Jak zařídit vegetariánskou nebo veganskou svatební hostinu

Veganská svatební hostina, vegetariánská svatební hostina

Uvažujete o bezmasé svatební hostině? Ať už je to váš životní styl nebo chcete mít udržitelnou svatbu, tato varianta může být vaším esem v rukávu, ale taky propadákem. Proto si nejdříve připravte plán, jak vegetariánské/veganské svatební pohoštění zorganizovat.

Veganské a vegetariánské svatební menu
Unsplash.com

Lidé mají rádi maso. A slavnostní menu si bez něj dost často neumí ani představit. Hlavně starší generaci při zmínce o svatební hostině často napadne hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky, svíčková a večerní bufet s bohatým výběrem uzenin, řízečků a grilovaných mas. Může to ale vypadat zcela jinak.

Proč je bezmasé svatební pohoštění dobrou volbou?

  • Pokud se takto sami stravujete, bude to jen přirozené. Snoubenci by neměli sedět na hostině, kde trpí pohledem na jídlo, které sami nejedí, a musí se spokojit s těstovinami, zatímco ostatní hosté si cpou bříška masem.
  • Je to ekologičtější. Alespoň podle některých studií srovnávajících náklady na pěstování rostlin a chov hospodářských zvířat a jejich dopady na klima. V každém případě je to ohleduplnější k živým bytostem.
  • Můžete ušetřit. Cena za bezmasý oběd může začínat už u 400 Kč na osobu, bez nápojů. Ale pokud vyberete luxusní catering, tak se ceny ve výsledku příliš lišit nebudou.
  • Je to zdravé. A v létě je výhodou, že takové jídlo je výživné, ale lehčí. Hosté se nebudou cítit přecpaní a bude se jim lépe trávit.

Na co si při výběru veganského a vegetariánského svatebního pohoštění dát pozor:

  • Je to plnohodnotné menu? Obzvlášť, pokud se váš vybraný dodavatel na veganskou nebo vegetariánskou kuchyni nespecializuje, určitě se hodně ptejte. Jaké plánuje menu, jaké suroviny, má podchyceno, aby byly v jídle obsaženy veškeré nezbytné živiny, bude hostina pestrá a bohatá? Abyste potom neplakali nad smažákem.
  • Jak to sdělit hostům. Jestli na svatbu zvete jen lidi z vašeho okruhu přátel, je dost pravděpodobné, že smýšlí jako vy a budou za zvolené menu jen rádi. Pokud ale mezi hosty bude také rýpavá prateta a děda masorád, musíte jim svou volbu ohleduplně vysvětlit a představit jim ji jako zážitek pro ozvláštnění.
Veganská svatební hostina, vegetariánská svatební hostina
Feelgoodfoodie.net

Jak vybrat dodavatele

  • Při výběru dodavatele rostlinného občerstvení vás bude čekat o trochu víc pátrání, posuzování a rozhodování než u klasiky. Můžete hledat prakticky dvě možnosti. Restauraci, která vám bude vyhovovat designově, rozměrově a polohou a kde vám takové menu sami připraví, nebo místo, kde vám umožní zajistit si vlastní občerstvení, a k němu dodavatele vegetariánského nebo veganského cateringu.
  • Než dodavatele oslovíte, zjistěte si, jestli má stránky nebo sociální sítě a prohlédněte si fotky jídel a recenze předchozích zákazníků. A opět, ptejte se. Na odbornost, znalosti, použité suroviny…
  • Pokud je to možné, nabídku ochutnejte, abyste si ověřili, že jídlo ocení i ti, kdo normálně preferují maso.
  • V Česku existují klasické cateringové společnosti, které umí nabídnout i kvalitní bezmasé pohoštění, ale najde se už i několik firem specializovaných na catering bez masa nebo živočišných produktů. Například Folk Food Catering, Jezinky z bezinky, Green Leaves, Hostina, Ethnocatering.
Bezmasá svatební hostina
Thekitchn.com

Jak sestavit menu

Máme pro vás také pár tipů, co by ve vašem menu nemělo chybět a na co při jeho sestavování myslet.

1. Nutriční hodnoty

Bezmasé jídlo může obsahovat veškeré látky nezbytné pro tělo, včetně bílkovin. Je ale nutné ho správně poskládat. Myslete na to, aby vaše menu obsahovalo luštěniny či sojový protein, stejně jako dostatek obilnin, zeleniny a ovoce.

2. Žádná divoká exotika

Pokud plánujete oslnit rostlinnou hostinou i přátele a příbuzné, kteří milují maso, nenabízejte jim nic, co je vyděsí. Rostlinné verze jejich známého jídla budou bezpečnou volbou. Zeleninové placičky a karbanátky, pečené brambory a zelenina, pečené fazole, saláty, hummus a další rostlinné dipy, pestrý výběr zeleniny a ovoce, pohankové či kroupové rizoto, to vše jsou jídla, která je upokojí. Pestrý výběr sladkostí pak vše příjemně završí.

Bezmasá svatební hostina
Timeformezze.co.uk

3. Krásný design

Nechte jídlo krásně vyzdobit. Jak známo, jíme i očima a když budou pokrmy vypadat lákavě, i nejistí hosté na ně budou mít větší chuť, ba dokonce zapomenou, že se před nimi chtěli mít na pozoru.

4. Všechny barvy duhy

Klasikou na bezmasé i masité hostině bývají ovocné a zeleninové mísy. Vy ty svoje nechte přichystat z opravdu bohaté nabídky druhů různých barev a textur, lákavě naaranžovaných třeba i do nečekaných tvarů. Můžete povolat také nějakého mistra food carvingu, který do plodů vyřeže neuvěřitelné tvary a motivy.

5. Plno chutí

Využívejte bylinky, koření, omáčky. Naládujte vaše bezmasé chody bohatstvím chutí. Doplníte tím lákavý design a vaši hosté budou tak nadšení, že po kusu flákoty ani nevzdechnou.

6. Respekt k sezóně

Pro rostlinnou hostinu se hodí potraviny vybírané s ohledem na sezónu. Nabídněte lokální ovoce a zeleninu, které právě zrají. Podpoříte tak místní výrobce, vaše pohoštění získá další rozměr a ještě navíc lehce ušetříte.

Veganské svatební občerstvení
Weddingchicks.com

7. Dejte jim příběh

Doplňte potraviny také vysvětlením, proč jste se k tomuto kroku rozhodli. Vysvětlete hostům, co vlastně jedí a kde to vyrostlo, pokrmy na rautu doprovoďte cedulkami, které vyzdvihnou zdravotní benefity nebo přihodí nějaké zajímavosti o obsažených surovinách či tradičním jídle. Chytíte tak hned několik zajíců najednou: uděláte jídlo pro strávníky zajímavé, zabavíte je a budete mít další příležitost pro krásné ladící tiskoviny.

A ještě jedna důležitá věc, kterou potřebujete mít pořád na paměti. Pokud se rozhodnete pro vegetariánské, nebo dokonce veganské svatební občerstvení, dost možná se dočkáte nějaké té nevyžádané rady, pichlavého komentáře nebo prosté stížnosti. Za projevený názor poděkujte, ale jinak ho ignorujte a nenechte si svou hostinu snů zkazit.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close