Jako princezna s princem. Nechte se odvézt k oltáři ve svatebním kočáře

Svatební jízda kočárem

Příjezd na vlastní svatbu by měl stát za to. Jednou z nejvíce efektních a romantických možností je svatební kočár tažený koňmi. Zajímali jsme se, co vše to obnáší a kde takový kočár objednat.

Svatební jízda kočárem
Dianashorsecarriages.com

Jste duší romantikové? Pak by mohla být cesta svatebním kočárem přesně pro vás. Obzvlášť, když se berete například na zámku, nějakém jiném historickém místě nebo v luxusním vznešeném hotelu. To jsou prostředí, kde takové spřežení nejlépe vynikne.

Pro rustikální svatbu bude vhodnější nějaký pevný selský vůz než Popelčin křehký kočár. A na zasněženou zimní veselku zase vřele doporučujeme sáně.

Svatební jízda kočárem
Steinlodge.com

Na svatbu se spřežením

Ať už koně potáhnou jakékoliv vozidlo, bude to krásné a romantické. Na výběr jsou otevřené bryčky i uzavřené kočáry. Spolehněte se, že vám je dodavatel vyzdobí, buď podle vlastní úvahy, nebo podle vašeho přání, například sladí barevně se svatbou.

Obvykle se kočár využívá pro cestu nevěsty na místo svatebního obřadu, odvoz novomanželů z obřadu na hostinu, nebo, pokud se obojí koná na stejném místě, pro slavnostní projížďku po okolí. Není výjimkou, že kočár zůstává také na focení, ať už jen novomanželů nebo i svatebních hostů.

Svatební jízda kočárem
Carlton-carriages.co.uk

Tip: Objednávejte raději co nejdříve, i několik měsíců před akcí, abyste měli jistotu, že váš termín bude volný!

Co čekat:

  • Cestu s koňským spřežením musíte dopředu naplánovat. Provozovatel se vás bude ptát na vzdálenost, povrch, terénní nerovnosti, jako jsou různé kopečky či údolí, případně společně zkusíte vymyslet optimální trasu. Pokud jde o dopravu, koně bývají většinou zvyklí, ale je lepší zvolit cestu méně frekventovanou.
  • Musíte si domluvit místo nástupu a výstupu. Vyzvedne kočár nevěstu doma, nebo se setkají například na hranici zámeckého parku pro závěrečných několik metrů pro efekt? Bude to záležet nejen na vašem přání, ale i na podmínkách vašeho bydliště či ubytování a vzdálenosti od místa obřadu.
  • Pozor na drony. Koně jsou lekavá zvířata a může se stát, že provozovatel kočáru bude vyžadovat, aby v okamžiku příjezdu byly drony na zemi, ať koně nevystraší. Mohly by jim svým bzučením připomínat velký roj včel, kterého se polekají.
  • Zeptejte se na dobu rezervace kočáru. Je třeba si domluvit čas, po jaký vám budou k dispozici, zpravidla se od toho odvíjí cena služby.
  • Cena je další důležitou položkou. Obvykle zahrnuje již všechny služby, jako je výzdoba, focení, kočí atd. Odvíjí se od doby pronájmu, počtu koní (dvou-, čtyř- nebo šestispřeží), vašich speciálních požadavků na výzdobu nebo oblečení. Je třeba si uvědomit, že i když se zdá na pohled vyšší, neplatíte jenom za cestu, ale také za speciální přípravu koní (mytí, čištění, česání, zapletení hřívy, ozdobení, cídění postrojů apod.) a péči o ně po návratu, takže „šichta“ dodavatele je delší než jen vaše pětiminutová jízda. Pokud se vše neodehrává na dohled od jejich stájí, je také třeba koně a kočár vhodnými prostředky na místo konání dopravit.
  • Péče o koně během vašeho pronájmu je plně v režii majitele zvířat, který je nejčastěji provozovatelem kočáru. Nemusíte tedy řešit jejich krmení, vodu či úklid exkrementů. Dodavatelé kočárových služeb jsou v tomto směru zkušení a je v jejich zájmu se postarat o svá zvířata a o to, aby na svatebním místě zanechali co nejlepší dojem pro příště.

I když se pro svatební kočáry používají zkušení a klidní koně, respektujte vždy pokyny kočího ohledně přístupu ke koním, abyste se vyhnuli nepříjemnostem. To platí také pro vaše hosty a děti.

Svatební jízda kočárem
Tophandranch.com

Kde objednávat

S poměrně velkou jistotou lze tvrdit, že kočár vám bude umět zařídit svatební agentura, koordinátorka nebo svatební půjčovna. Například svatební agentura a půjčovna dekorací Easy Wedding na Ostravsku a severní Moravě, svatební salon Bonetka v Otrokovicích, svatební agentura Naive v Praze a Brně nebo svatební koordinátorka Nicol Karatidisová „Svatební kamarádka“ v Praze to přímo nabízejí. Nebojte se ale zeptat, i když tuto konkrétní položku na webu nevidíte, mnohdy mají kontakty na příslušné dodavatele.

Zeptat se můžete i na zvoleném svatebním místě. Zejména zámky, statky, ranče, zámecké penziony či naopak některé luxusnější podniky tuto možnost nabízejí. Příkladem je barokní statek Benice, zámecký hotel Hrubá Skála v Českém ráji, nebo hotel Sen v Senohrabech, penzion Hippoclub Lednice či penzion Zlatovláska v jižních Čechách nedaleko zámku Červená Lhota.

Svatební jízda kočárem
Theknot.com

No a pak jsou tu různé statky a jezdecké kluby, kde si můžete kočár pro svatební jízdu pronajmout nezávisle. Pokud máte větší rozpočet, jste kousek od Kladrub nad Labem a chcete, aby vás vezli koně, které mají ve svých stájích královské rodiny, zkuste Národní hřebčín Kladruby. Svatební projížďky nabízí také jezdecký klub Dolli Zátiší ve Veselí nad Lužnicí, jezdecký klub Izabel u Chlumce nad Cidlinou nebo jezdecký klub Luhaturf v Luhačovicích.

Najdete i specializované stránky kočárových služeb, třeba Koně Karlštejn nebo Svatební kočár na jižní Moravě.

Svatební jízda kočárem
Stylemepretty.com

Zdroj úvodní fotografie: Whatitcosts.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close