluzivní událost

Ve světě se objevuje novinka. Místo 100 lidí pozvou snoubenci pouze – dejme tomu – pečlivě vybraných 40, ale se stejným rozpočtem. Mají tedy mnohem více peněz na jednoho hosta, takže mohou připravit opravdu výjimečný zážitek, od menu, přes dekorace, ubytování, až po opravdu luxusní zábavu. Ujme se to i u nás?

Mystika

K trendy svatebním dekoracím budou patřit krystaly, skleněné koule nebo tarotové karty. Důraz je kladen na symboliku a hlubší význam událostí i věcí. Vyrobte pro každého osobní pozvánku šitou na míru. Rozdejte hostům jako upomínku kousek růženínu, který symbolizuje lásku. Nebo je poproste, aby si při obřadu postupně posílali vaše snubní prsteny – tím se nabijí pozitivní energií pro šťastné manželství.

Catalystwedco.com

Bez detailů to nejde

Svatbu tvoří také spousta drobných detailů, od dekorací, přes menu, po tradice týkající se svatebních darů.

Osvětlení

Krásnou a populární dekorací je osvětlení. Hlavně světelné řetězy, svítící písmena, neony, projekce. Pomůžou vytvořit atmosféru, rozčlenit prostor nebo navést hosty na taneční parket či k baru.

Oosile.com

Pro romantické duše zůstávají stále v oblibě lampiony i klasické svíčky.

Menu pro každého

Vegani, alergici, vegetariáni, lidé s dietou bezlepkovou či bezlaktózovou. Ti všichni mají šanci na výbornou svatební hostinu. Zvláštní stravovací návyky nejsou ničím mimořádným, individuální menu žádným problémem.

Jedlé květiny

Dorty i svatební cukroví opět zdobí živé květiny. Ale to není vše. Můžete je zakomponovat do salátu nebo zamrazit do kostek ledu. Ozvláštní každý svatební catering i nápoje.

Květiny budou v kurzu i jinak. Vložte vylisovaný květ do každého svatebního oznámení a místo rýže ať svatebčané rozhazují okvětní plátky. Když budou stejné jako jedlé květy na vaší hostině, stylizace bude dokonalá.

Marie-clairedesigns.com.au

Sociální zodpovědnost

Poproste své hosty, aby místo nakupování svatebních darů přispěli na vámi vybranou charitu.

V některých krajích je zvykem, že hosté přinášejí nevěstě kytku – i tu můžete nahradit tímto charitativním gestem. Nejen že podpoříte potřebné, ale navíc budete ušetřeni přemýšlení, co se zbytečnými květinami.

Nebo naopak vy přispějte drobnou částkou na charitu jménem každého z hostů – namísto čokoládiček, mýdlíček, zrcátek nebo jiných obvyklých upomínkových dárečků, které skončí v lepším případě na dně kabelky, v horším v propadlišti dějin.

Unsplash.com, Debby Hudson

Zdroj: Unsplash.com, Stylemepretty.com, Theknot.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close